KULTÚR

A szerelem hitvallása

2009. május 28., csütörtök 07:51

vermes_eva_egymasba_zarva_borito_1Aki azt hiszi, könnyű, nyári, romantikus olvasmányra lelt, téved. Bár a regény javarészt
a szerelemről szól, nem adja könnyen a „hepiendet”. Ha létezik olyan egyáltalán. A könyv könyörtelenül rámutat: minden szépségért, kalandért, beteljesülésért fizetni kell – és az eredmény így sem garantált.


Visz a regény életkorokon, ideológiákon, szürke vagy épp fenséges helyeken, különös történeteken át… Ha nem törődsz a sallangokkal, ha félre tudod tenni, ami lényegtelen: időt, sorsot, testet, teret, és csak a lélek dolgára figyelsz, akkor talán hazaérsz….
Egy magyar lány, Sára, és az ifjú görög férfi, Nikó évtizedeken átívelő szerelméről szól a könyv – és valójában mindnyájunkról.
Vermes Éva újságíró, több sikeres mű szerzője, az országos Andersen pályázat kiemelt díjazottja, Egymásba zárva című regényében is mesél, ám történetével most felnőtt olvasóit varázsolja el. Tollából – A fecskék délre szállnak című, előző regényéhez hasonlóan – ezúttal is elringató, ugyanakkor elgondolkodtató történet született.  Íme az ízelítő:

„...Nikó beszélt, csak beszélt, és az öregember jó hallgatóságnak bizonyult. Értette, sőt megértette, amiről a szeme előtt felnőtt fiatalember vallott, hiszen férfi volt maga is, habár bátrabb, amikor annak itt volt az ideje. Messziről hozott asszonyt, akivel titkon házasodott, szülői áldás, s ennek következtében örökség nélkül. Mégsem adhatott a fiatalembernek más tanácsot, mint azt az egyet, hogy azzal kell élnie, akivel a pópa összeadta. Nem mondhatott egyebet, hiszen görög férfi volt.
Szavai Nikoszt mégis más elhatározásra bírták. Kilépve Szpírosz házából már tudta, hogy mit kell tennie.
Ablakából világosság szűrődött a langyos éjszakába. A csillagokkal teletűzdelt égboltra emelte tekintetét, mintha onnan kérne segítséget: tudta, ki az, aki hívás nélkül a házába érkezett. Tudta, de néhány percig még játszott a gondolattal, hogy a nyitva hagyott bejárati ajtó mögött egy zöldszemű fiatal nő, a Szpírosznál megidézett Szárá várja. Nem sietett, hogy átlépje házának küszöbét, félt, hogy az ábrándkép szertefoszlik, s helyét a nehéz valóság foglalja el. Nem tévedett...”


konyv-moly-try

Vermes Éva:
Egymásba zárva
A szerelem hitvallása
I. A. T. Kiadó
251 oldal – 2480 Ft

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta