KULTÚR

Intelligens kultúrmix és Homeopátia

2010. május 25., kedd 12:03

zuboly_mSzombat este a vihar után, szélcsend helyett a Zuboly izzította a hangulatot a Dürer Kertben. A programot „áthangszerelték" a szervezők, a koncertkezdést a Bajnokok Ligája döntőhöz igazítva. Megérte várni, hisz a táncoló talpak és szétroncsolt műfajok mellett Jacko is belefolyt a népzenébe.

A The Play Runs High kezdett kilenc körül. Herrer Sára (kit az Életképekből vagy a Sorstalanság lépcsőjelenetéből ismerhetünk), Essebag Eric és Tardos Balázs formációja alatt még csak páran keringtek a nézőtéren, főleg haverok, szerelmek, vagy az örök „fun"-ságra ítélt lézengők. Az együttes ezt kellemes iróniával konstatálta, szimpatikus volt e gőgmentes attitűd. A dalok eléggé vérszegények voltal, de Sára hangja meglepően széles szférán mozog, van a bandában fantázia, just play higher...

Egy hosszúra nyúlt átállás után a Pop and Roll következett. A frontember, Janicsák Veronika kemény csajszi, feszes, cseppet rekedtes hanggal, nem volt rossz, sőt egy-egy dal igazán „ökösre" sikeredett, de még egy csepp eredetiség belefért volna hangok olvasztótégelyébe.
Nyugati bandák és ismert ritmusok idéződtek fel, kiszámítható formában. Mint ahogy a Terézanyu jó film, de még jobb lenne, ha nem létezne a Bridget Jones naplója, s a Magyar szépség is több lenne, ha nem született volna meg előtte az Amerikai szépség.

Egy újabb hosszú átállást követően, nyolc helyett éjfél környékén színpadra állt a Zuboly együttes. Itt is volt ám sok-sok tengerentúli hatás, ismert elem, de teljesen új kontextusba helyezve, igazi posztmodern világba gyúrva. Régi számokat, sőt műfajokat roncsol szét, s ezzel új alakzatokat teremt. Mindig egy popsláger az alap, hagyományos, magyar ritmusokkal fűszerezve, nagybőgő, tilinkó, szaxofon, brácsa, duda, kürt, és beatbox előadásában.
Most egy hastáncoslány volt a ráadás, igazi vizuális csemege. Egy 2007-es koncerten Benke Félix Ágoston a Wicked Game üteme alatt végigsimított egy falon lévő plakátnőt, most azonban már valódi volt a bujaság, a tekergő szőkeség személyében.

Fantasztikusan izgalmas és meglepő ötvözetek születtek. Annyi különböző kultúra találkozott (távol-keleti-török-magyar-román-franciai-amerikai hangzások), hogy papíron ütközések sorozatát várnánk, és mégsem. Tökéletes egésszé állt össze a sok világ. A végeredményt eredetisége okán nem definiálnám, de egyesek broken etno jazznek, a banda maga pedig újrahasznosított népzenének hívja a végeredményt. Chris Isaak: Wicked Game, Michael Jackson: Billie Jean, vagy a Lambada teljesen új formát nyertek, tér- és időbeli utazáson estek keresztül. A Zuboly a szövegek nyelvi humora mellett a zenével is képes irónikus, helyenként groteszk képet festeni. Mikor Jacko úgy folyik bele egy magyar népdalba, mint ahogy a profi, kapitalista világ kicsiny magyar falvak egyszerű, elvarázsolt világába tör, arról esszéket lehetne írni. A Zuboly intelligens zenét játszik, agyunk és szívünk is élvezi, amit hall.

A Zuboly sokakat táncra perdített az ekkor már megtelt teremben, és hajnali negyed háromig húzták a nótánkat. A zenészek személyében (Ágoston Béla, Benke Ágoston Félix, Busa István, Hock Ernő, Szarvas Dávid) sok erős karakter állt a színpadon egymás mellett, meglepően, és tiszteletre méltóan sohasem nyomták el egymást. A gospelt idéző énekes lány szerényen a háttérben állt, az erotikus hastáncos pedig egyszerre volt szende szűz és buja háremhölgy a sok férfi között. A két ütős nyitószám után a Homeopátia, az „áttranszformált" Billie Jean, és a Másfél millió tépés Magyarországon dallama is felhangzott. Szerencsére két ráadás is belefért. Az este elhangzott számok angol, magyar, német és halandzsa nyelvéből az AC/DC-t idéző Portúra című szám Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni strófája (az eredeti, if u wanna be a rock and roll star, it is a long way to the top, helyett) ragad meg leginkább a viccre éhes fülekben. Pop-rock, jazz, és hip-hop dallamok, lágy és kemény, játékos és csábító zenei motívumok találtak ínyenc fülekre, és pergő talpakra ezen a szombat estén.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta