KULTÚR

Régen minden jobb volt klub: 5 műsor, amit a bénaságukkal együtt imádtunk

2011. október 11., kedd 20:37

Persze, régen minden jobb volt – hazudják ezt azok, akik már arra sem emlékeznek, hogy középiskolába tényleg szívás volt járni, és szomorúnak tartják a kötelező sorkatonaság eltörlését, mert ugye nekik milyen fantasztikus élményeik vannak onnan. Íme egy válogatás, ami a legtöbbekben nosztalgiát ébreszt.

A valóság persze nem ez, régen sem volt jobb semmi, viszont nosztalgiázni mindenki szeret. Ha a tévéműsorokról beszélünk, érdekes módon soha nem a nullához közelítő mennyiségű jó film, a szegényes választék és a korai műsorzárás kerül szóba, ezeknek az emlékeknek a helyét átveszik a péntek esti Dallasok, a Die Hard köztévés sugárzása és a vasárnapi Walt Disneyk felett érzett öröm. Íme öt tévéműsor, amikre nem feltétlenül érdemes ráaggatni a minőségi jelzőt, azért valószínűleg mindenkiben szép emlékeket ébresztenek.

Szomszédok (1987-1999)

A hiányolt műsorokból természetesen lehetetlen kihagyni a Szomszédokat, sőt, logikus vele kezdeni a listát! A 12 évet és 331 részt megélt sorozat a befejezés után leginkább a Youtube-on található válogatásoknak kapott új erőre, de háromszor végigismételte az MTV is, megadva azt, amiről az öregebbek csak álmodhattak: nem kellett kivárniuk két hosszú hetet a szokásos csütörtöki epizódok között (érdekesség, hogy a sorozat összes része is csütörtökökön játszódik).

A Szomszédok még nem az izgalmas, cliffhangerekkel teli mintát követte, hanem a magyar átlagpolgár életét akarta élethűen megjeleníteni, persze az akkori tévés elvárásoknak megfelelően sokat finomítva. Ezért aztán a kelet-európai Chuck Norrisként működő Vágási Feri pár akcióján túl nem is történt benne semmi egetverő, viszont megtudhattuk, mit szólnak Taki bácsiék a privatizációhoz, mi a gond az oktatással, és egy emberként szurkolhattunk Julcsinak, hogy a megfelelő emberrel veszítse el a szüzességét.

Játék határok nélkül (1993-1999)

A játék elvileg az Európa Unió országait akarta egységbe kovácsolni, de jelentkezhettek azon kívüli országok is, amire persze sikerekre és nyugati hangulatra vágyó országként bele is ugrottunk 1993-ban. Az egységbe kovácsolás nem tudni, mennyire sikerült, de a néző számára úgyis az volt a lényeg, hogy Gundel Takács Gábor hihetetlen minőségű szóvicceivel, és előbb Geszler Dorottya, majd Borbás Mária lelkesítő felvezetőjével drukkolhassunk honfitársainknak a mindig baromi sokféle színt tartalmazó, a lehető legszembántóbb díszletek között.

A feladatok mellé általában írtak egy gyorsan elmondható történetet is a nemzeti csapatokkal kapcsolatban, amikből azért a végén mindig sikerült kartonpapírból is megoldható feladatot összehozni, legyen az haldobálás egy pelikán szájába, vagy úszó lovakra felmászni répákkal – a lényeg a sok víz volt. Az itthoni népszerűségnek fontos oka volt, hogy végre a tévében is láthattunk magyarokat nyerni valamiben. A megszűnő játékot 2007-ben és 2008-ban is újra akarták kezdeni, végül sikertelenül, ezért Gundinak azóta a focirajongókat kell kiborítani rendszeresen.

TV3 Időjós (1997-2000)

A TV3-al kapcsolatban több kellemes emlék is előkerül, hiszen folyamatosan duplaepizódokban adtak Rém Rendes Családot, meg lehetett nézni rajta úgy kéthetente a Made in Americát Whoopy Goldberggel és nem voltak zavaró hírműsorok, amelyek manapság is csak megkeserítik az életünket.

A csatorna annyira laza attitűddel nyomta, hogy már az időjárás-jelentést is poénra vette. Ennek volt a központi arca Horváth Szilárd, aki mellőzte a szakszavakat, helyettük annyit tudhattunk meg a szóvicczuhatagból, hogy most akkor meleg lesz-e, vagy hideg. kiegészítve kedves tanácsokkal az öltözködésről, kitalált történetekkel a szomszédjairól. Szilárd a TV3 szomorú megszűnése után sem tűnt el a médiából, bár inkább a háttérben maradt. Időjárás-jelentés közelébe nem engedték, mivel állítólag több kollégája is utálta produkciójáért.

Frei Tamás műsorai (1996-2008)

Frei Tamás jó eséllyel a világ legunalmasabb műsorvezetője volt. Ezért szerette őt az egész ország még attól függetlenül is, hogy a "csak most, csak nekünk" készített riportfilmjei nem feltétlenül álltak közel a valósághoz. Az persze mindegy is volt, mivel Frei a maga szenvtelen hangján azt mutatta be, amire igazán vágyik az ember: mértéktelen gazdagságot, gátlástalan jólétet. Segítségével hosszú évekig nézhettük a távfűtéses panelből, ahogy valamelyik sejk megmutatja a Ferrari-gyűjteményét, és örültünk neki. A riportfilmek Schobert Norbijának utolsó műsora a már korántsem riportban utazó A sztárok a fejükre estek volt, azóta leginkább a kávézói kapcsán találkozni a nevével, kivéve ha néha ítéletet mond a magyar néplélekről.

Legyen Ön is milliomos! (2000-2009)

A vége felé már kifulladt, de a 2000-es évek elejének egyértelműen legfontosabb vetélkedőjére nehéz nem emlékezni, hiszen annyira beépült az egyetemes ismeretanyagba, hogy még egy Oscar-díjas filmet (Gettómilliomos) is adott félig-meddig a világnak. A műsor azért produkálhatott ilyen jól, mert szereplői a lehető legátlagosabb emberek voltak, akik általában lakást akartak venni a nyereményből, vagy csak végre elmenni nyaralni egyet.

Őket szorongatta Vágó István, akinek annyira bejött a műsor, hogy állítólag egyedül neki engedték meg a dohányzást az irodájában. Vágó, mint már évtizedek óta mindig, csodásan játszotta a polihisztort, akitől valamilyen módon minden játékos várta azt a soha el nem jövő félmondatot, ami rámutat a helyes válaszra. Az őrület persze akkor jött, amikor az RTL rendszeresen előtúrt valami arcot, aki csak végigfutott a 40 milliós kérdésig, olyankor már kiment hozzá a Fókusz is, hiszen be kellett mutatni az újdonsült gazdagot. A Legyen Ön is milliomos! az elmúlás felé közeledve már módosított szabályokat kapott, nem túl nagy sikerrel, úgyhogy szép csendben le is került a képernyőről.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta