KULTÚR

Élj úgy, mint egy milliomos, és aztán az is leszel - A Korda Filmparkban jártunk

2011. július 24., vasárnap 13:42 |

Létezik egy hely, ahol rövid időre minden lehetséges: Pókemberként, biztosítókötelek nélkül mászhatsz a falon, idilli tájakon suhanhatsz végig, a Gyűrűk Urában is használt módszerrel pedig akár óriássá válhatsz. A nemrég megnyílt etyeki Korda Filmparkot mi is megnéztük magunknak.

Manapság kevés olyan dolog van, ami még képes úgy felkelteni és fenntartani az emberek érdeklődését, mint a film és a filmkészítés világa. Bár ezen a sokszor túlmisztifikált területen is egyre több trükkre derül fény, a Lumiére-fivérek első vetítése óta, több mint 100 éven keresztül sikerült megőriznie egy ritka kiváltságot: a közönség kiemelt figyelmét.

A nemrég Etyeken megnyílt Korda Filmpark Látogatóközpont éppen arra a bizsergetően kellemes voyeur-érzésre épít, ami a filmrajongókat egy-egy sztár személyes közelsége hatására hatalmába keríti. És ha a park területén az épp zajló forgatásokra sajnos nem is, de az európai filmkészítés kezdeteibe és az olykor pofonegyszerű, valahol épp ezért lenyűgöző illúziókeltő eszközök használatába azért bepillanthatunk.

Filmes erődítmény a pusztán

Az odajutás már magában is komoly kihívásnak bizonyult számunkra, pedig elvileg nem egy nagy ördöngösség megtalálni Etyeket, így csak fokozódott az izgalmunk, amikor megpillantottuk az első blikkre a semmi közepén álló filmes erődítményt. A bejárat egyébként a Korda Filmstúdiók szimbólumát formázza, egy hatalmas szemet, amelyen áthaladva a látogatóközpont területére jutunk: az épp aktuális (körülbelül 15 fős) csoporthoz csatlakozva első állomásként a Korda-emlékkiállításon találtuk magunkat, ahol az európai filmipar atyja, Korda Sándor (alias Sir Alexander Korda) meseszerű történetével ismerkedtünk meg. A Pusztatúrpásztón született filmes valóban a semmiből indulva tornászta fel magát a legnevesebb sztárok körébe és lett kezdetben a magyar, majd a brit – és így az európai – filmgyártás megkerülhetetlen rendező-producere.

Királyi körülmények egy hotelszobában

Élj úgy, mint egy milliomos, és aztán az is leszel – szól Korda mottója, amit egy fitying nélkül képes volt olyan profi módon követni, hogy tényleg bejött neki. Díszletek és fotók bizonyítják, milyen királyi körülményeket teremtett magának egy olyan hotelszobában, amit a beköltözéskor még egyáltalán nem tudott volna kifizetni, a kiállítótérben egyre beljebb kalandozva pedig arról is meggyőződhettünk, milyen használati tárgyak segíthették céljai elérésében. A rövid, de átlátható filmtörténeti részlegen a diorámától kezdve a filmvetítőgépeken keresztül a pörgetős könyvekig mindenféle izgalmas eszközzel találkozunk – utóbbiak esetében végre a gyerekek is örülhetnek, hogy van mihez hozzányúlni.

De küzdj az életedért!

Mint kiderül, ez csak a kezdet: az interaktív szekcióban ugyanis éppen az a lényeg, hogy a látogató birtokba vegye a filmes trükköket szolgáló díszleteket. Adott esetben a falon könnyedén mászó Pókemberré válhatunk – ez a fektetett faldíszlet egyébként a legnépszerűbb fotózkodás szempontjából –, főleg a fiatalabb látogatók pózolnak lelkesen: egymás lábába kapaszkodnak, hason és oldalfekvésben igyekeznek felvenni a lehető legtökéletesebb testhelyzetet. „De küzdj az életedért!” – szólítja fel az ideális fotó reményében egy apuka a látszatfalról csak úgy ímmel-ámmal lógó lányát.

A másik kedvenc az úgynevezett Ames-szoba, egy olyan különleges paraméterekkel megépített helyiség, amely a két sarkában álló egy-egy személyt egymáshoz képest óriásnak, illetve törpének láttatja. „Nagyobb lehetsz anyánál” – mondja a csapatot kísérő animátor, Madár Tamás az egyik kislánynak, és tényleg: a szoba falába vágott kis lyukon keresztül, fél szemmel vizslatva a két embert valóban úgy érzékeljük, hogy megfordul a normál magasságkülönbség. Így lettem jómagam is hatalmas debella a nálam egyébként magasabb fiú mellett. Kézzelfogható filmes vonatkozás nélkül, önmagában persze ez sem lenne az igazi: megtudtuk, hogy A Gyűrűk Urában ezzel a módszerrel oldották meg a hobbitok és Gandalf közti magasságkülönbséget, de a Charlie és a csokigyár vonatkozó részeinek is ez a titka.

Mindenható és lópatazaj-generátor is lehetsz

De ha még ez sem lenne elég, egy, a Karib-tenger kalózaiban is alkalmazott hajómaketthez hasonló darabon élhetjük ki a mindenhatóság iránti vágyunkat: esőt, szelet generálhatunk és hajthatjuk a masinát. Aki a videoklipekből ismerős bombázókéhoz hasonlóan szélfútta hajra áhítozik, a zöldszobában elhelyezett pöpec kis motoron, egy ventilátor jótékony közreműködésével száguldhat a különböző hátterek előtt. Csoportunk egyik szellemes fiútagja egyhelyben ered futásnak a motor mellett, így olyan, mintha szörnyű iramban tartana lépést annak utasával. Úgy fest, az aktívkodás, a közreműködés lehetősége teszi igazán érdekessé a látogatóközpontot: kipróbálhatjuk például, hogy milyen is egy film utózörejezése – a vállalkozó szellemű delikvens a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen nehéz is egy ló patáinak dobogását imitálni.

A hazai filmek közül az animációs szekció kap kiemeltebb figyelmet, a múlt és jelen közti folytonosság – és a több szempontból is érzékelhető kontraszt – a Vuk és a Nyócker képében jelenik meg előttünk. A Taxidermia című Pálfi-film maszkjainak készítésére kihegyezett werkfilmről viszont mintha lemaradt volna a 18-as karika, olykor bizarr jelenetei láttán az egyik jelenlévő apuka döbbent félmosollyal megjegyzi: „Még jó, hogy itt az ötéves lányom”.

A középkor most foglalt

A kis látogatócsapat érezhetően a stúdiótúrát várja a legjobban, ami eredetileg a New York-i utcarészletet és a középkori díszletet érintené, de mint kiderül, az utóbbiban éppen a Borgiák című sorozat második évada forog (többek közt Jeremy Irons-szal), így többen csalódottan veszik tudomásul, hogy oda most nem nézhetünk be. (Eljátszunk a gondolattal: 1-2 fős turnusokban egészen remek kis program lehetne a forgatáslátogatás, azért az mégiscsak más, ha a díszletben hús-vér színészeket is láthat a közönség munka közben.)  Marad hát a darabka New York, amelyet 2 millió dollárból építettek fel a Hellboy 2. részének 2007-es forgatására: a brooklyni utcarészlet fölé/köré később animáció segítségével szépen odavarázsolták az egész várost. A díszlet egyébként a Valami Amerika második részéből is ismerős lehet, Szervét Tibor itt lép ki az elvileg amerikai börtön kapuján. Túránk végén a csoport 80 százaléka megrohamozza a büfét, de olyan is akad, aki még vizslatja a terepet egy darabig, hátha felbukkan egy sztár. Próbálkozni azért lehet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta