KULTÚR

Földönkívüliek a johannesburgi gettóban

2009. október 20., kedd 08:45

d9A science fiction műfaja, új - várhatóan Oscar díjas - remekművel népszerűsíti palettáját: a District 9 ugyanis, nem csak hű marad a fikcióhoz, de valami újszerűt is kreál. Akcióban, thrillerben, humorban és társadalomkritikában is domborít.

cikk-tipus-altalanos

 

A District 9, vagyis a kilences körzet a hely, amely a bolygónkon ragadt idegeneknek menedéket nyújt. Menedéket abban az értelemben, hogy a békés szándékú, támadni nem akaró, céljaikat csupán a mielőbbi hazajutásban kijelölő lényeket gettószerű táborokba kényszerítik, brutális kísérletek alanyaivá teszik, irtják, s demoralizáló jelzővel látják el őket: rákok.  A dél afrikai Johannesburg felett közel húsz éve lebeg mozdulatlanul a földönkívüliek meghibásodott űrhajója, s az új populáció jelenlétét mind nehezebben viseli az emberiség. A segítőkészen induló helyzet a film végére drámai akcióba csap át.

Neill  Blomkamp első filmjében nem csupán egy szimpla sci-fi kisebb nagyobb csavarokkal megbolondított történetét kaphatjuk vissza.  A film, alacsony költségvetése ellenére is hihetetlenül összetett és kidolgozott, korábbi sci-fikben már koptatott mégis újszerű dramaturgiával bír. A rendezés belevág a dokumentumfilm-szerű megjelenítésbe is, a rázkódó kamera beállítások, a bevágott interjúelemek s az útinapló jellegű felvételek, melynek hátteréből földönkívüliek ugrálnak ki, valójában inkább mosolyt, mint hitelességet tükröznek. A kezdeti kétkedés fázisából azonban stílusosan kötnek át a szálak a valódi akció és a hihető science fiction anyagához. A főszereplő Wikus Van De Merwe küzdelmein át merülünk el a film mélységeiben, melyben ki-ki maga megsejthet valamit abból, milyen az ember, nem csak a bolygójának egy kicsiny szegmensét felborító (?) földönkívüliekkel, de fajtársaival szemben is. Bekerül a képbe az érdek, a pénz és a felsőbbrendűség társítása, amely ösztönszerűen drámát komponál.

A számítógépes effektusokat a producer Peter Jackson vezényelte Weta Digital cég bonyolította le. Elsőrangú vizuális trükkjeikre már rácsodálkozhattunk többek közt a Gyűrűk Ura trilógiában és a King Kongban is.  A látványelemek jellemzően a film utolsó harmadában veszik át a kezdeményezést.  Nem lesz túlmagyarázott, agyonmisztifikált a történet, a cselekmények ütőerét eztán az akció táplálja. Korábban, az idegenek kilakoltatását irányító Wikus „tábornok”-ból sorsfordultával üldözött lesz. A felpörgetett események sorai között a főszereplő irodai zsoldosból ösztönös érző lény válik.

A film előnyévé pedig az válik, hogy a sztori nem akar világot váltani, Wikus sem akar mást csak visszatérni önmagához.  Nem hasogatnak sorszerű kérdéseket, ezeket csupán bújtatott metaforák, és a magyarázatra nem szoruló mögöttes tartalommal teszik. A helyszín sem egy demagóg világváros, hanem egy, a tartalomnak hitelesebb színt kölcsönző helyszín, Johannesburg. Nem szerepeltetnek híres karakterszínészeket; nem érvelnek a látszattal. Hiteles, a tipikus hollywood-i eladhatóság normáit hátrahagyó, leleményes adaptáció.

cikk-tipus-altalanos

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.10.21 15:11:27boglaki

    „Nem hasogatnak sorszerű kérdéseket, ezeket csupán bújtatott metaforák, és a magyarázatra nem szoruló mögöttes tartalommal teszik.“ Mi van?

  • 2009.11.01 15:47:20Qkacc

    Ócska horrorfilm. Nem indul rosszul, de sehogy se folytatódik. Az meg, hogy társadalomkritika volna benne, hát nem tom. Talán kellett volna valamit mondani is hozzá azon túl, hogy köcsög kapzsi akinek módjában áll. De legalább csinosan fröccsennek szét a testek. Vér, belek, trutyi - sutty :)

  • 2009.12.04 09:43:19humpi

    Nagyon jó a film, nem csupán a látszatra adtak, de mély tartalom is van benne. régóta a legjobb sci-fi. Bár akit csak a fröccsenő testek látványa fog meg, az minden bizonnyal nem is értheti a társadalom kritikát ami benne van. kár...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta