KULTÚR

Egy pohárka abszint?

2009. május 11., hétfő 09:24

abszint_2 Zöld Tündérnek nevezték a malária ellenszerét. No, persze még nem orvosság korában. A később bódításra használt nedű szenvedélyes rajongói között köszönthettük Verlaine-t és Rimbaud-t is. S most néhány kortárs művész is erről a szenvedélyes viszonyról vall.

Tehát az abszint mint alkohol a XVIII. század végi Svájcban kezdte világhódító történetét, ekkor jöttek rá ugyanis, hogy a fehérüröm-, ánizs- és édeskömény-hatóanyagú gyógyital valójában más jelentős anyagi hasznokat hozó célokra is alkalmas. Egész pontosan a bódításra.

Az első írásos forrás egy 1769-es neuchâteli újság, melyben egy bizonyos Madame Henriod a saját készítményét „Bon Extrait d’Absinthe” néven hirdeti. Nem sokkal a századforduló előtt Henri Dubied és veje, Henri-Louis Pernod megvásárolta a Madame-tól az ital titkos receptjét, és 1797-ben a francia Pontarlier városában létrehozták az első szeszgyárat, amelyben abszint is készült. Kezdetben csak 400 liter abszintot gyártottak évente. Az abszint gyors térhódítása részben annak tudható be, hogy a rossz termelés következményeként a 18. század végén a borárak nagyon megemelkedtek. Másrészt annak, hogy az 1840-es évektől az Algériában harcoló francia katonáknak járt napi egy abszintadag – harci kedvüket fokozandó. Túl ezen Párizs művészvilágának ismert alkotói, többek között Oscar Wilde, Paul Verlaine, Toulouse-Lautrec, Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Alfred Jarry, Guillaume Apollinaire kultuszitallá nemesítette az abszintot a francia nagyvárosokban. Egyre több kávézóban celebrálták az „heure verte”-et, a zöld órát: 11 és 13 óra között kis kortyokban itták a Zöld Tündért.

Nálunk is „ütött a Zöld Óra”!

A budapesti Spiritusz Galéria első csoportos kiállításának címadó ötlete nem más, mint ez a kreativitásserkentő ital. A galéria tulajdonosainak és a pályázaton részt vevő kortárs alkotóknak köszönhetően most te is belekóstolhatsz az abszint zsongító ízébe – akkor is, ha egyébként kerülöd az alkoholt. Persze most más érzékszerveddel győződhetsz meg az abszint hatásáról, a képek által, átélve a vizuális világ örömmámorát. Ne habozz, bizonyosodj meg arról, hogy a Zöld Tündér téged is képes elvarázsolni!kiallitas-pointer-try
Ütött a Zöld Óra – csoportos kiállítás
Időpont: 2009. 05. 04.–18.
Helyszín: Spiritusz Galéria
1075 Budapest, Madách Imre utca 3.
http://www.spiritusz-galeria.hu/

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta