Cigány filmfesztivál hétvégéig

Magyarország első cigány filmfesztiválja a Kinóban és az Örökmozgóban december 9. és 13. között. 

cikk-tipus-ajanlo

A fesztiválon a cigányság életével foglalkozó archív magyar és külföldi játékfilmeket, valamint kortárs európai és hazai alkotásokat láthat a közönség.

Az I. Európai Magyar Cigány Filmfesztivál szervezői remélik, hogy a filmek segítségével "sikerül majd árnyalni a cigányságról kialakult borzasztóan előítéletes társadalmi képet". Különösen fontosnak tartják, hogy a fiatalok a médiatudósítások által sugalltnál reálisabb képet kapjanak az európai és a magyar cigányság helyzetéről.

 A fesztivál ünnepélyes megnyitóját december 8-án, kedden este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ingyenes rendezvényen fellép Miczura Mónika, a Szilvásy Gipsy Band és a Rajkó Zenekar is. 

A szervezők felhívták a figyelmet a fesztivál programjában szereplő beszélgetésekre is, amelyeket december 9. és 12. között esténként fél hétkor a Kino kávézójában rendeznek. Szerdán az oktatás lesz a téma; csütörtökön Cigány...bűnözés? címmel beszélgetnek; pénteken a Polgár...háború? kérdését járják körül; végül szombaton a nemzeti büszkeség kerül górcső alá.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek