Egy hullához padlószőnyeg?

Alkalom szüli a padlószőnyeggyilkost. Mert így nevezném azt a figurát, aki padlószőnyegbe göngyöli áldozatát. Hogy kerül a képbe még egy szfinx?
A válaszadás joga az orosz testvérpáros írót, Oleg és Vlagyimir Presznyakovot, valamint a Budapesti Kamaraszínházat illeti.


Mi győzi meg leginkább az embert arról, hogy él? A szimpla létezés átmeneti osztályrésze – úgymint légzés, megfelelő szívritmus, normál vérkeringés? Vagy korántsem az ilyen biológiai paraméterekkel mérhető állapot? A válasz számunkra nyilvánvalónak tűnik, hiszen egyik a másik nélkül labdába se rúghatna.
De mi van akkor, ha létezésünk csupáncsak álom? Tehát azt álmodjuk, hogy élünk, egy napon ellenben ránk köszönt a nagyon is valóságos valóság. De akkor mi is volt addig? Melyik a valóságosabb lét?

Egyik változat sem lenne meglepő…

…a szarkasztikus humoráról elhíresült orosz testvérpár, Oleg és Vlagyimir Presznyakov darabjának legújabb hazai bemutatójában. A Budapesti Kamaraszínház Padlószőnyegének története krimiparódia. A Presznyakov testvérek eddigi művei az abszurditásig fokozták mondanivalójukat, elegendő, ha a Szolnokon 2005-ben bemutatott Terrorizmus című darabjukra gondolunk, amelyet életük első rendezéseként mutattak be. Akkor a világot eluraló erőszak, perverzó, bűn került terítékre.

Most pedig…

…a Léner András rendezte Padlószőnyegben az élet-halál kérdését boncolgatják – sziporkázó humorral, elmélkedéssel arról, hogy élünk-e még, vagy már meghaltunk. Amennyiben a válasz az utóbbi lenne, semmiképpen nem javaslom sem a nyilvános főpróbát, sem a bemutatót. Ellenkező esetben azonban bátran ajánlom minden elhivatott abszurd-, krimi- és abszurdkrimi-kedvelőnek. Úgyhogy gyerünk, nem fogunk csalódni!

Padlószőnyeg-ősbemutató
Nyilvános főpróba: 2009. 05. 08., 11.00 h
Bemutató előadás: 2009. 05. 09., 19.00 h

Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Stúdió
1075 Budapest, Asbóth u. 20.
http://www.budapestikamaraszinhaz.hu/?mode=szinhaz&eloadas_id=3219

Oszd meg másokkal is!
Mustra