Fétiskávézóban is adtam el könyvet

read_m

A legtöbb olvasót az foglalkoztatja, hogy milyen lesz a világvége, vagy csak menekül, és szórakozni akar. Mennek a természetes gyógymódokról szóló könyvek és persze a Müller-Coelho vonalon minden tanítás. Egy könyvekkel üzletelő lány ír különös vevőiről és személyes toplistájáról.

Néhány év alatt is annyiféle emberrel találkoztam, hogy napokig lehetne mesélni. Ezek alapján igyekeztem kategóriákba rendezni a legnépszerűbb könyveket, néha belekukkantottam kíváncsiságból az egyik legnagyobb könyves oldal kategóriáiba, hogy lássam, mennyire fedi egymást a kettő.

Lehet, hogy ez korábban is így volt, de 2010-ben Magyarországon vagy az foglalkoztatja legjobban az embereket, hogy milyen lesz, amikor vége lesz a világnak; vagy éppen az nem érdekli és szórakozni szeretne. Kevés ember az, aki csupán a szépsége miatt olvas el egy könyvet. Nagyon sokszor azt érzem, hogy amit választanak, az menekülés valami másik világba.

A booklány
Szerzőnk az interneten üzletelő harmincas nő, aki magára az autodidakta antikvárius, és booklány kifejezést szokta használni. Munka mellett könyvekkel kereskedik évek óta, ezzel egészíti ki a fizetését. A vevőivel személyesen találkozik, a könyveket egyesével veszi és adja.


Hogyan maradjunk egészségesek?

Sok számomra is hasznos egészséggel foglalkozó könyv van, de ami a legtöbb embert érdekli, az, hogy hogyan tudunk a mai világban egészségesek maradni. Az olvasók már nem bíznak az orvosukban, vagy valami mást szeretnénk kipróbálni, valami természeteset. PH csodák, cukorbetegek könyve, ezek bármikor eladhatók.

Az egészségkönyvek közé sorolhatnánk a szexológiával foglalkozó műveket is, melyeket nagyon fura rétegnek sikerült megtalálnia rajtam keresztül. Volt kéjencnek tűnő ötvenes, aki egyébként teljesen normális volt, és nem nézett utánam hosszú perceken keresztül, amikor elköszöntem. Viszont volt olyan 25 körüli nő is, akin nem volt egy darab valódi testrész sem, talán csak a mosolya, amikor meglátta a könyvet.

Legolvasottabbak könyvek 2010-ben Magyarországon:
Biblia
Galaxis útikalauz stopposoknak (Douglas Adams)
Da Vinci kód (Dan Brown)
A rózsa neve (Umberto Eco)
1984 (Orwell - s vele együtt néhány utópisztikus könyv)
Mester és Margarita (Bulgakov)
A lét elviselhetetlen könnyűsége
Üvöltő szelek (Emily Brontë)
Száll a kakukk fészkére (Ken Kesey)
A férfi, A nő (Csernus)
Trapiti (Darvasi László)
A nyugalom (Bartis Attila)
Száz év magány (Gabriel García Márquez)
Gépnarancs (Anthony Burgess)
Zabhegyező (J.D. Salinger)


Erotika könyv a fétis kávézónak

Az O története egy fura-ritka könyv, amit ebben a kategóriában eladtam, és nagyon emlékszem rá. Az e-mail címe semmit nem sejtetett, aztán rákerestem az interneten, hogy ki a vevő, s máris egy fétis kávézó oldalán találtam magam. Inkább kíváncsi voltam, mint megijedtem. Annál is inkább, mert ennyire lehengerlő modorú levelet ritkán kapok. Az úr – a szórakozóhely tulajdonosa – felajánlotta, mivel a javasolt találkahely közelében van az ő „bárja" is, meghív egy kávéra, italra, bármire, de találkozhatunk bárhol. Bárhol találkoztam inkább, nem voltam nyitott erre. Alul bőr, felül civil 30-as férfiú volt, kellemesen társalogtunk néhány percet, nem illemből, aztán mosolyogva tértem haza ezzel a kellemes emlékkel.

Ezotéria: véres szemmel olvassák

A Lélektársak című könyv, amit szívdobogva ütnek le a többnyire 50-60 körüli, – szerintük – jól öltözött nők, akik közül az egyikkel volt szerencsém többször is találkozni, amikor az összes nőnemű családtagjának megvásárolta a könyvet. Ugyanis csak nők vásárolják, akik sokszor csak az első kontaktuskor kedvesek.

Nem olvastam bele, azt hiszem, elég volt az, ahogyan fél órán keresztül áradozott róla az imént említett hölgy. Elmesélte, hogy férjezett, és aztán hosszú ideig gondolkodtam rajta, hogy mi lehet ebben a könyvben, ami még szebbé teheti a házaséletet. Egyszer talán megtudom, még van nálam néhány darab belőle.

Nagyon népszerű még a Müller-Popper ezotéria. Igen, tudom, Popper Pétert ezotériával gyalázni nem szép dolog, de nekem a két név valahogy együtt jár. Ők a mesterek, a Mesterek, a magyar Koejjók, fiatalok veszik, általában nők. Azt tudom elképzelni, hogy ajánl nekik valaki egy könyvet, s akkor vagy már az első két oldalnál félredobják, vagy megszerzik, és véres szemmel olvassák éjszakáról éjszakára őket.

Ha már ezo mesterekről van szó, említhetem Szepes Máriát, akit még a Smaragdtábla ellenére is szeretek, pedig az ezoterikus könyvei közül az a legritkább, legkeresettebb.

Coelho is nagyon megy, ő a brazil Popper Péter (elnézést). Nagyon sokan veszik még mindig a műveit, bár már régen közhelyessé váltak mondatai, sőt... talán mindig is azok voltak. Egy bizonyos réteg számára sokat jelentenek, előreviszik őket, utat mutatnak. Én nem nevezem annyira irodalomnak, de bizonyára elfogult vagyok némely magyar írókkal szemben.

 

read2

Gasztronómia: csak a Stahl

Csak Stahl Judit jut eszembe magyar viszonylatban, akit mindig megvesznek, nem feltétlenül a receptjei miatt, hanem mert olyanok akarnak lenni, mint ő, vagy éppen őt akarják. Ez érdekes kérdés, mindenesetre nagyon finom ételek vannak az igényesen összerakott könyvekben.

Gyermeknevelés szívvel, nehezen

A Suttogó sorozat a legnépszerűbb mostanság, mert nehéz. Nagyon nehéz úgy nevelni a gyereket, hogy ne 60 könyvből rakd össze a nevelést, és a szíved is benne legyen. Ezeket a vaskos köteteket egyébként nagyon fontosnak tartom, és ajánlom is, s nem csak azért, mert sok-sok roppant szimpatikus, figyelmes, gyermek és egyszerre én-centrikus anyával találkoztam, akik tudnak egyensúlyt tartani, és nem imádják gyermeküket, csak úgy szeretik, ahogy nekik megfelelő (lehet).
Emellett a régről ismert, édesanyáink által is használt Mérei-Binét könyv is keresett, sokszor kiadott, méltán elismert, és a miénk.

Az ifjúsági könyvek emelik az adrenalinszintet

A Harry Potter könyvek nagyon mennek, bár a barátnőmnek a Félvér hercegnél és a Halál ereklyéinél felnőtt fejjel is rémálmai voltak. Persze nekem már az első filmes rész is sok volt. Mégis szeretik a gyerekek, a tízévesek, mert kell az impulzus. Azt gondolom, számítógép, tévé, és hasonló behatások nélkül nem kell Harry Pottert olvasniuk, hogy fenntartsák az adrenalinszintet, elég egy Pál utcai fiúk is, hogy izgalom legyen. Ez is az én véleményem. Nálam alig vették fiatalok, inkább 25 körüli felnőtt nők, vagy negyvenes férfiak, akik a gyermeküknek akarták karácsonyra.

Nekem leginkább a Pöttyös Panni könyvek rémlenek gyermekkoromból, de úgy tűnik, a korombeli édesanyák is inkább ezeket veszik, és a férfiak teszik fel a könyveik közé a komolyabb ritkaságokat.

Stephenie Meyer menő

Ugyan már régóta lenyomta őt némely másik vámpíros írókölök, még mindig a slágerlisták élén áll, és sok oldal az ifjúsági szórakoztató irodalomhoz sorolja őt. Sosem olvastam még, nem tudom, most mitől lettek híresek a vámpíros történetek, melyeket manapság húsztól negyvenig a nők olvasnak olyan hévvel mesélve róluk, mintha valós történetek lennének.

Búvár zsebkönyvek

Örök kedvenc, gyakorlatilag antikvár. A sajátomat sosem adnám el, unokaöccsöknek, -húgoknak, gyermekeimnek tartogatom, ha másra nem (mert elnyomja a 3 éves vámpírgyermek könyv ezeket), arra, hogy könyvtárosdit játszanak velük. Fiatalok veszik ezt, sokan, gyűjteményt pótolva, felismerve az értéket. Kabócák, bodobácsok örök kedvenc, mert sosem értettem, mik azok.

Bálint Ágnes Mazsoláját sokat szeretik, Marék Veronikát is vásárolják. Előbbihez egy érdekes levélváltás, mely számomra sokat elmondott:
- Szia. Átutaltam a pénzt a számládra, szerdára meg fog érkezni biztosan. Kérlek, hogy ne elsőbbségi levélként, ajánlottan add fel. Ha elveszne a könyv, az ajánlott szelvénnyel kérheted a kártérítést. De szerintem megbízható a posta.
– Szia. Tehát ajánlottan, és nem elsőbbségivel adjam fel? Köszi, Zsófi
– Igen, jól értetted, nem elsőbbségi ajánlott levélként add fel. Köszönöm. (Majd később még egy levél érkezett tőle)
– Bocs, de ha belefér a postaköltségbe, amit küldtem, akkor elsőbbségi ajánlott levélként add fel. Köszi még egyszer.

Szépirodalom: Vonnegut és Vian megy

Magyar klasszikusokat mindig vásárolnak az emberek, s persze ezért is adják ki időről-időre újabb formátumban a kiadók. A gyűjtők maradnak a vászonborítónál, nem vesznek újat, ezért jó az antikváriusoknak. Kurt Vonnegutot 30-as nők vagy férfiak vásárolják, értelmiségiek általában, akikkel jól el lehet beszélgetni akár személyesen, akár e-mailben is. Boris Viant is az előbbi korosztály szereti leginkább, bár jómagam tizenvalahány évesen olvastam először tőle, a Köpök a sírotokra című művét, megfogott a borító, csupán ezért. A korábbi sorozatot jobban kedvelik az őt olvasók.

A Kivégzőosztagot, és egyáltalán Sven Hassel könyveit úgy keresik a negyven év körüli, vegyes foglalkozású férfiak, mint gyermekek a tojást húsvétkor. A történelmi, világháborús irodalom nagyon népszerű, őszintén szeretném megérteni, miért.

Wass Albertet a 90-es években sem olvasták túl sokan hasonló okból, mint amiért ma azt nem lehet még mindig megmondani, melyik politikai oldalhoz tartozol. Szerettem volna akkor élni, amikor titokban olvasták. Biztosan szerettem volna. Talán ezért is veszik javarészt a középkorúak, vagy annál idősebbek.

Prózáról már volt szó, de versekről nemigen, pedig a vers örök (micsoda közhely). Minden élethelyzethez tud az ember egy verset társítani, ha ismer eleget. Nagymamám persze az előbbi kategóriához tartozik, én már nem tudok úgy idézgetni, ahogy ő teszi még mindig.
Pedig a fiatalok sok verseskötetet vásárolnak, főként magyarokat, olcsóbb kiadást, mert nekik az a fontos, hogy olvashassák.

Pénz, befektetés, üzlet

Fontos, hiszen alig van munkahely, ráadásul mindenki otthonról szeretne dolgozni. Legnépszerűbbek az MLM-es könyvek ezért, de rögtön utánuk a rendkívül hasznos HVG könyvek is kelendőek 27 év körüli nőknél-férfiaknál, akiknek már van munkájuk, de valami pénzesebbet szeretnének.

Szórakoztató irodalom

Ebből a műfajból leginkább krimi és sci-fi megy. A Csillagok háborúja és társai méltán népszerűek a filmsextett miatt. Ezeket fiatalok, 20-30 körüli fiúk vásárolják. Saját tapasztalataim alapján legtöbbjük nem számítógépfüggő, sokan nincsenek köztük gépközelben napközben (pedig a sci-fi megköveteli), de azért szeretik a pontos dolgokat (randi 8:36 perckor). Ehhez is van egy levélváltásom (a nevek kivételével szó szerint idézem):

– Szia István, mikor és hol adhatom át a könyvet, amit leütöttél? Zsófi
– Szia, Zsófi, holnap pont oda megy a feleségem a McDonald's elé öt órára. BKV-ruhában lesz, 160 cm magas, vörös hajú, éppen egy másik Star Wars könyvet is meg fog venni, köszönöm: Istee

Az adás-vétel a következőképpen történt: még csak be sem tudtam mutatkozni, mert rám sem nézett a vörös, 160 centis Ibolya, csak nyújtotta a pénz mondogatva, hogy jólvanjólvan.

Népszerűek a vásárlók körében a filmadaptációk is (Harry Potter, Az időutazó felesége, Az út, Komfortos mennyország, Hét év Tibetben, Stephen King regényeiből készült filmek)

Agatha Christie-t mindenki, de tényleg mindenki olvassa. Sok lány, általában vidámak, ekkor jöttem rá, hogy AC szórakoztató irodalmat ír. A fiúk általában gyűjteménybe szánják, és a régebbi darabokat kedvelik. A gazdasági válság hatására némileg megcsappant a vásárlási kedv a régebbi darabokból.

Vavyan Fable-t csak nők, vagy nőknek vásárolják. John Sandfordot pedig férfiak, gyűjtők vagy huszonéves lányok.

Stephen Kinget vegyes, teljesen normális emberek veszik (sosem gondoltam, pszichopatákra asszociáltam, aztán megnéztem a Tortúrát és én is sodródni kezdtem, mert jó). A ritkább, kevésbé ismert darabokat fiatal férfiak viszik el.

Ken Follett is népszerű. Nagyon népszerű a Katedrális óta, és nem biztos, hogy azóta van népszerűbb műve.

Asimovot fiatal fiúk és lányok (!) veszik, vagy idősebb gyűjtők.

Történelem: Hitler megy

Hitler (főként gondolkodása) és a második világháború 40-50 éves férfiak körében nagyon népszerű.

Antikvár könyv: a kopasz vállalkozók kedvencei

Méltatlanul a végére hagytam az antikvár a könyveket, pedig a szüleinktől örökségként kapjuk, s később jövünk rá, hogy igazából olvashatóak. Igazán régi könyveket igazán pénzes emberek vesznek, nem feltétlenül irodalomhoz, inkább a könyvkötéshez, -készítéshez értő emberek. Olykor tar, sokszor vállalkozó férfiak.

A könyvek, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatók:
Biblia
Harry Potter
A kis herceg
Micimackó
Da Vinci kód
Twilight
1984
A gyertyák csonkig égnek
Zabhegyező
Utas és holdvilág
József Attila összes költeménye
Coelho (Alkimista, 11 perc, Ötödik hegy)

Fotó: Ben+Sam

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek