Feladva szerelmet, szabadságot

Felmegy a függöny, és rád zuhan a magyar valóság. Egy istenhátamögötti falu rozzant kocsmájában sörösrekeszek és billegő lábú asztalok mellett, piros műbőr padon üldögél imbolyogva.

cikk-tipus-ajanlo

 

portugalA Katonában a Portugál több, mint tíz éve fut. Azóta is teltházzal. Miért írok épp most erről a darabról? Lássuk csak…

Szóval felmegy a függöny, előtted a kocsma, Sátán a merevrészeg alkoholista – a műbör padon ül. Varga Zoltán megformálásában, nem is lehet többet mondani róla, részegségében tökéletes. Szerepét pillanatra sem hagyja el, nem lép, nem esik ki. Három decis vizespohárban úgy issza a málnaszörppel kevert hosszúlépést, mint ki azonnal szomjan halni készül.

Aztán a színpadra lép Masni, a kocsmáros lánya. A faluhoz, kocsmához, valósághoz ragadt csapos lány, Pelsőczy Réka alakításában. Bumfordi, bájos álmodozó. És főképpen elnéző valamiképpen a kocsmába tévedő, az élet margójára szorult emberekkel. Apjával, a hatalmas sörhasán mindig nyitott, átizzadt ingű, harsány kocsmárossal. Akit Csuja Imre játéka tesz valóságossá. Meg a kirúgott rendőrrel, Retekkel, ki abból él, hogy saját zsebre bírságolja a falun áthaladó autókat. Nincs belőlük sok, ezért Retek naphosszat a kocsmában ábrándozik, igazi bűnügyek igazi bűnözőiről, meg Masniról, akit majd feleségül vesz egyszer. Egyszer a közeli jövőben. De ebben a kocsmában álmodozik naphosszat Csipesz is, a hosszú, nyurga fiú. Nevét a nadrágján található, a biciklilánc általi becsípődés ellen való csipeszről szerezte, mit a kocsmába érkezvén a sapkájára csíptet azonmód. A kicsit szerencsétlen, kicsit félkegyelmű, de szeretnivaló figurát Bán János játssza, ki hasonló karaktert felejthetetlenül formált már meg a szívet melengető Menzel filmben, az Én kis falumban is. Időnként feltűnik a színen Csipesz asszonya, a szerepben felejthetetlen Szirtes Ági, a sánta, mindig valahonnan, valahová igyekvő, munkanélküli alkoholista. Időnként megérkezik a pap. Hol temetésről, hol keresztelőről jön. Kuglizik kicsit, háromcentes unikumokból magába dönt tucatnyit, kinyilatkoztat, majd távozik.

Minden valóságos - nagyon is az

Ebbe a sör és bor és unikumszagú, hangoskodó, hivalkodó, okoskodó, mégis emberi világba érkezik meg a fővárosból a főszereplő. A melankolikus, gazdag felesége által kitartott Bece, átutazóban álmai menedéke, Portugália felé. Bece pihenni szeretne és gondolkodni, de a kocsma magába rántja. A tengerhez indul, végül elakad az első falusi kocsmánál. Elcsábítja a falu határát még soha el nem hagyó, naiv csapos lányt, Masnit. Részévé válik az életnek nevezett játszmának, és rájön, hogy pénz nélkül, autó és kényelem nélkül nem is olyan jó. A legkönnyebb, mit az ember tehet, az, ha feladja az álmait. Tehát ezt teszi, miután fenekestül felforgatta a falut és lakóinak életét, kilép belőle, s hazautazik. Otthagyja a szerelmet, a szabadság ígéretét.

Végül is a darab erről szól. Az álmokról, és azok feladásáról, mint annyi más darab a világirodalomban. Kitűnően. Dialógusai pontosak és feszesek, a jellemek, és jellemtelenségek valóságosak. A színészek pedig, akik megformálják mindezt, kivétel nélkül zseniálisak. Tényleg.

Beülsz a nézőtérre, és egyetlen percig sincs olyan érzésed, hogy bárki, vagy bármi, amit a színpadon látsz, hamis. Tudod, hogy a valóságot látod. Még akkor is, ha te szerencsés vagy, s az életnek ebből a kilátástalanságból, dologtalanságból, olcsó szeszekből és szerelmekből szőtt mélységéből, eddig kimaradtál. Valahogy megérzed, hogy csak egy keskeny pallón egyensúlyozol efölött a mélység fölött. Rádöbbensz, hogy egyetlen rossz lépés, téves döntés elég, s már zuhansz is oda közéjük. Mert a kocsma, a mi kocsmánk. Sátán mindenhol ott dülöngél részeg álmait motyogva naphosszat, megállíthatatlanul. Szomszédod a kocsmáros, az örök figura, akinek sosem ér össze az inge a hasán.

Haverod is van, éppen olyan elvágyódó, megalkuvó, akár csak Bece. És a szerelmes lány, Masni is nagyon ismerős.

 

Egressy Zoltán: Portugál (színdarab)

• február 16. (kedd) 19:00
• február 27. (szombat) 19:00
• március 3. (szerda) 19:00

• az előadások helyszíne: Katona József Színház

Rendező: Lukáts Andor

Szereplők:

Masni - Pelsőczy Réka
Bece - Hajduk Károly
Kocsmáros - Csuja Imre
Retek - Lengyel Ferenc
Pap - Takátsy Péter
Csipesz - Bán János
Asszony - Szirtes Ági
Sátán - Varga Zoltán
Feleség - Ónodi Eszter, Jordán Adél
Bittner - Kása Gyula

Oszd meg másokkal is!
Mustra