Kóstolj százféle belga sört és diszkózz a PLACCC-on!

Tánc, zene, utcaszínház és belga sör: nagyjából így lehetne jellemezni a hétvégét, amit az eheti kínálatból összeállítottunk nektek. Ivás, tánc és buli: valószínűleg senkit sem kell sokáig győzködni, hogy adja be a derekát.

A bőség zavara se tántorítson el senkit, ha nagyon akarjátok, remekül be lehet ütemezni, hogy mindenből lássatok (vagy éppen igyatok) valamennyit.

Kezdetnek azt a Budapest közterein zajló előadássorozatot ajánljuk, amelynek csupán annyi a hátránya, hogy mindig egy évet kell várni a következőig. A szeptember 23. és október 2. között zajló V. PLACC Fesztiválon bemutatkozó hazai és külföldi csapatok izgalmas és többnyire interaktív agyszüleményei a lehető legjobb módszert jelentik arra, hogy kicsit kizökkenjünk a hétköznapok megszokott kerékvágásából. Ha beneveztek egyre, biztos, hogy még jó ideig emlegetni fogjátok.

Cápák, nindzsák, diszkó és érzékiség

A nyitóhétvégén például cápák és nindzsák bukkannak fel a Nyugati aluljáróban, éneklő és sétáló színészeket láthatsz a belvárosban, művészeti geocaching és életteli nyüzsgés vár egy Lottóházban, de vándorló építési területtel, Duna-parti bringás felfedezőjátékkal és mobil kiállítással is találkozhatsz. A programok többsége idén is ingyenes. A HOPPartklub színészei például rendhagyó, éneklő-sétáló produkciót mutatnak be pénteken a Ferenciek tere környékén. A Scale 1:5 című koncertelőadás során a közönség a könnyűzene klasszikus slágerei segítségével egy hangképregénybe csöppen, ahol lesz szecesszió, diszkó és érzékiség.

Két fiatal építész és egy író pedig alig láthatóan megváltoztat néhány hétköznapi helyszínt: a bevatkozási pontokat a Nano-invázió nevű művészeti geocaching játék során térképpel vagy GPS-koordinátákkal lehet megkeresni, amelyek péntektől elérhetők a PLACCC Fesztivál honlapján. A Nyugati téri aluljárót cápák és nindzsák lepik el, de csak a beavatottak látják őket: a berlini Invisible Playground alkotócsoport a vállalkozó kedvű városlakókkal közösen fejleszt interaktív utcai játékokat a Field Office Budapest című program keretében. Vasárnap délután 3 órától próbálhatjuk ki és tesztelhetjük a következő hétvégére készülő játékokat. És ez még nem minden: érdemes nézelődni.

Tánc Európa minden szegletéből

Ha inkább a kortárs tánc érdekel, akkor sem maradsz üres kézzel: szeptember 21-25-ig zajlik ugyanis az L1danceFest 2011, amelynek művészeti vezetője Ladjánszki Márta táncos-koreográfus. A fesztivál célja, hogy olyan, itthon kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert alkotókat mutasson be Budapesten, akik egyéni hanggal, letisztult tudással és magas szintű technikai felkészültséggel rendelkeznek.

Az idei év meghívott országai: Csehország, Szlovákia, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország és Katalónia, fókuszban pedig Lengyelország. A Bakelit Music Art Centerben, a MU Színházban és a Gödör Klubban zajló fesztiválon 5 nap alatt 15 előadást láthatunk, de lesznek koncertek, beszélgetések és workshopok is.

Új helyszín: MOM Kulturális Központ

2009 novemberében kezdődött, és idén május végén fejeződött be a MOM Kulturális Központ felújítása, amely a XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat egyik legnagyobb beruházása volt a közelmúltban. Az újranyitás alkalmából 23-25-éig rendeznek évadnyitót koncertekkel és kiállításokkal.

Az 1951-ben épült Sztálin-barokk stílusú művházat modern kulturális központtá alakították, és a környezete is teljesen megújult. A kerület hírességeiről – köztük Bajor Giziről, Szabó Lőrincről és Jókai Mórról – elnevezett multifunkcionális kistermekben tematikus kiállításokat rendeznek, a kupolateremben pedig Göntér Endre gyűjteményes kiállítása látható az újranyitás apropójából. Fellép az Amadinda Ütőegyüttes és Rúzsa Magdi is, új helyszín a Szabadtéri Színpad, ahol vasárnap 10-től Halász Judit ad koncertet, 16 órától a Mrs. Columbo, 17 órától pedig a Kerekes Band veszi át a terepet.

Több mint 100 féle belga sör

Aki kuriózumra vágyik, de közben az alkoholra is koncentrálna, az a hétvégén (24-25-én) a Mezőgazdasági Múzeumot vegye célba a Vajdahunyadvárban. Az ekkor zajló Belga sörfesztiválon ugyanis a köztudottan különleges belga italé lesz a főszerep, amelynek a hétvégén 11 és 22 óra között közel 110 fajta csapolt és üveges verzióját tesztelheted. Jó hír, hogy a látogatók a 3000 forintos - mindkét napra érvényes - belépőjegy összegét teljes egészében lefogyaszthatják.

Lesz itt világos, félbarna, barna, búza és gyümölcsös sör is, a belépő mellé kapott zsetonokkal 5 alkalommal egy-egy 2 decis pohárral lehet belőlük kóstolni – mellé ajándék-üvegpohár jár. Belgium egyébként 130 sörfőzdét, és több mint 800 különböző sört tud felmutatni, amelyek közül most 24 főzde több mint 100 féle sörét hozza el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek