Öt új lehetséges álvallás trendi sztároknak

Miután Madonna pár hónapja összezördült a legújabb kori kabbalistákkal, és talán levágja magáról a piros karkötőt, elképzelhető, hogy Hollywood spiritualitásra éhes felének Jehuda Berg lukratív üzleti vállalkozása helyett új celebvallás után kell néznie. Na de mi legyen az? Szavazz!

Alkímia

Athanor
Athanor

Pro: Az alkímia fantasztikus terepe lehetne valami rafinált üzletembernek. Már a korabeli szövegek szimbolikája is olyan sokrétű és rejtélyes, hogy hermeneuta legyen a talpán, aki fölfejti, hogy aztán belekössön. Az irányzat fő vonzereje mégis inkább a merchandising lehetne: a különböző kellékek jó áron elsózása (athanor, lombikok stb.).

Kontra: Sosem lesz arany a műveletek végeredménye, ami előbb-utóbb csalódott klientúrához, és az üzlet hanyatlásához vezet, tehát viszonylag gyorsan kellene nagyot kaszálni vele.

Észak-amerikai indiánok

Kirby Sattler festménye
Kirby Sattler festménye

Pro: Az északi-amerikai indiánok mitológiája, samanisztikus karakterű vallása jól marketingelhető lenne a mostanában szintén prosperáló zöld mozgalmak mellett, a naptánc és egyéb rituális mozgásformák pedig – kellően lebutítva - magukban rejtik egy-két komolyabb edzőtermi tanfolyam lehetőségét.

Kontra: Bizonyos sajnálatos történelmi eseményeknek köszönhetően a lelkiismeret-furdalás még mindig túl nagy lehet az emberekben ahhoz, hogy igazán profitábilissá lehessen tenni egy erre alapuló vállalkozást, a dohányzás ellen folyó legújabb kori boszorkányüldözés miatt meg nem nagyon lehetne rendesen kihasználni a békepipa-kultúrában rejlő merchandising lehetőséget.

Jóga

Ez például igazi gyakorlat, ki akarná így látni kedvenc sztárját?
Ez például igazi gyakorlat, ki akarná így látni kedvenc sztárját?

Pro: Ha a doktrínából kivesznek mindent, ami igazán spirituális, nem marad más, csak egy mindenki számára könnyedén fölfogható, nyújtásokból és légzőgyakorlatokból álló torna. Ami, mint minden rendes testmozgás, mindenképpen eredményez pozitívumokat a gyakorlók közérzetében, úgyhogy a vevők elégedettek lesznek.

Kontra: Már megcsinálták, a jógatanfolyamok jelenleg szinte kivétel nélkül egyszerű tornaórák, mert az igazit nehezebb eladni.

Opus Dei

Régen csak Madonna vállalt volna be ilyet, de ma már van egy Gagánk
Régen csak Madonna vállalt volna be ilyet, de ma már van egy Gagánk

Pro: Miután Madonnát hírbe hozták vele, adja magát, hogy ez legyen Hollywood következő nagy divatja, főleg ha már Dan Brown az elképesztő komplexitású Da Vinci-kódban olyan jó reklámot csinált nekik.

Kontra: Némi problémát jelenthet, hogy a szektával hagyományosan – és természetesen tévesen – társított önkínzást kevesen vállalnák be, de hát nem eszik olyan forrón a kását, ha az eredetileg elitista, és mai fogalmaink szerint súlyosan diszkriminatív kabbalából sikerült a felvilágosult és feminista Amerika számára fogyasztható... khm... vallást csinálni, akkor akár ebből is sikerülne.

Rasztafarianizmus

A nyaklánc tetszene nekik
A nyaklánc tetszene nekik

Pro: Rengeteg füvet lehet szívni vallási okokból, és egyáltalán nem szükséges komolyabb mentális teljesítmény a doktrínák befogadásához.

Kontra: Ha nem vigyáz az ember, lesittelhetik, a legtöbb országban ugyanis még mindig nem legális a vallási okokból szívott marihuána. Illetve a rasztafrizura, amit az ördögbotos hippiken kívül ma már tényleg mindenki cikinek tart, valószínűleg még a négerek is.

Mustra