KULTÚR

Időtálló leszbikusok

2009. október 3., szombat 10:12

leszbikus-lanyok Leszbikusok a vásznon, orgazmusworkshop, csajbuli – leszbikusfesztivál nem csak leszbikusoknak! Színpadi szexre, vetkőző nőkre ne számíts, ez nem egy szexexpó, hanem egy legalább olyan izgalmas kulturális fesztivál.

cikk-tipus-riport

 

4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja, 2009. október 5–10.

A Labrisz Leszbikus Egyesület idén negyedik alkalommal rendezi meg a LIFT-et. – Nem véletlenül Leszbikus Identitások Fesztiválja a neve – mondja Gergely Vera, a Labrisz egyik ügyvivője –, a leszbikusságát ugyanis mindenki másképp éli meg. A fesztivál alaptézise tehát, hogy mindenki másféleképpen leszbikus, a célunk pedig az, hogy ezt a sokszínűséget megmutassuk az érdeklődőknek: melegeknek és heteróknak egyaránt. Az elmúlt évekhez képest nagyobb szabású, hatnapos programsorozattal készültünk!

 

Ingyenes filmvetítések

A rendszerváltás előtti hazai leszbikus életet bemutató dokumentumfilm, az Eltitkolt évek Takács Mária rendezésében igazi csemege (és egyben magyarországi premier is). Tizenegy nő vallomása az eltitkolt évekről: nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról rendszerváltás előtt és után. Október 9-én, 20 órától vetítik a Művész mozi Chaplin-termében.
A vetítés után beszélgetés kezdődik
a rendezővel és a szereplőkkel!

A Művész moziban hétfőtől péntekig 20 órától kezdődnek a filmvetítések. – A fesztivál idei szlogenje, az „Időtálló leszbikusok” apropójából egyrészt az elmúlt másfél évtized leszbikus vonatkozású magyar filmjeit, a külföldi palettáról pedig például orosz és amerikai rövidfilmeket mutatunk be – sorolja Vera, aki kiemeli: az előadások ingyenesen látogathatók! Október 10-én – amikor a fesztivál átköltözik a Merlin SzínházbaLeszbikusok a magyar filmben címmel egy izgalmas beszélgetésre várjuk az érdeklődőket, ahol jelen lesz többek között Péterfy Bori, Gryllus Dorka és Udvaros Dorottya.

 

Két film a kínálatból

Szerelmes, szépkorú, szemtelen – osztrák dokumentumfilm. A 2009-es bécsi meleg filmfesztiválon debütált alkotás a három leszbikus szereplő életén keresztül visszavisz az 50–60-as évek Ausztriájába. Hogyan tudták egymást felismerni, és találkozni egy olyan országban, ahol leszbikusnak lenni a láthatatlansággal volt egyenlő?

Félmosoly – amerikai kisjátékfilm. Egy anya ragaszkodik ahhoz, hogy leszbikus lánya parókával takarja el rövidre nyírt haját a nagyapja temetésén.

 

Milyen ma vidéken leszbikusnak lenni?

Október 10., 13 óra, orgazmusworkshop

Ez egy kifejezetten interaktív program lesz.
A workshop vezetője, Lovas Nagy Anna igyekszik válaszolni a jelenlévők kérdéseire, amelyeket anonim módon, cetlire felírva, de nyíltan is feltehetnek neki. Lovas Nagy Anna ezekkel a sorokkal jellemzi workshopját: „Életem során sok nővel beszélgettem vágyaikról és tapasztalataikról. Ezeket a beszélgetéseket szeretném továbbadni azoknak, akik soha nem mertek kérdezni. Akik nem mertek beszélni
a vágyaikról, mert azt hitték, perverzió. Akik fantáziáltak, és elpirultak maguk előtt. Tehát mindannyiunknak szól a beszélgetés, mert
a legstabilabb szexussal rendelkező nőknél is előfordul, hogy a vágy cserbenhagy.”

Szombaton egész napos programsorozattal zárul a LIFT. Helyszín a Merlin Színház, ahol egy sokszínű és műfajú kiállítás (leszbikus alkotók munkáit lehet majd megtekinteni, a pályaművek az „időtálló leszbikusok” mottóra készültek), különböző témájú workshopok, kerekasztal-beszélgetések várnak minden érdeklődőt. Érdekesnek ígérkezik például a Nem csak Budapesten van élet – a vidéki leszbikus szubkultúra című workshop, amelyben különböző megyék képviselőivel arról folyik majd a diskurzus, hogy milyen ma vidéken leszbikusként élni. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a Leszbikusság és pszichológia című beszélgetés: egy pszichiáter, egy pszichoterapeuta és egy szociológus járja körül a leszbikusság és a pszichológia kapcsolatát.
Vagyis: mit kezd a terapeuta egy leszbikus pácienssel, milyen problémákkal fordulnak általában szakemberhez, mi a gyógyítás célja és iránya?

 

Zenés-táncos csajparti

Szombat este bulival zárul a fesztivál, belépés csak lányoknak (nem csak leszbikus lányoknak!). – Ez egy igazi zenés-táncos csajparti lesz, két teremben: az egyikben a hagyományos diszkózenére, a másikban indie-elektróra lehet mulatni.

 

Mindenkit várnak!

– Idén is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, ahová csak nőket várunk). A buli kivételével minden rendezvény ingyenesen látogatható, a Művész mozi vetítései szintén ingyenesek, bár van lehetőség az egyesület támogatására is.

 

A programokról itt olvashatsz bővebben.

 

cikk-tipus-linkek

Kíváncsi voltam, hogy egy leszbikus lány hogyan képzeli el az ideális világot, amelyről én is szeretek ábrándozni, és azt hittem, ilyeneket mond majd: egyenlőség, elfogadás – ehelyett (pontosabban ezek mellett) sokkal konkrétabban fogalmazott. | Leszbikusnak lenni szívás

Egy melegbuliban ismerkedtünk meg – tudom jól, első pillantásra belém zúgott, egész este a fenekemet simogatta, és magabiztosabban nyomult, mint bármelyik pasim. | Leszbikus a barátnőm

Vajon, ha egy létező genetikai vizsgálatkor kiderülne, hogy születendő gyermeked meleg lesz, világra hoznád-e? Elhinnéd-e? Gondolkodnál-e egy pillanatig is? | Ha tudnád, hogy meleg lesz, megszülnéd?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta