6 gyereksztár, akit baromira elfelejtettek

Nem lehet mindenki Jodie Foster vagy Drew Barrymore, sőt a gyereksztárok nagy része igen hamar elhalványul a kollektív tudatalattiban. Összeszedtünk néhány egykor igen híres karaktert, akik neve mára senkinek nem mond semmit. Szavazz, kiért a legnagyobb kár.

1. John Travolta nagydumás partnere

Na, ki ez a helyes fiatalember? Nem ugrik be? Ő Jacob Haines. Semmi? Pedig biztos láttad már. Nos, ő volt a kisfiú (Mikey) a Nicsak, ki beszél? c. filmben. Weboldala és IMDb-s oldala természetesen van, ellenben önálló Wikipediás cikkeje nincs (na nem mintha ez lenne az elismerés záloga), pedig anno John Travolta partnere volt és Bruce Willis adta a hangját. Jacob Haines most 23 éves és Alabamában él, szintén színész feleségével és három gyerekével. Amerikán kívül nemzetközi elismeréseket is besöpört magának, dokumentumfilmeket forgatott az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Japánban. Jacob képzett énekes, rögtönzőművész és táncos. Több független filmben is feltűnt, és megjelent a One Tree Hill (Tuti gimi) második szezonjában is. Jelenleg nem egy keresett színész: énekes és táncos a Disney World-ben.

2. A Southfork Ranch ifjú örököse

Joshua Harris neve nyilván nem mond semmit, de ha segítünk azzal, hogy ő volt Christopher Ewing, Pamela és Bobby adoptált fia a Dallas-ból, már derenghet valami. A most 33 éves fiatalember már nem csak színész, de rendező, producer, sőt, profi baseball játékos is. Joshua hatévesen kezdte a szakmát, filmes pályafutását pedig a Dallas alapozta meg, hiszen hat szezonban játszotta a Southfork Ranch ifjú örökösét 1985 és '91 között. Egyébként a filmben szereplő ranch nem szétkapható díszlet volt, a valóságban is létezik, jelenleg pedig konferenciákra és esküvőkre bérelhető szálloda. Harris a Dallas után vendégszerepelt egyéb sorozatokban is, például a Falcon Crest-ben, a Twin Peaks-ben és a Star Trek: The Next Generation-ben is. Élete első tévéfilm szerepét A Halál Kaliforniában c. valós történeten alapuló filmben játszotta, ahol egy szociopata által zaklatott gyermeket alakított. Következő drámai szerepét a Menj a fény felé-ben kapta, ami szintén egy igaz történet – itt egy AIDS- ben haldokló kisfiút formált meg.

3. A tragikus sorsú szellemirtó kislány

Az 1975-ös születésű Heather O'Rourke keresett gyerek színész volt, aki sajnálatos módon fiatalon fejezte be karrierjét, ugyanis 1988-ban hibás orvosi diagnózis következtében elhunyt. Legismertebb szerepe, aminek világhírnevét köszönhette, a Spielberg által jegyzett Poltergeist film trilógiában alakított Carol Anne Freeling figurája volt, a kislány, akit beszippantanak a Tévélények a televízióba az amerikai himnusz után. Ezért a szerepért Drew Barrymore-al vetélkedett, míg végül vele írták alá a szerződést. Mivel négy hónappal a Poltergeist III. premiere után érte a halál, a tragédiát máris befogták marketing célra, és azt kezdték híresztelni, hogy a szellemvilág annyira nem örült a filmnek, hogy így állt bosszút. Egy városi legenda szerint pedig egy átok húzódik a tragédia mögött, ugyanis a Poltergeist első részében egy valódi emberi csontvázat használtak.

4. A kútba veszett kislány énekel

A következő kislány is horror főszereplő, és a tévékészülékben történő ki-be mászkálás motívuma köti össze őt Heather O'Rourke-kal, ugyanis A Kör c. japán horror kútba zárt réme következik: 2002-ben Daveigh Elizabeth Chase a szörnyű Samara Morgan szerepében garantálta az álmatlan éjszakákat. Az 1990-es születésű amerikai színésznő hét évesen már reklámokban szerepelt és sorra nyerte a szépségversenyeket, akkor még nem tudta, hogy egy oszló hulla szerepe hozza meg számára az áttörést. Ezért a szerepért 2003-ban Chase elnyerte Az Év Legjobb Gonosza-díjat az MTV Movie Awards-on, kiütve a nyeregből Mike Myers-t, Colin Farrell-t és Willem Dafoe-t. Chase manapság már inkább csak énekel, ha nem filmek főcímdalát, akkor a színpadon.

5. A Sátán ivadéka csak egészen kicsit tért vissza

Újabb baljós kisgyerek következik: ha Harvey Stephens neve nem mond semmit, annyival segítünk, hogy a filmben egy triciklivel próbálja meggyilkolni mostohaanyját és idegrohamot kap a feszülettől. Szabad a gazda? Ő játszotta Damien Thorn szerepét a The Omen c. klasszikus horrorban. A most 41 éves angol színész a többi gyerekszínésztől eltekintve teljesen eltűnt. A film pozitív fogadtatást kapott, mind a nézők, mind a kritikusok körében: 1976-ban az egyik legjobb horrornak tartották. Harvey Stephens négy évesen bújhatott a Sátán ivadékának bőrébe, és a leginkább az tetszett neki, hogy az eredetileg szőke haját feketére festették. A film 2006-os remake-jében felbukkan ugyan egy kis szerepben, egy bulvárlap újságíróját alakítja, de a nagy visszatérés elmaradt. A The Omen volt az egyetlen jelentős filmszerepe, eltekintve egy apróbb karaktertől az 1980-as tévéfilmben, a Gauguin the Savage-ban.

6. E.T. hazament, kis barátja vissza az iskolába

Henry Thomas neve sem túl ismerős elsőre, ám ha hozzátesszük, hogy szeret bicajjal teliholdkor nagy szemű földönkívüliekkel csavarogni, akkor már mindenkinek beugrik. Az 1971-es születésű amerikai színész az E.T. óta több mint 40 filmben szerepelt, mégis az 1982-es Spielberg-klasszikusban alakított Elliott bőréből ismeri a filmművészet. Az E.T. igazából csak Henry filmbeli húgának, az állandóan sikoltozó Drew Barrymore-nak hozta meg a nagy áttörést. A film után a kis Thomas visszatért Texasba és folytatta az iskolát. Később már felnőttebb szerepekben láthattuk, például Norman Bates karakterében a Psycho IV: The Beginning-ben és játszott még a Szenvedélyek viharában is. Jelenleg színész és zenész: dalszövegeket ír, énekel és gitározik. Bandája, a The Blue Heelers, a '90-es évek közepétől létezett és mivel nem sikerült befutniuk, még az E.T-fiúval sem, '98-ban feloszlottak. Amit Henry Thomas jelenlegi családi életéről tudni, hogy elvett egy német színésznőt, akitől van egy lánya.

Érdekességek