A szószátyár francia nő szerelme

amerikaSzerelem sok van az ember életében. Legnagyobb szerelem azonban csak egy. Kevesen tudják, hogy Simone de Beauvoir írónő életének legnagyobb szerelme egy tőle több ezer kilométerre, Chicago szegénynegyedében élő, amerikai férfi volt. Kapcsolatukról, a korabeli Franciaország irodalmi és szellemi életéről íródott, felbecsülhetetlen értékű dokumentumot tarthatunk a kezünkben.

Simone de Beauvoirról – a francia egzisztencializmus és a modernkori feminizmus meghatározó alakjáról – azt illik ugyebár hivatalosan tudni, hogy életét elsősorban Sartre-nak szentelte. No, persze kis kalandjai is akadtak, de 1947-ben egy fura külsejű amerikai fickóval sodorta össze az élet.

A férfit Nelson Algrennek hívták, foglalkozása szerint regényíró volt, és nem mellesleg Chicago szegénynegyedében élt.

Bár sok tekintetben valószínűtlen párost alkottak – a nő szószátyár francia értelmiségi, a férfi a chicagói nyomor hallgatag krónikása volt –, szenvedélyes szerelemre lobbantak egymás iránt. A következő tizenhét évben Simone de Beauvoir – a ritka, pár hónapos találkozások mellett – levelek százaiban öntötte ki szívét az „imádott chicagói fiatalembernek”.
Beauvoir fontosnak tartotta, hogy Algrennel megismertesse saját világát, így levelei egyedülálló kommentárt nyújtanak a korabeli Franciaország és Európa irodalmi, szellemi és politikai életének eseményeihez. Beauvoir levelei nem csupán az írónő felbecsülhetetlen értékű portréját rajzolják meg, de a beszámolókban felbukkannak az 50–60-as évek világának meghatározó értelmiségi figurái és művészei is: Boris Viantól Albert Camus-ig, Arthur Koestlertől Truman Capote-ig, Charlie Chaplintől Orson Wellesig, Edith Piaftól Louis Armstrongig.
Ám a most megjelent Amerikai szerelem mindenekelőtt egy kezdetektől fogva halálra ítélt szerelmi kapcsolat fájdalmainak és örömeinek megejtően hiteles, feltáró erejű, magával ragadó, szórakoztató, mégis megható dokumentuma…

S ha a könyv mellett egy kellemes női csevejre is vágynál, ott a helyed május 20-án a Francia Intézetben, ahol Szily Nóra beszélget Karafiáth Orsolyával és Todd G. Williamsszel arról, milyen írónak lenni, milyen szerelmesnek lenni – és milyen egy másik kultúrában élni és alkotni.

konyv-moly-try

amerikai_szerelem_boritoSimone de Beauvoir
Amerikai szerelem – Levelek Nelson Algrenhez
Jaffa Kiadó

 

 

 

program-szervezo-try

Beszélgetés Karafiáth Orsolyával és Todd G. Williamsszel az Amerikai szerelem kapcsán
Időpont: május 20., 18.00 h
Francia Intézet
1011 Budapest, Fő  u. 17.

Még több könyvajánló:
Kortalan könyvek sorozat - Az örökség
Twilight - Elfogyhat, mint az újhold?

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek