6+1 garantáltan gyilkos sláger a múltból

A nyári sláger néven élősködő agymételyek közül eredetileg bohó fiatalkorunk legcikibb darabjait akartuk összeválogatni, amikor megtalált minket az ultimate műalkotás. Szavazz, a hét remekmű közül melyik gyötör(t) meg a legjobban!

01. Captain Jack – Captain Jack (1995)

Igazi klasszik: a fekete, nagydarab kapitány és szexi segédje egészen egyszerű alapokon nyugvó formációja meglepő módon nem az egyslágeres szerzők közé tartozik – bár tény, hogy nem sok különbség van a dalaik között. Első slágerük címe stílusosan azonos a nevükkel (hány, de hány ilyen dallal, albummal találkoztunk már, és hány lesz még), lehet rá ordítani, szeletelni, megőrülni és persze visítva röhögni. Az általunk kiválasztott klip egyébként valóságos kuriózumnak számít abból a szempontból, hogy itt még nem a később Captain Jack néven ismertté vált énekes, Francesco Gutierrez, hanem valaki más látható – a hang viszont később is ugyanaz maradt. Gutierrez egyébként 2005-ben agyvérzésben meghalt.

02. Los Del Rio – Macarena (1995)

A spanyol virtus ezzel a dallal vált csak igazán divatossá a popbizniszben (és azóta sincs megállás): két huncut vénember, tökéletes alakú táncoslányok és egy lehetetlen koreográfia. Sokat elárul, hogy a VH1 zenecsatorna 2002-ben első helyen rangsorolta a „Greatest One-hit Wonders” elnevezésű listáján: ezen olyan előadókat gyűjtöttek össze, akiknek összesen egy slágerük volt Amerikában (és általában nem csak ott).

03. Mr. President – Coco Jumboo (1996)

Közhelyes, mégis helyénvaló, hogy a méltán hírhedt német poptrió, a Mr. President (érdemes a nevet is ízlelgetni egy kicsit) Coco Jumboo című örökzöldjét is idevegyük. Egyébként csak most ébredtünk rá, hogy a jumbót két o-val kell írni, és így jutottunk el odáig, hogy utánanézzünk, mit is jelent a cím. Mint kiderült, nem csak egy ding-donghoz hasonló halandzsa: az Urban Dictionary szerint a kifejezés kb. annyit tesz: „fasza, szuper, tökéletes”. Akárcsak a szinti-pánsíp.

04. No Mercy – Where Do You Go (1996)

Eredetileg a Passion Fruit névre hallgató együttes rendkívül meggyőző, The Rigga-Ding-Dong-Song című büntetését akartuk ideilleszteni, de rá kellett ébrednünk, hogy ez bizony ugyanaz a kaptafa, amire a Macarena és az Asereje is készült. Így inkább a nyári slágerek terén megkerülhetetlen No Mercy munkássága előtt tisztelgünk, akik hogy, hogy nem, pont '96-ban jöttek ki első igazi slágerükkel. Az például most vált világossá számunkra, hogy ez állítólag egy La Bouche-dal feldolgozása. (És akkor már a Be My Lover is befutó lehetne ezen a listán.) Latin-lover fiúkák, ráadásul egy ikerpár is bejátszik, gitár, tengerpart, jókedv, kacagás.

05. Las Ketchup – Asereje (The Ketchup Song) (2002)

Az infantilis és túlpörgött andalúz-spanyol lánytrió dala kísértetiesen hasonlít az előbbi Macarénához – már ami a hadarós, dallam szempontjából pofonegyszerű refrént és az idétlen táncmozdulatokat illeti. Még élénken élnek emlékezetünkben azok a kínos pillanatok, amikor az anno untig játszott sláger hallatán a legtöbben lelkesen próbálták felidézni a klipben látott mozdulatokat. Anyám, borogass.

06. UFO – Napolaj

Sajnos nem maradt elég helyünk, hogy a magyar popipar méltán idekívánkozó gyöngyszemeiből is kellő mennyiséget kiválogassunk (például a 4F Club Balatoni láza vagy a Carpe Diem Álomhajója remekül ideillene), így a hamvaiból nemrég újjáéledt, playback-bajnok UFO mellett döntöttünk. Klasszikus egy pasi-két csaj felállás és mélyenszántóan metaforikus mondanivaló: egészségetekre.

PLUSZ EGY: Kelemen kabátban - Nyári dallam (2011)

Ha egy jó nyárisláger-randomgenerátort szeretnénk fejleszteni, csak néhány szót kellene bedobni, yeah, baby, cool, face, szívem, testem, ketten, élvezd, érzés, éjszakában, szerelem, suttogd - ezekből nagyjából összerakható az univerzális nyári sláger dalszövege. Az ihletett Kelemen Kabátban formáció a Nyári dallam című művel - saját elmondásuk szerint - bombasztikus slágert hozott létre, és ehhez valóban kétség nem fér: „Balaton-part, napsütés, a szerelem íze bennem ég, élvezd az életet, király a nyár, vakító napfény, a szerelem vár”. A dalhoz készült klip hangulata a fülledt kilencvenes éveket idézi, amikor a belföldi turizmust erősítő dalok kaptak erőre, amelyek lényegében egy, jellegzetes hungarikumra építették üzeneteiket: azért gyere a Balatonra, mert ott sok a bikinis csaj. A balatoni turizmus és gasztronómia színvonalával ugye mégsem lehetett hirdetni a régiót. Visszatérve Kabátos Kelemenre, sikerének titka a Dexion diszkót idéző kellékek mellett az életfilozófia becsempészése egy egyszerű, nyári dalba: „Feelinges ez az érzés, boldogság és together, I love you forever.”

Címlapfotó: Elvert Barnes

Mustra