Corbijn falra mászott ikonjai

Nicolas Cage mellkasát még nem volt alkalmam megcsodálni. Most jött el ennek is az ideje. És bevallom, Kylie Minogue-ot sem láttam még furcsa, párás kékben, telefonjával a kezében a világ egyik legismertebb portréfotósa, Anton Corbijn lakásán.

A LUMU legújabb kiállításán a legnagyobb hollywoodi sztárokat és popikonokat láthatod – meglehetősen másképp, mint ahogy eddig ismerted őket.


Itt lenne ugyebár Anton Corbijn. Neve egyértelműen összeforr a nyolcvanas és kilencvenes évek vizuális kultúrájának kialakulásával, munkája óriási hatással volt az úgynevezett MTV-generáció látásmódjára is. Rengeteg videoklippet rendezett, amelyek a zenével egyenértékű módon – és mégis többletet adva – járultak hozzá a Depeche Mode, a U2, a Nirvana vagy az angol Joy Division rockbanda sikereihez.

Cornbijról ugyanakkor tudni lehet, hogy remek portréfotós is. Ő az a figura, aki néhány holmiját – ellenben rengeteg fényképezőgépét – bedobálja egy táskába, s, mondjuk, hónapokra Bombayba vagy éppen Zürichbe költözik, ha csupán egyetlen képről van is szó. Ha női kezeket kell fényképezni, ha Bonóra kíváncsi, ha meg akarja örökíteni saját otthonában Lance Armsrongot, a Tour de France győztesét. Megy, úton van – és átlényegül. Megismer és megmutat. Új világokat, új ablakokat kitárva.

Képei lélegzetelállítóak, egyszere mondod ki azzal, aki a kiállításra elkísér: ez az!
A világ olyan részét látod meg ugyanis, amely véletlenül sem közelít a bulvárlapok paparazziképeihez, legyen szó sztárokról, bár néhány – nyilván tudatosan vállalt képe – közelít ehhez a világhoz. Megismersz valakit úgy, mintha csak a barátja, barátnője lennél. És soha nem érzed úgy, hogy Corbijn ezzel átlépné az intimitás határát.

A Ludwig Múzeumban bemutatandó kiállítása annak a sorozatnak a része, mely a popkultúra és a művészet találkozásából született életműveket mutatja be, és amelynek kezdetét Keith Haring 2008-as, nagy sikerű retrospektív bemutatója jelentette. A fekete-fehér képek mellett most Corbijn videómunkáiból is láthatunk néhányat.

Szóval itt lenne ez a pasi, ez a Corbijn fiú. Ismerd meg őt – és sztárjait!

Anton Corbijn kiállítása
Megtekinthető: 2009. 07. 05
.
Ludwig Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Oszd meg másokkal is!
Mustra