A szobrász, a keresztapa és az utókor

Magyarországról nézve világhírű volt, ráadásul ő alakította Michael Corleone testőrét – tárlat Amerigo Tot szobrászatáról a Ludwigban.

cikk-tipus-ajanlo

 


amerigoKalandos élete volt. A magyar közönség szemében ő volt a nagyvilágba szakadt világhírű művész, ahogy Vasarely – bár később többen megállapították, hogy csak egyetlen nemzetközi jelentőségű művet hagyott hátra: a Termini pályaudvar nagyméretű frízét. És bár a külföldi művészettörténeti könyvek csak ezt említik, azért az imdb-n is megtalálható: ő alakította Michael Corleone testőrét a Keresztapa második részében.

A Ludwig tárlata három alapvető részből áll: bemutatja Amerigo Tot szobrászatát, megmutatja a történelmi kort, amelyben élt és alkotott, valamint megpróbálja mai kontextusba helyezni művészetét, és rajta keresztül a magyar szobrászat mára elfeledett korszakát. A kiállítás anyaga: eredeti Tot-művek, szobrok, vázlatok, Totról szóló anyagok, filmek és különféle kordokumentumok, valamint kortárs művészek olyan alkotásai, amelyek a műveire relektálnak.

A tárlat új kontextus-olvasatot kínál egy elfelejtett kor elfelejtett művészének személyéhez és művészetéhez - ígérik a szervezők.

 

2009.10.09. – 2010.01.03
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

 

Művészetek Palotája
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

 


Ludwig Múzeum

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek