KULTÚR

A világ legelső celebje

2010. január 15., péntek 17:06

casanova-leadA világ legelső celebjét Újházinak hívták, habár nem magyar volt. Neve, magyar fordításban ennyit tesz. A napokban jól megismerhettük a szélhámos zsenit az M1 jóvoltából, egy nap kétszer is adózhattunk a kultúrának. Hurrá!

cikk-tipus-altalanos


A fentemlített Újházi természetesen semmi köze Újházi Edéhez, a Nemzeti Színház valamikori érdemes művészéhez – még nála is nagyobb celebritásról van szó. Talán a legelső celebről a világon, bizonyos Giovanni Giacomo Casanováról, Seingalt lovagjáról, akinek a neve magyarul történetesen tényleg Újházit jelent. Nem volt éppen hétköznapi figura, bármikor elővehetnénk a viselt dolgai miatt, de most azért tesszük, mert a királyi televízió is megtette, méghozzá két részben, a hét folyamán.

Mármost azt, hogy a királyi csatornák háza táján nagy a gáz, mutatja, hogy alacsonyan szállnak a külsősök, mint minden csődközelben vergődő médium esetében. Repülnek szegények, ami elég gyalázatos dolog, főleg, ha figyelembe vesszük egynémely belsős mérhetetlen tehetségét – ilyen kicsiny, mondhatni elhanyagolható mennyiségeket már valóban nem lehet hétköznapi eszközökkel megbecsülni, talán a kvantumfizika eszköztárával többre mennénk. A tehetségtelen belsősök maradnak, a tehetséges külsősök mennek, kérdés, hogy hova, valószínűleg tönkre, a csatorna meg közben rendíthetetlenül ismétel. De nemcsak rendíthetetlenül – következetesen, mániákusan is. Nehezen nevezhetnénk másnak azt a nem mindennapi jelenséget, melyet kedden és szerdán tapasztalhattunk az éterben.
 

Ismétlés ugyanaznap egy órán belül

Midőn az M1-en épp befejeződött Casanova önéletrajzának soros része, alig telt el egy röpke órácska, az M2-n megismételték. Tetszik érteni: ugyanazon a napon, egy órán belül. És nem azért, mert a második királyi csatorna valamiféle világrengető műsor sugárzásával elvonta volna a nézőszemeket az egyébként kiváló filmtől – nem, ott honi sorozatok, beszélgetős műsorok pörögtek, némi popzenével vegyest. Mármost azt tudjuk, hogy tévés szakmai körök avatott véleménye szerint a magyar néző hülye, mindent be lehet adni neki, és néha tényleg – de azért ennyire tán mégsem! Utóbbi időben H1N1-fertőzést tapasztalhattunk ugyan, de járványos emlékezetkiesést nem, maximum anyagi válságot a méregdrága Bojtár utcai székházban. Vagy netán valamelyik szerkesztőnek van irányítható amnéziája?

casanovaMellesleg, a film egészen egyszerűen remek volt, az ember szívesen megnézné máskor is. De nem ilyen rövid időn belül… A minőséget részben az garantálta, hogy az opusz BBC-produkcióban készült, márpedig a britek nem avatják magukat dilettáns munkákba. És Peter O’Toole alakítása egyszerűen felejthetetlenné tette az amúgy is ötletes alkotást, amit már maga a témaválasztása is eleve sikerre ítélt. Hiszen Casanovát félreértik – az átlagember csak annyit tud róla, hogy végigcsajozta az életét, a műveltebbek még megjegyezték, hogy egyszer megszökött a velencei Ólombörtönből is, aztán nagyon öregen halt meg az Isten háta mögött. Igaz, Casanova élete nők nélkül valóban elképzelhetetlen, és ha azt állítjuk, hogy kissé túlzásba vitte a dolgokat, talán nem tévedünk nagyot. De hibás az a tizenkilencedik századi, romantikus felfogás, miszerint az lett volna az életcélja, hogy minél több hölgyet ágyba vigyen. Az csak mellékesen következett be – mégis, mit műveltek volna, eldominózgatnak hajnalig?

Casanova egy roppant ambiciózus és tehetséges szélhámos volt, a legjobb fajtából, aki bármibe is fogott, sikert ért el, állandóan hajszolta a pénzt, hogy aztán két kézzel elszórhassa, és utána megint hajszolhassa. Például a máig működő lottót is ő találta fel anyagi megszorultságában. Az vesse rá az első követ, aki mostanság nem hasonlóképpen bánik az anyagiakkal, hiszen kuporgatni válságos időkben nem érdemes. Természetesen a filmnek nincs sok köze Seingalt lovag egyébként valóban megjelent önéletrajzához, bár a kortársak szerint annak meg az igazsághoz nem volt sok köze. Mindenképpen, remek kis alkotást láthattunk, külön dicséretet érdemel a zenei szerkesztő: az valami falrengető ötlet volt, amikor a velencei bálon a hölgyek és urak finoman lejtik a menüettet, ám kezd a buli elvadulni, és először jön a dögös dzsessz, aztán pedig… rock and roll! Akkoriban ugyan nem volt Chuck Berry, de a hangulatot ezzel jobban illusztrálták, mint a korhűséggel. És nem sajnálták a pénzt a díszletektől sem – no, szóval brilliáns, kétrészes filmet élvezhettünk egy kiváló szélhámosról, aki ugyan nem értett semmihez, de mindent remekül csinált. 

Ráadásul elmondhatjuk, hogy rögtön kétszer láthattuk. Mondhatni duplán. Ez is valami. 

 

cikk-tipus-linkek

A Szomszédok élt, él, élni fog!

Zseniális húzás, vitathatatlan: feltalálták a soha el nem múló csodát, a 80-as évek perpetuum mobiléjét, a Möbius-szalagot – a főbb szerepekben Lenke néni, Magenheim doktor és Feri nyomdász látható. A királyi televízió napról napra bizonyítja, a végtelenített retro sorozat, a Szomszédok nélkül még a nap sem kel fel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta