KULTÚR

Egy hullához padlószőnyeg?

2009. április 28., kedd 12:07

Alkalom szüli a padlószőnyeggyilkost. Mert így nevezném azt a figurát, aki padlószőnyegbe göngyöli áldozatát. Hogy kerül a képbe még egy szfinx?
A válaszadás joga az orosz testvérpáros írót, Oleg és Vlagyimir Presznyakovot, valamint a Budapesti Kamaraszínházat illeti.


Mi győzi meg leginkább az embert arról, hogy él? A szimpla létezés átmeneti osztályrésze – úgymint légzés, megfelelő szívritmus, normál vérkeringés? Vagy korántsem az ilyen biológiai paraméterekkel mérhető állapot? A válasz számunkra nyilvánvalónak tűnik, hiszen egyik a másik nélkül labdába se rúghatna.
De mi van akkor, ha létezésünk csupáncsak álom? Tehát azt álmodjuk, hogy élünk, egy napon ellenben ránk köszönt a nagyon is valóságos valóság. De akkor mi is volt addig? Melyik a valóságosabb lét?

Egyik változat sem lenne meglepő…

…a szarkasztikus humoráról elhíresült orosz testvérpár, Oleg és Vlagyimir Presznyakov darabjának legújabb hazai bemutatójában. A Budapesti Kamaraszínház Padlószőnyegének története krimiparódia. A Presznyakov testvérek eddigi művei az abszurditásig fokozták mondanivalójukat, elegendő, ha a Szolnokon 2005-ben bemutatott Terrorizmus című darabjukra gondolunk, amelyet életük első rendezéseként mutattak be. Akkor a világot eluraló erőszak, perverzó, bűn került terítékre.

Most pedig…

…a Léner András rendezte Padlószőnyegben az élet-halál kérdését boncolgatják – sziporkázó humorral, elmélkedéssel arról, hogy élünk-e még, vagy már meghaltunk. Amennyiben a válasz az utóbbi lenne, semmiképpen nem javaslom sem a nyilvános főpróbát, sem a bemutatót. Ellenkező esetben azonban bátran ajánlom minden elhivatott abszurd-, krimi- és abszurdkrimi-kedvelőnek. Úgyhogy gyerünk, nem fogunk csalódni!

Padlószőnyeg-ősbemutató
Nyilvános főpróba: 2009. 05. 08., 11.00 h
Bemutató előadás: 2009. 05. 09., 19.00 h

Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Stúdió
1075 Budapest, Asbóth u. 20.
http://www.budapestikamaraszinhaz.hu/?mode=szinhaz&eloadas_id=3219

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta