A férfiak földbe döngölésének kísérlete

csernus_a_ferfi_boritoVan egy doki Angliában, aki 120–150 kilós pácienseivel úgy kezdi el a fogyókúrát, hogy meztelenre vetkőzteti őket, a tükör elé állítja, és azt kéri, táncoljanak. Van, aki csokit többé a szájába nem vesz, van, aki öngyilkos lesz. És itt lenne még egy könyv. Dr. Csernus legújabb műve…

Miért jutott ez most eszembe? Mert a Jaffa Kiadó bemutatta Dr. Csernus Imre könyvhétre megjelenő, új könyvét. A férfi várhatóan siker lesz. Miként Csernus többi könyve is. Mert sokan szeretik őt, a földbe döngölős, szemüveges, csúnya fiút. Az okos pszichiátert. Főleg nők. Mit tegyünk, a nők már csak ilyenek…
A bevezetőben említett fogyókúrás orvoshoz hasonlóan Csernus is a földbe döngölős módszerek híve. Ismerd meg magad! – mondja. Ehhez én csak asszisztálok. Dönteni te fogsz!

Beválik? Lehet. Bár én inkább Popper Péterrel értek egyet, aki azt mondja, egyáltalán nem véletlen, hogy elfojtjuk apró karakterhibáinkat, aljasságainkat. És nem akarunk tudni róluk. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a lélektani tudás segít megbirkózni lelki problémáinkkal. Egyszer Hegelt megkérdezték, hogy a logika tanulása logikusabbá teszi-e a gondolkodást. Azt felelte: körülbelül annyira, mint amennyire az emésztés fiziológiájának ismerete megjavítja az emésztést.

A lelki gyógyításnak két útja van. Az egyik a sikertelenül elfojtott élmények feltárása, az eredetitől eltérő módon való újraélése. A másik az elfojtás tökéletessé tétele. Lehet választani. Melyik jobb? Ki tudja?! Egy biztos. Aligha létezik olyan ember, aki épp lélekkel elviselné, ha valaki levetítené neki élete igaz történetét.
Ettől persze a Csernus-könyv jó. Tényleg. Okos, egyenes, bátor. S aki A című könyvét szerette, nyilván szereti majd ezt is. Ha engem kérdeztek, szerintem azért a pasik dolga sem egyszerű.

A könyv egy kicsit általánosítóbb a kelleténél. Mire gondolok? Nézzetek ki az ablakon – mondta Csernus a könyvet bemutató sajtóreggelin, az egybegyűlt, jórészt női újságírónak. Persze mindenki kinézett. Az ablak előtt éppen elment két férfi. Egy harminc és egy ötven körüli. Mindkettő jól öltözötten, márkás öltönyben, nyakkendősen. És csöppet görnyedt háttal. – Két tipikus mai pasi – mondta róluk a pszichiáter. – Életüket három dolog irányítja: a pénz, a pia meg a pina. Emocionálisan infantilisek.

Hát vagy igen, vagy nem.
Mindenesetre róluk, az emocionálisan infantilisekról szól az új könyv: A férfi.
No meg persze arról, ha ilyenek valóban, akkor mitől?

konyv-moly-try


a_ferfiDr. Csernus Imre: A férfi
Jaffa Kiadó
Ára: 3990 Ft
Előrendeléssel: 3192 Ft
Megjelenik a könyvhétre

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek