A szerelem hitvallása

vermes_eva_egymasba_zarva_borito_1Aki azt hiszi, könnyű, nyári, romantikus olvasmányra lelt, téved. Bár a regény javarészt
a szerelemről szól, nem adja könnyen a „hepiendet”. Ha létezik olyan egyáltalán. A könyv könyörtelenül rámutat: minden szépségért, kalandért, beteljesülésért fizetni kell – és az eredmény így sem garantált.


Visz a regény életkorokon, ideológiákon, szürke vagy épp fenséges helyeken, különös történeteken át… Ha nem törődsz a sallangokkal, ha félre tudod tenni, ami lényegtelen: időt, sorsot, testet, teret, és csak a lélek dolgára figyelsz, akkor talán hazaérsz….
Egy magyar lány, Sára, és az ifjú görög férfi, Nikó évtizedeken átívelő szerelméről szól a könyv – és valójában mindnyájunkról.
Vermes Éva újságíró, több sikeres mű szerzője, az országos Andersen pályázat kiemelt díjazottja, Egymásba zárva című regényében is mesél, ám történetével most felnőtt olvasóit varázsolja el. Tollából – A fecskék délre szállnak című, előző regényéhez hasonlóan – ezúttal is elringató, ugyanakkor elgondolkodtató történet született.  Íme az ízelítő:

„...Nikó beszélt, csak beszélt, és az öregember jó hallgatóságnak bizonyult. Értette, sőt megértette, amiről a szeme előtt felnőtt fiatalember vallott, hiszen férfi volt maga is, habár bátrabb, amikor annak itt volt az ideje. Messziről hozott asszonyt, akivel titkon házasodott, szülői áldás, s ennek következtében örökség nélkül. Mégsem adhatott a fiatalembernek más tanácsot, mint azt az egyet, hogy azzal kell élnie, akivel a pópa összeadta. Nem mondhatott egyebet, hiszen görög férfi volt.
Szavai Nikoszt mégis más elhatározásra bírták. Kilépve Szpírosz házából már tudta, hogy mit kell tennie.
Ablakából világosság szűrődött a langyos éjszakába. A csillagokkal teletűzdelt égboltra emelte tekintetét, mintha onnan kérne segítséget: tudta, ki az, aki hívás nélkül a házába érkezett. Tudta, de néhány percig még játszott a gondolattal, hogy a nyitva hagyott bejárati ajtó mögött egy zöldszemű fiatal nő, a Szpírosznál megidézett Szárá várja. Nem sietett, hogy átlépje házának küszöbét, félt, hogy az ábrándkép szertefoszlik, s helyét a nehéz valóság foglalja el. Nem tévedett...”


konyv-moly-try

Vermes Éva:
Egymásba zárva
A szerelem hitvallása
I. A. T. Kiadó
251 oldal – 2480 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek