Tesztelj fröccsöt Csopakon, vagy honfoglalj a Lupa-szigeten!

Isteni partilehetőségekkel van tele ez a hétvége is, de olyanok is akadnak, amelyek a család minden tagját kielégíthetik. Debrecenben a Nagyerdő fái alatt pöröghetsz, a Lupa Feszten íjazhatsz és a Bikinire rázhatod, Csopakon pedig felmérheted, milyen is a jó fröccs.

Kétségtelen, hogy a fesztiválszezon nagyjából ezekben a hetekben tetőzik, a hétvége nagy híre pedig, hogy most startol a Művészetek Völgye, amit a legtöbb, a nagyvárosi hajtásban megfáradt betondzsungellakónak receptre kellene felírni. Most mégis más események közül válogatunk, esélyt adunk a felhozatal egyéb izgalmas elemeinek is.

Egyetemi zúzás és történelemidézés

A debreceni Campus Fesztivál például azért az sem utolsó, mert a Nagyerdő árnyas fái alatt őrülhetünk meg. A 20-24-éig zajló feszten sem maradnak el a legnagyobb hazai nevek, de az igényes külföldi felhozatalból is jócskán válogattak. Péntek este például az Irie Maffia, a Parov Stelar Band és a Quimby szolgáltatja a zenét, szombaton pedig többek közt az Edda és a Tankcsapda csap a húrok közé, a fiatalabbak pedig az Alvin és a Mókusok, a Zanzibár és a Nemjuci fellépésének örülhetnek.

A Lupa Fesztivál egész nyáron minden hétvégére tartogat valamit a látogatóknak, ahol egyszerre találkozhatunk történelmi értékeinkkel és kedvenc zenekarainkkal is. A programsorozat Budapest határában, a Budakalászi bányatavak mellett a Lupa-szigeti úton zajlik, ráadásul ingyenes is. A hagyományos népi előadások és táncprodukciók mellett komolyzenei és könnyűzenei koncertek, családi főzőversenyek, kézműves bemutatók és kiállítások, vetélkedők, hagyományőrzők bemutatói, sportrendezvények és rengeteg gyermekprogram is akad a kínálatban: megnézhetjük belülről, milyen egy jurta, őseink milyen tárgyakat használtak.

Emellett a bemutatókon működés közben ismerhetjük meg az 1848-as szabadságharc katonáinak életét, felszereléseit, ágyúit, elöltöltős fegyvereit. Ez a hétvége a honfoglalás jegyében telik: péntektől vasárnapig lehet kézműveskedni, íjászkodni és lovagolni, szombaton este pedig többek közt a Bikini, vasárnap pedig Karácsony János és zenekara ad koncertet. A fesztivál persze nem lenne teljes a finom ínyencségek nélkül: egész hétvégén étterem, koktélbár, kemencében sült lángos, parázson sült kürtőskalács, rengeteg lángos és palacsinta gondoskodik arról, hogy a közönség jóllakjon.

Fröccsöntés és designpiac a Margitszigeten

Bár a fesztiválokon a sör mellett a fröccs bizonyul(t) a legnépszerűbb italnak, nem lehet eléggé hangsúlyozni a jelentőségét: Csopakon ezen okból is rendezik meg 21-e és 24-e között a II. Csopaki Fröccsfesztivált, ahol a borhét mintájára a helyszínen felállított borospavilonokban ezúttal a különböző fajtájú fröccsök kerülnek előtérbe. Lesznek ugyan fellépők is, de valószínűleg nem ezért fogjátok szeretni az eseményt – és talán nem feltétlenül csak fröccsformában lehet majd hozzájutni a borokhoz.

A Margitszigeten viszont 23-án lesz Szabad a Vásár! - ugyanis a BudapestFashion és a Holdudvar Galéria ezzel a címmel ismét megrendezi szabadtéri designpiacát a nemrégiben megújult Holdudvar teraszain. A vásár 50 kiválasztott iparművész és kézműves portékáit kínálja, a színes kínálatban ruhák, ékszerek és egyéb kiegészítők, grafikák, lakberendezési tárgyak, illetve játékok és kézműves kutyafelszerelések is megtalálhatók lesznek. A vásár ideje alatt animátorok gondoskodnak majd a gyerekek szórakoztatásáról különböző kreatív foglalkozások keretében. Az esemény 10-19 óráig tart, esőnap: július 24.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek