Egyéjszakás kaland a múzeumban

mng_muzeumok_ejszakajaKépzeld el: csillagfény, ősi idolok, éjjeli biciklitúra. Hogyan férnek meg ezek egymás mellett? Úgy, hogy a Múzeumok éjszakáján mindegyikben részed lehet. Bár az Aquincum csillagai Óbudán csodálhatók meg, a kerekezés az Országos Széchenyi Könyvtár elől indul, de szombat éjjel senki sem marad érintetlen. Remek kulturális PEZSGÉS garantált mindenkinek!




Budapesten, szombaton (2009. június 20.) csillagos éjszakára számítanak, több helyszínen is lesz ugyanis csillagfigyelés. Aquincumban, a Műegyetem könyvtárában, és az ELTE Egyetemi Könyvtárban lehet a távcsövek előtt kucorogni.

A Magyar Nemzeti Galériában Winkler Nóra és Topor Tünde tart rendhagyómuzeumok_ejszakaja_1 tárlatvezetést. A megszokott kerti programokon túl idén a zene is hangsúlyt kap, afrikai dobosok lépnek fel, és etnopunkot a népzenével ötvöző Yava-koncert is lesz.

A Múzeum Mass, avagy Kerekezd körbe a Múzeumok éjszakáját! az idei program újdonsága. A Széchenyi könyvtár elől indul a menet a városba, de a túra mellett a könyvtár kerékpáros rövidfilmeket, korabeli kerékpáregyletekről szóló dokumentumokat is felsorakoztat.

A kortárs művészetek iránt érdeklődőknek a Millenárisra kell ellátogatniuk, ahol a MOME Maratontra kerül sor. A Moholy Művészeti Egyetem állít ki itt, tehát divatshow-ra is számíthatunk. Performansszal és akrobatákkal egészül ki az esti műsor. A Ludwig Múzeumban továbbra is Anton Corbijn munkái láthatók, ehhez kapcsolódnak tehát a programok is.

A Szépművészeti Múzeum idén is minden termére kiterjedő programokkal várja a kicsiket és a nagyokat. Lesznek mutatványosok, gólyalábasok, bábszínház és Szent Iván-éji manójárás, vagyis Koboldok éjszakája. Csapolt sört mérnek az udvaron, és híres festőkről szóló filmeket vetítenek majd.

Filmvetítésekre is sor kerül. Sok más helyszín mellett a Ferihegy Repülőgép Emlékparkban egy TU–154-es fedélzetén mozizhatunk, az Óbudai Múzeumban pedig egy régi óbudai filmet – a Hyppolit, a lakájt – és egy újat – a Meseautót – tekinthetnek meg az érdeklődők.

Gödöllő, Kecskemét, Sopron, Hollókő sem marad ki!

Kecskeméten majdnem harminc helyszínen rendeznek programokat. A híres Cifrapalotában a kunbábonyi aranyleletet teszik közszemlére, dán képzőművészeti kiállítás lesz a Dán Kulturális Intézetben, és unikumként Cakó Ferenc homokanimációja tekinthető meg a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Sopron barokk palotáiban szoborkerteket csodálhatunk meg, a Soproni Múzeum Római Kőtárában papírsárkányokat reptethetünk, a Központi Bányászati Múzeum udvarán éremveréssel, bányászattal és a híres soproni borokkal ismerkedhetünk.

Horgas Eszter koncertje, barokk színház és kosztümös tárlatvezetés várja a Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban múzeumozókat. Akinek szerencséjük van, azokat az est folyamán még királlyá is koronázzák. Esti dudaszóra, nyárestig tartó utcabálra invitálnak Hollókőn. A Legendák Házában történelmi előadás várja az arra járókat, a templom előtti téren citeramuzsika szól majd, a Katalin csárdában pedig gyertyakészítés és eredeti kukoricapattogtatás zajlik majd.

Szabadkőműves-piknik és szerzetesek éjszakája


majk_2_muzeumok_ejszakajaAkik különleges programra vágynak, azoknak Déget ajánlhatjuk. Az 1810–1815 között épült, Pollack Mihály tervezte épület egy gazdag köznemesé, Festetich Antalé volt. A Holland-házzal és a kastélyparkkal kiegészülő gyönyörű, klasszicista épületegyüttes neve összeforrt a szabadkőművességgel, így ebben az évben a Dégi kastély egy szabadkőműves-piknik helyszínévé alakul. A kastély legendákkal övezett történetén kívül helyi szokásokkal is ismerkedhetünk. Majkra, a majki kamalduli remeteségbe látogatók gyertyafényes tárlatvezetésre és napkeltevárásra számíthatnak a templomtoronyban.


program-szervezo-try

Múzeumok éjszakája
2009. június 20., szombat

Belépőket a BKV pénztáraiban, a budapesti Tourinform-irodákban, illetve a múzeumi helyszíneken tudtok vásárolni, a teljes árú jegy 1300, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül (6–18 éves korig), hat éven aluliaknak pedig ingyenes. A jegyként szolgáló karszalag egyszeri megvásárlásával az eseményhez kapcsolódó összes múzeumi programon részt vehettek, megtekinthetitek az állandó és időszaki kiállításokat is.

Az idei Múzeumok éjszakáján a belépőjegyként szolgáló karszalagokkal ingyenesen vehetők igénybe a BKV menetrendszerinti járatai 16.00 órától hajnal 05.00 óráig, valamint haladhattok a múzeumbuszokkal 18.00 órától éjjel 2.00 óráig.


Minden program részletesen megtekinthető a www.muzeumokejszakaja.hu oldalon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra