KULTÚR

Hip-hoppal keveredő balettőrület és Dumamaraton

2011. október 14., péntek 15:01

Trend, színház, tánc, kertészkedés és stand-up comedy – eheti ajánlónkban a legkülönbözőbb területekről válogatunk, hogy még véletlenül se maradjon olyan, aki ne találna számára megfelelő programot a kínálatban.

Ritkán látunk hip-hopot és balettet egy színpadon, de Törőcsik Mariról, Gergely Róbertről és Kovács Patríciáról sem mondható el, hogy túl sokszor láthatnánk őket egy előadásban. Ezen a hétvégén ezen ritka pillanatok egyikének lehetünk tanúi.

Hip-hop és balett keveredik a Trafóban

Rögtön egy izgalmas, a balettet és a hip-hopot keverő táncelőadással kezdünk a Trafóban, amelyet a táncos és koreográfus Victor Quijada jegyez: Los Angeles utcáinak hip-hop kultúrájában nőtt fel, breaktáncosként kezdte táncos pályafutását, majd klasszikus balettet tanult Montrealban. Így aztán nem meglepő, hogy ez a két tánctechnika és formanyelv fonódik össze az általa alapított RUBBERBANDance Group munkáiban. Quijada viszont nem egyszerűen breaktánccal fűszerezi a balettet vagy épp fordítva: mind a breakdance, mind a balett konvencióit áthágja, a két mozgásnyelv tökéletesen összeolvad és egy új, szokatlan, mégis magávalragadó keveréket alkot. Zenék terén is a stílusok keveredése jellemzi a munkáit: a klasszikus- és jazzművekben fedezi fel a hip-hop tánchoz szükséges lüktetést.

Loan Sharking című előadásuk, amelyet 14-15-én este láthatunk a Trafóban, egy izgalmas best-of- produkció, ami a RUBBERBANDance 2002-es alapításától 2008-ig válogatja össze a legfontosabb momentumokat és elemeket Quijada munkásságából. Lenyűgöző eszköztár, az utca találkozása a magas művészettel. Kicsit a Szívem érted rapes (Save the Last Dance) fílingje ugrik be elsőre, szóval mindenképp izgalmas!

Tüntess a divatért!

Ha a művészi kísérletezés után netán tüntetni támadna kedved, október 15-én, szombaton 15 órától a szabadszellemű, korlátok nélküli öltözködésért emelheted fel a szavad az Aréna Pláza területén. A Glamour ugyanis flashmobot rendez, és arra buzdít minden divatimádót, hogy vegye fel a legtrendibb, kedvenc szettjét, tüntessen a divatért és azért, hogy a divat a kultúra  része legyen, és nagyobb figyelmet kapjon a mindennapokban. Szeretnék, ha itthon is bátrabban, színesebben öltöznének az emberek, ha mernék önkifejezésre használni az öltözködést. Ha a zsűri szerint a tiéd a divattüntetés legszuperebb szettje, 250 ezer forinttal lehetsz gazdagabb.

Egy nyári éj mosolya: Törőcsik Mari és Kovács Patrícia egy színpadon

Ha hagyományos színházi élményre vágysz, de nem bánod, ha van benne egy kis csavar, akkor ajánljuk, hogy ülj be a Centrál Színház új bemutatójára, a 14-én bemutatandó Egy nyári éj mosolyára. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje Grammy-, illetve többszörös Tony-díjas, az Ingmar Bergman 1955-ben forgatott filmje alapján készült darab a századfordulós Svédországban játszódik. Főhőse egy színésznő, Desirée, aki úgy érzi, hogy sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltje egykori szeretője, a sikeres ügyvéd, ő azonban nem sokkal találkozásuk előtt elvett egy tizenkilencéves lányt, aki még az esküvő után is ragaszkodik szüzességéhez. Desirée Szent Iván éjjelén meghívja a házaspárt édesanyja, a hajdani kurtizán kastélyába, ahol az éjszakától és a bortól megmámorosodott vendégek meglehetősen összekuszálják a szálakat.

A darab zeneszerzője és szövegírója az amerikai zenés színház egyik legkiemelkedőbb alkotója, a West Side Story dalszövegét és a Sweeney Toddot jegyző Stephen Sondheim, akinek műveire jellemzőek az újszerű, szokatlan dramaturgiai megoldások, a musical műfajától látszólag idegen témák. Mindez ráadásul pazar szereposztással: többek közt Törőcsik Mari, Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Gergely Róbert és Szemenyei János tűnik fel a színen. A rendezés pedig külön érdekes lehet a magyar musicalfelfogáshoz szokott nézők számára, ugyanis egy angol rendező, Trevor Nunn jegyzi.

Növények, ameddig a szem ellát

A hűvös idő ellenére azért érdemes a szabadban is kikapcsolódni, az Őszi Kertészeti Napokon egyszerre gyönyörködhetsz dísznövényekben és sétálhatsz az arborétumban.

A Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett kertészeti szakkiállítás és vásár október 14-16-ig zajlik, ahol a Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke a szakképző intézetek tanulóinak őszi ifjúsági virágkötészeti versenyét is megszervezi. A diákok több témakörben mérik össze tudásukat, a térdekorációk elkészítése mellett bemutatják, milyen szép tud lenni például egy feldíszített asztal. A Budai Arborétum területén megrendezett vásáron pedig kiválaszthatod a kedvenc kerti vagy szobanövényeidet is.

Dumamaraton a Dumaszínházban

Ha viszont inkább arra vágysz, hogy csak egyszerűen kinézz a fejedből, miközben a rekeszizmaid lassanként felmondják a szolgálatot – és bírod a stand-up comedy-t –, akkor a Dumaszínházban a helyed. 15-16-án (20:30-as kezdéssel) ugyanis ismét megrendezik az ún. Dumamaratont, ahol a szakaszokra bontott távon az egymást váltó csapatok folyamatosan megkísérlik megnevettetni a közönséget. A csapatból többen is vállalták a duplatávot, többek közt Kőhalmi Zoltán, Aranyosi Péter, Kovács András Péter, Beliczai Balázs, Litkai Gergely, Hadházi László és a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai. A befejezés vasárnap 22 óra körül várható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta