Időtálló leszbikusok

leszbikus-lanyok

Leszbikusok a vásznon, orgazmusworkshop, csajbuli – leszbikusfesztivál nem csak leszbikusoknak! Színpadi szexre, vetkőző nőkre ne számíts, ez nem egy szexexpó, hanem egy legalább olyan izgalmas kulturális fesztivál.

cikk-tipus-riport

 

4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja, 2009. október 5–10.

A Labrisz Leszbikus Egyesület idén negyedik alkalommal rendezi meg a LIFT-et. – Nem véletlenül Leszbikus Identitások Fesztiválja a neve – mondja Gergely Vera, a Labrisz egyik ügyvivője –, a leszbikusságát ugyanis mindenki másképp éli meg. A fesztivál alaptézise tehát, hogy mindenki másféleképpen leszbikus, a célunk pedig az, hogy ezt a sokszínűséget megmutassuk az érdeklődőknek: melegeknek és heteróknak egyaránt. Az elmúlt évekhez képest nagyobb szabású, hatnapos programsorozattal készültünk!

 

Ingyenes filmvetítések

A rendszerváltás előtti hazai leszbikus életet bemutató dokumentumfilm, az Eltitkolt évek Takács Mária rendezésében igazi csemege (és egyben magyarországi premier is). Tizenegy nő vallomása az eltitkolt évekről: nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról rendszerváltás előtt és után. Október 9-én, 20 órától vetítik a Művész mozi Chaplin-termében.
A vetítés után beszélgetés kezdődik
a rendezővel és a szereplőkkel!

A Művész moziban hétfőtől péntekig 20 órától kezdődnek a filmvetítések. – A fesztivál idei szlogenje, az „Időtálló leszbikusok” apropójából egyrészt az elmúlt másfél évtized leszbikus vonatkozású magyar filmjeit, a külföldi palettáról pedig például orosz és amerikai rövidfilmeket mutatunk be – sorolja Vera, aki kiemeli: az előadások ingyenesen látogathatók! Október 10-én – amikor a fesztivál átköltözik a Merlin SzínházbaLeszbikusok a magyar filmben címmel egy izgalmas beszélgetésre várjuk az érdeklődőket, ahol jelen lesz többek között Péterfy Bori, Gryllus Dorka és Udvaros Dorottya.

 

Két film a kínálatból

Szerelmes, szépkorú, szemtelen – osztrák dokumentumfilm. A 2009-es bécsi meleg filmfesztiválon debütált alkotás a három leszbikus szereplő életén keresztül visszavisz az 50–60-as évek Ausztriájába. Hogyan tudták egymást felismerni, és találkozni egy olyan országban, ahol leszbikusnak lenni a láthatatlansággal volt egyenlő?

Félmosoly – amerikai kisjátékfilm. Egy anya ragaszkodik ahhoz, hogy leszbikus lánya parókával takarja el rövidre nyírt haját a nagyapja temetésén.

 

Milyen ma vidéken leszbikusnak lenni?

Október 10., 13 óra, orgazmusworkshop

Ez egy kifejezetten interaktív program lesz.
A workshop vezetője, Lovas Nagy Anna igyekszik válaszolni a jelenlévők kérdéseire, amelyeket anonim módon, cetlire felírva, de nyíltan is feltehetnek neki. Lovas Nagy Anna ezekkel a sorokkal jellemzi workshopját: „Életem során sok nővel beszélgettem vágyaikról és tapasztalataikról. Ezeket a beszélgetéseket szeretném továbbadni azoknak, akik soha nem mertek kérdezni. Akik nem mertek beszélni
a vágyaikról, mert azt hitték, perverzió. Akik fantáziáltak, és elpirultak maguk előtt. Tehát mindannyiunknak szól a beszélgetés, mert
a legstabilabb szexussal rendelkező nőknél is előfordul, hogy a vágy cserbenhagy.”

Szombaton egész napos programsorozattal zárul a LIFT. Helyszín a Merlin Színház, ahol egy sokszínű és műfajú kiállítás (leszbikus alkotók munkáit lehet majd megtekinteni, a pályaművek az „időtálló leszbikusok” mottóra készültek), különböző témájú workshopok, kerekasztal-beszélgetések várnak minden érdeklődőt. Érdekesnek ígérkezik például a Nem csak Budapesten van élet – a vidéki leszbikus szubkultúra című workshop, amelyben különböző megyék képviselőivel arról folyik majd a diskurzus, hogy milyen ma vidéken leszbikusként élni. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a Leszbikusság és pszichológia című beszélgetés: egy pszichiáter, egy pszichoterapeuta és egy szociológus járja körül a leszbikusság és a pszichológia kapcsolatát.
Vagyis: mit kezd a terapeuta egy leszbikus pácienssel, milyen problémákkal fordulnak általában szakemberhez, mi a gyógyítás célja és iránya?

 

Zenés-táncos csajparti

Szombat este bulival zárul a fesztivál, belépés csak lányoknak (nem csak leszbikus lányoknak!). – Ez egy igazi zenés-táncos csajparti lesz, két teremben: az egyikben a hagyományos diszkózenére, a másikban indie-elektróra lehet mulatni.

 

Mindenkit várnak!

– Idén is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, ahová csak nőket várunk). A buli kivételével minden rendezvény ingyenesen látogatható, a Művész mozi vetítései szintén ingyenesek, bár van lehetőség az egyesület támogatására is.

 

A programokról itt olvashatsz bővebben.

 

cikk-tipus-linkek

Kíváncsi voltam, hogy egy leszbikus lány hogyan képzeli el az ideális világot, amelyről én is szeretek ábrándozni, és azt hittem, ilyeneket mond majd: egyenlőség, elfogadás – ehelyett (pontosabban ezek mellett) sokkal konkrétabban fogalmazott. | Leszbikusnak lenni szívás

Egy melegbuliban ismerkedtünk meg – tudom jól, első pillantásra belém zúgott, egész este a fenekemet simogatta, és magabiztosabban nyomult, mint bármelyik pasim. | Leszbikus a barátnőm

Vajon, ha egy létező genetikai vizsgálatkor kiderülne, hogy születendő gyermeked meleg lesz, világra hoznád-e? Elhinnéd-e? Gondolkodnál-e egy pillanatig is? | Ha tudnád, hogy meleg lesz, megszülnéd?

Oszd meg másokkal is!
Mustra