Buli parton és múzeumban, levendulaorgia Tihanyban

Komoly fesztiváldömping várható ezen a hétvégén: a gigantikus Duna Partyval zárul a soros elnökség, miközben a Múzeumok Éjszakáján a város összes múzeumában garázdálkodhatsz. Tihanyban pedig igazi levendulafesztivál lesz, kihagyhatatlan.

Kerekedjetek fel és vegyétek be a Duna-partot és a lehető legtöbb múzeumot ezen a hétvégén.

Parti a Duna-parton

A soros EU-elnökség Duna party elnevezésű, június 24-26-ig zajló záróeseményét stílusosan a Duna két partján rendezik meg, hiszen a számos európai országot összekötő folyó találó szimbólum és nem utolsó sorban remek díszletet biztosít a közös ünnepléshez. Az egyik legérdekesebb és leglátványosabb eseménynek a szombati dunai hajófelvonulás ígérkezik: a másfél ezer vízijármű között a Távol-Keletről ismert sárkányhajók is felbukkannak, ráadásul versenyezni is fognak.

A könnyűzene, komolyzene, jazz, válogatott klasszikusok és kortárs zeneszerzők művei mellett operettben és musicalben sem lesz hiány, hazai és külföldi előadók is gondoskodnak arról, hogy ne unatkozzunk a hétvégén. Természetesen a népzene és a néptánc sem maradhat ki a szórásból, a régi Budapest nosztalgikus hangulatát pedig a kávéházak cigány-, szalon- és tánczenéi idézik meg. A nagy attrakció a Kapcsolat koncerten fellépő amerikai énekesnő, Kesha lesz, aki az 56-osok terén elégíti ki a világsztárra vágyók igényeit, bár tény, hogy egy Simply Rednek vagy Stingnek a nyomába sem érhet.

Éjszaka a múzeumban

24-én zajlik a Múzeumok Éjszakája is, amely már évek óta az egyik legizgalmasabb kulturális esemény Budapesten – vidéken ebben az évben 18-án zajlott. A város szinte valamennyi múzeuma akcióba lendül ilyenkor, és egy mindössze 1400 forintos karszalaggal annyi kiállítást nézel meg, amennyit csak tudsz. Ráadásképp rengeteg koncert, performansz, előadás és divatbemutató színesíti az estét, úgyhogy ha besokalltál volna a tárlatoktól, még számtalan választásod marad.

Levendulaillat és napsütés a Balatonnál

Úgy fest, ez a kuriózumok hétvégéje lesz, hiszen ekkor (23-25-ig) rendezik meg Tihanyban, a Belső-tó partján a Levendula Fesztivált, ahol a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. A rendezvényen népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház is helyet kap, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók. A fesztivál fénypontja a levendulaaratás lesz, amit bárki kipróbálhat.

24-e és 26-a között Tatán is felpezsdül az élet: a Víz, Zene, Virág Fesztivál - meglehetősen szerencsétlen neve ellenére is - sűrű és tartalmas programot ígér. A családi fesztivál a fenntarthatóság eszméje köré épül, 17 helyszínen több mint 200 program várja az érdeklődőket. Az Öreg-tó festői környezetében olyan ismert hazai és külföldi előadók lépnek fel, mint például Tolvai Renáta, Nagy Feró, az Első Emelet vagy éppen a Magashegyi Underground. A gyerekprogramok itt sem hiányoznak majd, emellett vízifelvonulás és -verseny, virágkiállítások, tűzijáték, légibemutató, kézművesvásár, borkorzó és haludvar is vár.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek