Ha nem tudod, mit csinálj a tűzijáték után - Partiötletek augusztus 20-ára

A magyar államalapítás ünnepének egyik fő attrakciója a tűzijáték, de hogy utána merre vegyük az irányt, az általában épp úgy megosztja az embereket, mint a szilveszter. Programajánlókkal most ebben szeretnénk segíteni: partikra és családi kikapcsolódásra egyaránt bőven akad alternatíva.

Fotó: Tsou
Fotó: Tsou

Augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnepnap: Szent István napján országszerte a keresztény magyar államalapításról emlékeznek meg – a hagyományos ünnepi rendezvények mellett rengeteg családi program és természetesen a mindenhol nagy attrakciónak számító tűzijáték várja az ilyenkor utcára vonulókat. Persze nem maradhatnak el az ezt követő partik sem, bár sokan ilyenkor – a bőség zavarában – a szilveszterhez hasonlóan tanácstalanok, hogy hol is érdemes bonyolítani az éjszakát. Most ebben segítünk néhány tippel.

A családdal is abszolválható: Millenáris

Kezdetnek egy lightosabb, családdal is remekül abszolválható programot javaslunk. A Millenáris is jócskán kiveszi a részét a 20-i banzájból: Szent István-napi ünnepi programjukon már 10 órától várják a családokat és az estére melegítő fiatalokat. Gulyás László a Langaléta Garabonciásokkal karöltve mesél, játszik, 11-től pedig Korpás Éva ad ízelítőt legújabb, Szól a kakas, szól című gyereklemezéből. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik.

Kerekes Band
Kerekes Band

Ezt követően több társulat is meglepi a gyerekeket egy-egy előadással: az Apró Színház az új kenyér ünnepéről mesél, a MárkusZínház pedig Az égigérő fa címmel eleveníti fel Benedek Elek meséjét. 18:30-tól viszont már a nagyobbaké a főszerep, ekkor lép színpadra az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája, a Kerekes Band, 20 órától pedig a Csillag születik-döntős tánccsoport, az Appril Project következik. Fél 9-től egy meglehetősen rendhagyó esemény zajlik majd: az Offline:ontheater cirkusz-színházi előadása a Szabadtéri Színpad tetőszerkezetén kap helyet. Levegőakrobatika és faltánc 22 méter magasan, élőzenével, énekkel és látványos fényinstallációval.

Magyar Ízek Sétánya és Duna-parti

Aki a magyar hagyományokat bemutató, igazi ünneplésre vágyik, a kormány ünnepi oldalán érdemes böngésznie, de azt már előre borítékoljuk, hogy a Duna-partra mindenképp érdemes lesz kinézni – és nem csak a tűzijáték miatt. 10 és 22 óra között zajlik például Magyar Ízek Sétánya, ahol a minőségi magyar termékek mellett hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatjátok meg. A Clark Ádám tér és a Vigadó tér is ideális helyszín 10 és 18 óra között, amikor is koncertek, táncbemutatók és bábelőadások várnak.

Bulik városszerte: Pluto, Egy Kiss Erzsi Zene, Fogasház

Mi viszont most inkább a 21 órakor kezdődő tűzijátékot követő időintervallumra koncentrálunk, amikor a lenyűgöző látványtól (vagy nem csak attól) megrészegült fiatalok ki akarják rázni a bugit a lábukból. Akit nem különösebben hat meg a tűzijáték, annak érdemes a 20 órakor kezdődő koncertek közül kipécéznie valamelyiket: a kellemes hangulatú, lugasszerű Kertemben például a Pluto csap a húrok közé, míg ugyanekkor a Kobuci Kertben az Egy Kiss Erzsi Zene pörgeti fel a hangulatot.

Akinek a Fogasház a törzshelye, annak sem lesz oka panaszra, a buli előtt, 19 órától ugyanis ráadásképp színházazhat is egyet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóiból verbuválódott Moncsicsi Tanulmányi Kör ekkor lép színpadra a lakásszínházban, 20 órától pedig a Smárton Trió szolgáltatja a talpalávalót.

A kifejezetten a Depeche Mode-ra izgulóknak is szerencséjük van, a Dürer-kert ugyanis épp erre az estére időzítette a 101 klubot, amely az egész Depeche Mode-életművet hivatott felölelni képben és hangban egyaránt. Aki viszont nem annyira Dave Gahanéket, sokkal inkább a '80-as évek zenéit kedveli, elég, ha a kerthelyiség felé veszi az irányt, ahol ennek a korszaknak a legjobb muzsikái, illetve Bonanza Banzai- és Ákos-dalok forognak. A belépő 22 óráig stílusosan 101 forint.

Ha vidékre vágysz: virágkarnevál és kiállításorgia

Aki nem feltétlenül a fővárosban keres programot, az ezen az oldalon keresgessen: rengeteg gasztronómiai feszt és várjáték közül válogathat. Az „életben egyszer mindenképp látnod kell” kategória egyértelmű győztese a mostani felhozatalból a Debreceni Virágkarnevál, amelynek utolsó előtti napja 20-ára esik, így simán összekötheted a kellemest a hasznossal.  Ez a nap a százszorszép jegyében telik: már kora reggel lesz látnivaló az oldtimer- és kerékpár-felvonuláson, 8 és 12 között pedig a főattrakció, a karneváli menet zajlik majd. 22 órától a Kossuth téri utcabálon vezetheted le az egésznapos bámészkodás fáradalmait.

Ha odavagy a képzőművészetért és egészen véletlenül éppen Tihany környékén jársz ezen a napon, ne hagyd ki a 21-éig zajló ARTplacc - Kortárs Művészeti Napok Tihanyban című eseménysorozatot, amely több fővárosi galéria összefogásával valósult meg. Tizenhét kiállító - többségükben budapesti galériák - költöztek le az északi partra az ARTplacc idejére.

A nyári kikapcsolódás és kulturális feltöltődés jegyében a félsziget több pontján kiállítások várják a látogatókat, ahol változatos válogatásban mutatkoznak be hazánk tehetséges művészei: könnyed festmények, kisebb szobrok és installációk láthatók. Az eseményen többek közt a következő galériák és szervezetek vesznek részt: acb, Dovin, Erdész, Godot, Inda, kArton, Kisterem, MissionArt, Molnár Ani, Mono, Neon, Nextart, Ráday, Spiritusz és Viltin.

Oszd meg másokkal is!
Mustra