Borünnep a Várban

borfesztival-fokuszSzerdán kezdődött, és vasárnapig tart e nem mindennapi helyszínen a borkóstoló: több ezer féle borral tizenöt ország kétszázötven kiállítóval képviselteti magát, a díszvendég Spanyolország.

 

A testes spanyol borokat elsősorban a katalán Freixenet cég képviseli, amely a világ egyik legnagyobb termelője (évi 200 millió palack), innen származik a különleges katalán pezsgő, a cava is.

Ennek készítéséről és fogyasztásának titkairól a csoport egyik vezetője tart a szakembereknek előadást,
a látogatók pedig megkósolhatják a spanyol champagne-t – és ez nem csupán szójáték. A cava előállítása hűen követi a hagyományos gyártási módszert, amely, mint tudjuk, a franciaországi Champagne megyéből származik. Mégis, a végeredmény más: a cava zamata a Penedés régió három szőlőfajtájának jellemzőit foglalja magában.

borfesztival-1

 

Főszereplő a tokaji és a soproni

Spanyolország főbb borvidékei mellett számos más ország rukkol elő újdonságaival, és jelen lesz az egész magyar borszakma. A magyar borok közül a tokaji és a soproni kékfrankos a főszereplő.

– Fesztiválunk a jó borok, a borkultúra révén is közösséget formált – mondja László Ágnes sajtófőnök, aki immár tizennegyedik alkalommal felelőse a Várban tartandó borünnepeknek. – Ha a több tízezer látogató között nem is kötődik barátság, legalább egy bort mindenki a szívébe zár majd.

 

Nő és a bor

A hölgyek hatalma kitűnik a borfogyasztásban is: nem csak a Szex és New York Carrie-je rendel egy nagy öblös pohár vörösbort, amikor érzelmileg letörve beül egy étterembe. A magyar barátnők is élvezettel böngészik esténként egy teraszon a borlapot, de ők választják ki – mint feleségek és családanyák – a hétvégi grillpartihoz a kedvenc cserszegi fűszerest vagy a hűs rozét is.

borfesztival-2

 

Legalább hetente egyszer

Az egyik francia borversenyen a közelmúltban készítettek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a vörösbor a nők fogyasztásának közel 60 százalékát teszi ki. A megkérdezett nők 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer fogyaszt egy pohár bort. Ellentétben néhány téveszmével – állítják a felmérés készítői – a palack, a csomagolás csak a nők 22 százalékánál játszik szerepet, viszont annál inkább figyelnek az árra, a származási helyre és a szőlőfajtára.

A nők 85 százaléka gondolja úgy, hogy a borfogyasztás összeegyeztethető a kiegyensúlyozott táplálkozással.

 

borfesztival-3A vörösbor trónja

Amint a közelmúltban tartott ProWein kiállítás sajtótájékoztatóján kiderült, a vörösbor trónja megingathatatlan, de ennek a tendenciának az „erőssége” évről évre változik. Attól is függ, milyen az időjárás, ami pedig a klímaváltozás függvénye is. A hosszú, meleg tavasz, nyár és a kellemes ősz a partiknak, a hűvös rozénak és a bájos, örökzöld Chardonnay-nak kedvezett – mondta a tájékoztatón dr. Rudolf Nickenig, a Német Borexportőrök Szövetségének ügyvezetője.

De a magyaroknak sem kell szégyenkezniük a fűszeres, mégis könnyed fehér és a rafinált, meleg zamatú, küvé jellegű vörösborok preferálása miatt: ezek az igazi nagyágyúk szerte a világon.

 

Bulikra dobozost

A Dívány munkatársa azt is megtudta a Német Borexportőrök Szövetségének vezetőjétől, hogy a dobozos borok aránya sem csökken, sőt növekedésre lehet számítani: a svéd bulik kedvenc dobozos borai kezdenek népszerűek lenni más országokban is – hangsúlyozta a világ egyik legnagyobb borszakkiállítása, a düsseldorfi ProWein tekintélyes szakértője.

 

Információ:

Borkiállítás és Vásár

(szeptember 9–13. )

Helyszín: budai Vár

Megközelíthető: siklóval, busszal vagy a Lánchídtól egy rövid séta

 

Nyitvatartás:

9–10-én     14–23 óráig

11-én         12–23 óráig

12–13-án   10–23 óráig

 

Belépőjegy:

2300 Ft/nap vagy 6300 Ft/5 nap

Jegyek vásárolhatók a helyszínen vagy elővételben a www.jegymester.hu weboldalon. Az előre megvásárolt jegyek karszalagra válthatók a kiállítás nyitva tartása alatt a Szent György utcai bejáratnál (Koldus kapu) felállított elővételi pénztárban.

 

Vendégül látják

Aki a napokban ellátogat a budai Várba, az megkóstolhatja a legkiválóbb magyar és külföldi borokat, személyesen találkozhat e nemes italok alkotóival, miközben népszerű, a borhoz, a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai élménnyel gazdagodhat, megismerheti a borkultúrához kapcsolódó művészeteket, hagyományokat.

Az egyszerűbb ételek mellett rengeteg ínyencfalat várja a vendégeket. A kínálatot színesítik a spanyolok ételkülönlegességei: a gazpacho vagy a paella. A magyar virtus jellemzőit is megtalálja: a bográcsételektől a kemencében sült harcsáig, a hurkától a göcseji babos-húsos káposztáig, a csülkös pacaltól a Jókai bablevesig, a töki pompostól a ropogós rétesekig.

 

Műsor

Többek között fellép a Ghymes, az Agostones, a Bartók Béla Férfikar, a Cimbaliband, a Csík Zenekar, a Hot Jazz Band, a Four Fathers, a Benkó Dixieland Band, a Tiborcz Quartett, Pál István Szalonna és Bandája, a Popkoor Surprising, a Kaláka, a Makám, az Orosz Zoltán Trió, Bognár Szilvia, Hercku Ágnes, Szalóki Ágnes, az Etnofon Zenei Társulás és a Vivát Bacchus. A szombati nap főszereplői a néptáncegyüttesek, amelyek látványos népviseletben mutatják be Magyarország számos vidékének táncait.

 

Borbíráló tréning

A borversenyek szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályok szerint, gyakorlott borbírák segítségével, a nagyközönség kizárásával zajlanak. A borfesztivál vendégei számára ezt az ellentmondást próbálja feloldani. A VinAgora sátorban az érdeklődők idén is megismerkedhetnek a világ első borbíráló informatikai rendszerével, a BiralNet programmal, így szakemberek segítségével egy órára borbírává válhatnak.

 

Szüreti felvonulás

(szeptember 12-én)

Magyar népviseletünk, népzenénk, táncunk, szokásaink sokszínűségét idén mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulásba foglalva láthatja a közönség.

A menetet a vendégország hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptáncegyüttesek tagjai alkotják.

 

Művészeti kiállítás

(Szeptember 9–20.)

Magyar Nemzeti Galéria (1014 Budapest, Szent György tér 2.)

A Magyar Nemzeti Galériában a borfesztivál keretén belül minden évben nyílik egy kiállítás. Idei kiállításunk a borcímkék segítségével igyekszik felvázolni a határokon belüli és azokon túli bortermő tájak történetét az 1870-es évektől napjainkig. A múlt kincsei iránt érdeklődők megismerhetik a 19. század végi Magyarországot, a múltbéli Tokaj-Hegyalját, a magyar pezsgőkészítés elmúlt 127 évét, valamint a borcímkekorszakok esztétikáját.


 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek