KULTÚR

Az öngyilkosok klubjában

2010. február 5., péntek 11:01

Hát kérem, így legyen ötösünk a lottón. Alig pár napja hiányoltuk Borisz Akunyin krimisorozatának folytatását és lám, máris a nyakunkon az újabb kötet! Moszkvában vagyunk, ahol Mása úrikisasszony különös képességeit egy naplóban rögzíti. Miközben az öngyilkosok csak úgy hallanak körülötte.

Akunyin mester megint nagyot alkotott, a változatosság kedvéért megint nagyon orosz és nagyon cári krimit tarthatunk a kezünkben, és - szintén a változatosság kedvéért - megint Moszkvában játszódik, a tizenkilencedik század legvégén.

akunyin_konyv_cimlap_1Ezzel körülbelül vége is az azonosságoknak, jönnek a meglepetések. Az író meglehetősen kísérletező kedvű, az Akhilleusz halálában a regény jó felét a gyilkos szempontjából élvezhettük végig, most viszont fel sem merülnek a főhős, a jól megszokott, kiváló Eraszt Fandorin szempontjai. Részben sajtóhírekből tájékozódunk, melyeket remek stílusérzékkel komponált meg a szerző: igen, a tizenkilencedik századi orosz és, ha már itt tartunk, magyar sajtó is ilyen volt. Ezzel váltakoznak a semleges, leíró részek, ám a kötet legjavát Mása Mironova-Colombina úrikisasszony naplójegyzetei és költői kísérletei teszik ki. Másenyka mellesleg Szibériából szökik Moszkvába, és valósággal a szemünk előtt válik sznob, vidéki libácskából felnőtt, érett pszichopatává.

A történet izgalmas és a lendülete egy pillanatra sem törik meg, ezért a könyvet a legjobb egyből végigolvasni, már ha van rá az embernek ideje. Öngyilkosok szerveződnek klubba, melynek tagjai egymás után távoznak önként az árnyékvilágból. Erre ugyan csak elmebetegek lennének képesek, de a klub tagjai majdnem mind azok is. Kivéve, akik nem. Egy ponton kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik, a békés bolondoknak jó fele besúgó, újságíró, magánnyomozó és egyéb oda nem tartozó elem, akikre azonban nagy szükség van, hiszen különben nem történne a világon semmi, és mindenki békésen felkötné magát. Így is hullanak szépen, de szerencsére nem mind önkezükkel vetnek véget e földi pályának, döntő többségük komoly külső segítséget kap.
Hogy kitől?
Azt most nem mondjuk meg, tessék végigolvasni A halál szerelmesét, mi is megtettük. A cím mondjuk borzalmas - aki nem ismeri a szerzőt, ennek alapján meg nem veszi a kötetet, vagy ha megveszi, nem azt kapja, amire számít -  kizárólag az elvakult Akunyin-rajongók járhatnak jól. De érdemes foglalkozni ezzel a rettenetes című opusszal, ugyanis jól, szórakoztatóan, fordulatosan követték el, ráadásul a fordítás sem sikerült félre, mint manapság egyébként annyiszor. Sőt, hogy megnyugtassuk az érzőbb kebleket, heppiend is van, mindenki megkapja méltó büntetését: kisgonosz a golyót, főgonosz a mérget, Fandorin Másenykát, Másenyka Fandorint.( Mellesleg, a legnagyobb büntetés az egész történetben valószínűleg Másenyka, akit aztán cipelhet magával, míg bele nem rokkan.)

Egyszóval, már megint jó kis krimit tett az asztalunkra Borisz Akunyi , amit csak színeznek a finoman beleszőtt japános elemek. A nindzsa, mint személyi inas már nem lehet meglepetés számunkra, az már annál inkább, hogy Eraszt Fandorint ebben a kötetben Gendzsi hercegnek neveztetik. (A japán irodalom egyik legrégebbi és legszebb műve a Gendzsi regénye, valamikor az egészen korai középkorból.)
Akunyinnak egy előnye mindenképpen van - ha valakinek nem tetszik véletlenül A halál szerelmese, (pedig jó!), annak még mindig meghozhatja a kedvét a Gendzsi regényéhez, ami szintén nemrég jelent meg újból magyarul.
Egyszóval, kellemes szerző Akunyin, még ha az utóbbi időben kicsit sok is volt belőle, jó a legújabb krimije - de az is egészen biztos, hogy valami szomorú vasárnap kezdte írni ezt a folytatást. Nagyon olyan.


Borisz Akunyin: A halál szerelmese
Európa Kiadó
Ára: 2900 Ft

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta