Újbor, és mellé jóféle libapecsenye, libatepertő, ludaskása, töltött libanyak, vagy csak libazsíros kenyér lilahagymával – van-e ennél finomabb ebéd, uzsonna vagy vacsora? Aligha. Hátha még a gasztronómiai élményeket kulturális programok, szórakoztató játékok kísérik és mindezt népi hagyományok felidézése egészíti ki.
Az egyik legnépszerűbb pap, püspök, Márton, azaz a későbbi Szent Márton, akit a libák tették híressé. A szerény egyházfi 316-ban a franciaországi Tours-ban született, kolostort is alapított, de püspök nem akart lenni és ezért elbújt, méghozzá a libák közé. De azok elárulták őt gágogásukkal.
November 11-e, a későbbi Szent Márton napja fontos időpont a mezőgazdaságban is. A tavaszi munkák megkezdésétől, Szent György napjától egészen eddig tartottak a földeken végzendő munkák, ekkor hajtották be a szilaj állatokat is.
Ilyenkor vágták le először a tömött libákat, amelyek mellé újbor dukált és mulatságok. Katalin és Erzsébet nap környéke egyébként is afféle kisfarsangnak számított, ilyenkor már volt idő az ünneplésre, szórakozásra.
A győztes a vadas
Az akció keretében a november 7-8-i hétvégén, az ország 17 helyszínén, skanzenjében, tájházában, no meg számos étteremben és szállodában idézik fel a Szent Márton naphoz kötődő legendákat és közben főznek igazi „ludas” ételeket. Az idén nyilvános receptversenyt is kiírt, csupa-csupa libából készült étekre. A győztes a vadas libamell lett, de nagy sikere volt a libabrassóinak is.
Borkóstolók, kiállítások, kézműves programok, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások várják majd sokfelé a libatorozókat, túrázókat. Például Békésen, Sarródon, Dabason, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, az Abodi Tájházban, a konyári Kurucz Albert Falumúzeumban, a szarvasi Szlovák Tájházban, a Nyíregyháza melletti Sóstói Múzeumfaluban kerül sor különféle, gyerekeknek és felnőtteknek szóló szórakoztató programokra. Idén 7. alkalommal rendezik meg a libatorokat, amelyhez csatlakozott a Magyar Szőlő és Borkultúra Alapítvány és a Magyar Szállodaszövetség is, utóbbi azért, hogy legyen hol aludni a finom étkek és italok kóstolóinak, a falusi kis panzióktól az elegáns szállodáig.
Keressük a málét!
Az újbor jól illik mindenféle libás finomság mellé, a rafináltabb libamájas finomságoktól a klasszikusan lila káposztával körített libacombig.
Ha mégsem csupán libára vágynánk, akkor érdemes ellátogatni az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkba, ahol sor kerül a borfujtásra, azaz a hordók ünnepélyes dugózására. Lopózni is megtanulhat itt, aki nem tud.
Keressük a tökéletes málét! Ez a jelszava a Sarródi Tájház november 7-i eseménysorozatának, ahol kukoricamáléból készült sütemények és más ételek versenyére kerül sor, no meg kukoricamorzsolásra, kukoricafüzér fonására, csuhé feldolgozására, gyerekjátékok készítésére.
Kenőkézünk, tökölődünk
Van ahol sütőtök illatozik ilyenkor a kemencében, és agyagozás, korongozás várja a kicsiket.
Másutt libatollból készült kenőkéket kötnek, házikenyeret sütnek, rétest húznak és különféle kelt tésztákat dagasztanak.
A szarvasi Szlovák Tájházban a Márton-napi vesszőhordásban jeleskedhet, akinek kedve van hozzá.
A Bátai Tájházban a tök a főszereplő, lesz tökfaragás, tökös-mákos rétest lehet kóstolni és szóban is lehet tökölődni – az idősebbek tökkel kapcsolatos humoros történeteit is bizonyára sokan meghallgatják majd.
Bizonyára nem mindenki hallott a kalinkóról, amely nem más, mint a fertőhomoki lakodalmas kalács. Sütésének mesterfogásaiba, fortélyaiba mindenkit beavatnak, aki a hétvégén arra jár.