Eric Claptontól Ozzy Osbourne-ig - híres halláskárosult zenészek

A zene sokféle lehet, de egyben minden stílus megegyezik: akkor jó, ha hangos. Egy jó koncert után cseng a fülünk még reggel is, de a csendes kávézgatásokat leszámítva tényleg nehéz olyan programot mondani, amihez jobban illene a bömbölő zene. Ez néha problémákat okozhat, és nem is csak az átlag embereknél.

A szüleink aggodalma persze kicsit erős a fülhallgatókkal kapcsolatban, valószínűleg nem ettől fog megsüketülni senki. Igazán félnünk csak akkor kell a halláskárosodástól, ha véletlenül rocksztárokká válunk, hiszen akkor minden nap megkapjuk azt a hangorkánt, amit alapesetben évente párszor éreznek a civilek. Lehet hogy még így is megéri, minden esetre a Listverse.com összegyűjtött tíz híres zenészt, aki halláskárosulással rendelkezik.

Neil Young

Neil Young a történelem legfontosabb zenészei között van. Kétszeres tagja a Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokának, több mint harminc lemezt adott már ki, amik szinte példátlanul egységes színvonalat képviselnek a balladákban, hard rockban, vagy akár protest songokban egyaránt. Ezzel együtt a zenészeknél gyakran előforduló betegségben, tinnitusban szenved, ami állandó fülzúgással jár. Talán ennek is köszönhető, hogy Young a '90-es években túlnyomó részt akusztikus dalokat írt.

Ozzy Osbourne

Ozzynál annyira nem meglepő a halláskárosodás, hiszen az is csoda, hogy egyáltalán él. A Black Sabbath-al, és szólólemezeivel is sztárrá vált énekes, és mögötte mindig ott álló felesége, Sharon gyakorlatialg bármibe belekezdett, mindig sikeres lett, legyen szó zenéről, tévézésről, vagy utazó fesztiválról akár. Ozzynak részleges hallásvesztése van, amit nagyban köszönhet a hangerőn kívül a kissé egyéni életmódjának. Sok bizonyíték nem kell, elég megnézni az Osbournes címá reality (ez olyan, mint itt a Győzike volt) bármelyik epizódját, és láthatók is a tünetek.

Phil Collins

A szüleink kedvenc előadója valószínűleg mindent elért, amit zenész elérhet. Van neki Grammyje, Golden Globe-ja, sőt, még Oscarja is, meg ugye felvonultatott pár dolgot a Genesisszel is. Collins sajnos ebben az évben jelentette be, hogy örökre felhagy a turnézással, és mivel ez egy ilyen lista, az sem meglepő, hogy halláskárosodásra hivatkozott.

George Martin

Nem simán ő volt a Beatles producere, hanem ő volt az ötödik Beatle, akinek munkássága nagyban befolyásolta a liverpooliak hangzásvilágát. Már ennyi is bőven elég lenne ahhoz, hogy örökké tudjuk, ki is az a George Martin, de olyanokkal is dolgozott például, mint Elton John, és nem mellesleg lovaggá is ütötték tevékenysége miatt. Collinshoz hasonlóan ő is azért kényszerült visszavonulásra, mert elvesztette azt a finom hallását, ami korábban híressé tette.

will.i.am

Ozzyhoz hasonlóan a Black Eyed Peasből, és még ezer helyről ismert will.i.am halláskárosodása sem olyan meglepő, bár itt nem az életmódból, hanem inkább az aktuális zenei teljesítményből lehetett következtetni. A többek közt Britney Spearsszel és Rihannával is dolgozó celeb elárulta, hogy minden csendes pillanatában fájdalmas csengést hall, és ez sarkallja az állandó zeneszerzésre.

Brian Wilson

A Beach Boys egykori agya azzal emelkedik ki társai közül, hogy szemben velük, neki nem csak a szokásos "kényelmes" problémái vannak, ráadásul nem is az évek alatt szedte őket össze, hanem már az egészen korai időktől kezdve alig hall a jobb fülére. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy milyen monumentális hangzást hozott össze a Pet Sounds lemezen, vagy nem sokkal később a sokáig kiadatlanul maradt szólólemezén, a Smile-on. Wilsonnak tetézik a gondjait, hogy amit hall, az sem mindig a valóság, ugyanis skizofréniával is rendelkezik, ami miatt a mai napig hangok beszélnek hozzá.

Jeff Beck

A Rolling Stone magazin által a világ tizennegyedik legjobb gitárosának választott Beck mindent csinált a gitárjával, és mindenre hatással is volt, a metálon át a progresszív rockon keresztül egészen az elektronikus zenékig, mindezt a Yardbirdszel, és szólóban is. Neki is tinnitusa van, ám nem a sima fülzúgás, hanem egy szokatlan, fájdalmas változata.

Eric Clapton

Ha már Yardbirds, itt van a klubban Eric Clapton is. Róla tényleg felesleges bármit is írni, mindenki ismeri a Creamből, a Derek and the Dominoesból, a már említett Yardbirdsből, és persze szólólemezeiről, vagy akár híres drogfüggőségéről. Arról kevesebben tudnak, hogy "természetesen" neki is állandó fülzúgása van, ami mellett azért egész sokra vitte.

Pete Townshend

A Who volt az egyik első zenekar, ami bevallottan a gátlástalan hangerővel hódított. Elég csak meghallgatni a My Generationt, a Pinball Wizardot, vagy a Won't Get Fooled Againt, és egyből tiszta lesz, miért kapta meg a világ leghangosabb zenekarának járó elismerést. Innen tiszta sor, hogy súlyos halláskárosodással rendelkezik. Ennek ellenére persze a mai napig hangoskodik, maximum már ő nem érzékel belőle annyit.

Ludwig van Beethoven

Természetesen szerepelnie kell itt a leghíresebb halláskárosult zeneszerzőnek, Beethovennek is. Ameddig az itt szereplő sztárocskák csak a szokásos eseteket tudják felmutatni, addig Ludwig már 1814-ben teljesen megsüketült, hogy aztán megírja például a kilencedik szimfóniát, amit természetesen soha nem hallhatott. Süketségének okáról a mai napig folynak viták, a legtöbben ólommérgezésre, és a maga ébren tartására használt hideg vizes fürdőkre gyanakodnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek