KULTÚR

A képtelenség fennköltsége

2009. november 9., hétfő 06:46

A Föld legelszigeteltebb kontinense, ahol nincs állandó lakosság, nincs horizont, nincs árnyék, nincs más csak fehérség - a természet itt nem segít életben maradni, de most nem ő az egyetlen gyilkos.

cikk-tipus-ajanlo

 A sebek gyógyításának egy valószerűtlen, szürreális módját választó rendőrnő ítéletet mond maga felett s egészen az Antarktisz elszigetelt világába menekül feledni kívánt múltja elől.  A senki kontinensének elzártságába, látszólag a régi traumára leplet húz. Hazaindulása előtt azonban rejtélyes gyilkosság történik, melynek megoldása a Kate Beckinsale alakította főhősnőre, Carrie-re vár. A vakító fagyok mezején mindössze néhány kutatócsoport tartózkodik így a gyanúsítottak köre igen szűk. Pár napon belül azonban fél éves sötétség borul a kontinensre…

Ki, és miért akarna egy civilizálatlan világban gyilkolni, ahol a kietlen mindennapok is gyilkosak? A hullák és a krízis megfejtéséhez vezető szálak gyarapodnak, Carrie már nem csak egy csákányos gyilkossal, de önmagával és az idővel is dacol.
A film alapötlete az 1998-ban megjelent Greg Rucka és Steve Lieber képregénynek köszönhető. A négy Eisner díjra jelölt Whiteout kölcsönözte különös karakterek, és helyszínek – a képregény adaptációktól megszokottan – adják azt a szokatlan és egyedi mozgóképet, amely az átlagos történetet földöntúlivá teszi. Steve Lieber rajzai már önmagukban hidegrázóak. A Déli-sark nyers valósága láttán a néző vacogni kezd. A cudar, civilizálatlan létet fekete-fehér kockákkal árnyalja s bár e kegyetlen fehérség  papíron nagyszerű megvalósítást nyert, a  képregény adaptációja – előnye avagy hátránya – nem igazán érezhető a filmben.

 A történet egyszerű, az Antarktisz viszontagságokkal teli környezete némileg újszerű megvilágítást kölcsönöz a krimi-thrillernek.  A tájképek, a láthatatlan horizont, a világtól való elzártság kimozdít a sablonokból.  A képtelen sztori, az Armageddon abszurd világmegváltáshoz hasonlít, az abszurd helyszín abszurd cselekményének megvalósítása, mégis - e filmek esetében – népszerű visszhangot keltenek. Dominic Sena rendezése az akciófilmek biztos megoldó kulcsait használja – kétes múlt, váratlanul kirobbanó rejtély, megoldás: a főszereplő is magára talál a korábban skizoid önvívódásából. A főszereplő megtört, feledni kívánt élete, s a váratlan megoldásra váró kritikus helyzet megkétszerezi a lappangó feszültséget. Nem a krimi-thrillerek kiemelkedő alkotása, de a klisék halmazát kompenzálja Kate Beckinsale alakítása, az egyedi látvány élvezete, és a képtelenség fennköltsége…

vakito1

Vakító fehérség (Whiteout) ’90
amerikai-kanadai krimi
Forgalmazza: InterCom

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta