Az álmot és a valóságot nem szabad elválasztani

Janisch-Attila-leadKevesen költöznek már be a szívembe, de Janisch Attila beköltözött – mondta Törőcsik Mari a filmrendező eddigi életművét tartalmazó DVD bemutatóján. A sajtótájékoztató valójában az alkotótársak élményeinek a felidézését jelentette. Szóba került többek közt, hogy Törőcsik Mari miért nem nézi meg a saját filmjeit, Gáspár Tibor hogyan jeleníti meg az arcán a férfibút, és hogyan vált gyilkossá a forgatókönyvíró.

cikk-tipus-ajanlo

Sosem szerettem visszanézni magamat a filmekben, amelyben játszottam, mert nem tudok már változtaztni rajta, és ezen felidegesítem magam. Amikor a Hosszú alkonyt forgattuk Janisch Attilával, úgy éreztem, ennyi közeli képet csak gyerekről és kiskutyáról lehet csinálni, öregasszonyról elviselhetetlen. Attila mégis rávett, hogy nézzem meg. Betettem a DVD-t, és olyan volt, mintha nem is magamat nézném. Ennél nagyobb dolgot rendező nem tud elérni velem”- mondta Törőcsik Mari, az 1997-es Hosszú alkony című film főszereplője.

hosszu-alkony-jelenet

Baráti alapon jött létre

Janisch Attila filmjei először jelentek meg Magyarországon DVD-n. A filmrendező az eddigi életművének gyűjteményes kiadását készítette el, amelyik három nagyjátékfilmje mellett négy rövidfilmet és számos extrát tartalmaz. A kiadvány bemutatójára kerekasztalbeszélgetést szerveztek az Uránia alagsori vetítőtermében. A rendező meghívására Töröcsik Mari, valamint a 2004-es, 35. Magyar Filmszemlén négy díjat nyert Másnap főszereplője, Gáspár Tibor is részt vett a majdnem másfél órás eseményen.

A beszélgetés első tíz perce az elhúzódó köszönetnyilvánításról szólt, Janisch Attila név szerint mindenkit kiemelt, aki „baráti segítséget nyújtott” a kiadvány létrejöttéhez, ebből láttuk, hogy a jelenlévők 90 százaléka alkotótárs, 10 százaléka a sajtó képviselője. Ezt követően Törőcsik Mari emlékezett vissza arra, hogyan került kapcsolatba a rendezővel. Mint elmondta, Fábry Zoltán kereste meg ’82-ben azzal, hogy egy főiskolás tanítványa vele szeretné forgatni Zizi című vizsgafilmjét.

masnap-jelenet

Az ember lelkében lévő démon

hosszu-alkony-werkAzt válaszoltam: Zoli, a kedvedért megcsinálom. Sok rendező velem kezdte, akkor már tudtam, hogy főiskolás filmet nem túl könnyű körülmények közt lehet nem túl sok pénzért forgatni. De aztán beköltözött a szívembe Janisch Attila. Kevesen költöznek már be, de őt cipelem a halálomig”- mondta a színésznő.

A nagyjátékfilmet átlagosan hétévente forgató filmrendező is a kezdetekhez tért vissza, mielőtt részletezte volna utolsó két nagyjátékfilmjét. Még filmraktárosi múltját is érintették a beszélgetőtársai, valamint a kötődését Alfred Hitchcock filmjeihez. „Annak idején nem art filmesként indultam, a főiskolán azt hitték, én leszek a soft horror képviselője, de ez alól a műfaj alól időközben kiment a világ. Így lettem én művészfilmes. Filmjeimben ahhoz tartom magam, hogy a feszültséget fel kell építeni. Nem riogatni szeretnék. Az ember lelkében lévő démon a fontos, azt kell megmutatni.

Nem kaphat fogódzót a néző

Az E.T.A Hoffmann és Kafka-rajongó Janisch több interjújában elmondta már, őt leginkább a bűnbeeső ember érdekli, szereplői ismeretlen helyeken és tájakon járnak, ahol olyan helyzetekbe kerülnek, amelyek szembesítik őket valódi, elfojtott önmagukkal. Ezek a tájak nem „tettenérhetően magyar tájak” de minden film itthon forgott. A képi megjelenítésről Medvigy Gábor, a filmek operatőre beszélt. „Mindkét filmnél megállapodtunk abban, hogy a különböző idősíkokat, a létező valóságot és az álmokat nem szabad elválasztanunk egymástól. Nem szabad fogódzót adni a nézőnek, hogy hol tartunk a történetben”- mondta az operatőr.

A forgatókönyvíró Forgách András a bűnbeeső karakterekről úgy fogalmazott, hogy neki magának is gyilkossá kellett ahhoz válnia, hogy meg tudja írni, ahogy megölnek egy tizennégy éves lányt, de a gyilkossá válás érdekesnek tűnő technikájára nem tért ki. „Az volt a fontos a számomra íráskor, hogy Attila saját démonjai, tudatalattija, libidója bekerüljenek a filmbe.

Ami az arcodon van: a gyönyörű férfibú

Gáspár Tiborra hasonlóan nagy hatással volt a közös munka. A Másnapban alakított főszerepét 45 éves korában a véletlennek köszönhetően kapta meg. Főszereplőjének keresése közben Janisch Attila ugyanis a tévében látta Gáspár Sándor testvérét egy pillanatra egy színházi közvetítésben, és úgy érezte, megtalálta a megfelelő karaktert.

masnap-gaspar-tibor

Addig egész pályám során 5-6 napot forgattam, itt meg nyakon öntöttek egy hetven napos forgatással, ami rólam szólt. Először egy tíznapos terepszemlére mentünk, ahol megismertük egymást, és hogy kinek hol tart az élete, majd elkezdtük a munkát. Forgattunk már tíz napja, amikor az első megszólalásomra sor került. Akkor Medvigy megkönnyebbült, mert korábban attól félt, hogy majd rosszul fogok megszólalni. Az egyik éjszaka váratlanul kaptam tőle egy telefont. Azt mondta, olyan jó, ami az arcodon van: ez a gyönyörű férfibú. Tartson még ki pár hétig!”- mondta a színész, aki az alakításáért a legjobb színész díját kapta meg a 2004-es Filmszemlén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek