Teremtő nők a vásznon – Elkezdődött a Mediawave

Június 2-án kezdetét vette Szombathelyen a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, ahol összesen 74 film lesz látható. A speciális téma ezúttal a teremtő nő, amibe egy sztriptíztáncosnő és egy luxusprosti is belefér.

9 játék-, 17 kisjáték-, 24 animációs-, 9 kísérleti- és 15 dokumentumfilm: ez az idei Mediawave számokban. A június 2-11-ig, Szombathelyen zajló fesztivál számos országból érkező filmjei nem éppen a habkönnyű kategóriába tartoznak, de mindenképp izgalmas perceket ígérnek - legyen szó akár hosszabb, akár rövidebb darabokról.

Sztriptíztáncosnő és luxusprosti

A francia Bruno Rolland Léa című filmjében például egy fiatal lány fekvőbeteg nagymamáját ápolja, emellett pincérnőként dolgozik egy éjszakai szórakozóhelyen. Közben más életről álmodik, Párizsba szeretne költözni, hogy az előkelő Institut d'Etudes Politiques egyetemen tanulhasson. A felvételi vizsgán elért jó eredménye miatt el kell hagynia a nagymamáját, de a megfelelő öregotthon túl drága, így sztriptíztáncosnőnek áll.

A szintén francia Különleges bánásmód című film egy luxusprostituált és terapeutája sajátos viszonyával foglalkozik, míg az orosz Csendes lelkek két barát bonyolult kapcsolatát tárja fel. A tavalyi, illetve idei nagy fesztiválok sokszoros díjnyertese és közönségdíjasa, a Testvér arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kemény venezuelai valóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy hétköznapi testvérpár számára. A fesztiválon egyébként a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet több versenyprogramos filmrendezővel.

Hajdu Szabolcs filmje is ott lesz

A magyar felhozatalban találjuk Hajdu Szabolcs szemlefődíjas Bibliothéque Pascalját, a kisjátékfilmes szekcióban Török Marcell Margarét című filmje, az animációs film kategóriában pedig többek közt Bogdán Zoltán Edwardja és Tari Zsófia Szofitaland című musicalkisfilmje lesz látható. A versenyfilm-kínálatot nehéz lenne röviden jellemezni, viszont érdemes egy pillantást vetni a magukat megmérető alkotások anyaországaira: mások mellett Vietnám, Venezuela, Hollandia, Irán, Lengyelország, Horvátország, Olaszország, Norvégia, Szlovákia és Észtország is képviselteti magát. A teremtő nő fesztiváltematikához kapcsolódóan, kerekasztal-beszélgetések formájában női alkotóművészek - rendezők, kritikusok, fesztiválszervezők - is megszólalnak.

Roma ethno és Ferenczi György

A versenyprogram mellett nemzetközi panoráma programot is vetítenek, ami egyrészt a nevezések alapján különböző szempontok szerint válogatott, főként európai filmekből áll, másrészt pedig Belső világok címmel mutatnak be olyan alkotásokat, amelyek hűen tükrözik a különböző - főként a keleti, iráni - kultúrák, szubkultúrák mai helyzetét.

Idén sem maradhat el a jól bejáratott zenei program, amely most is tartogat pár igazi ínyencséget. 12-én (hajnali fél 1-kor) fellép például a nehéz körülmények között élő és alkotó roma énekesekből és táncosokból álló Shukar Collective, akiknek a működéséről készített dokumentumfilmet a fesztivál filmes programjában is levetítik. A vajdasági születésű, de Franciaországban élő Stevan Kovacs Tickmayer zenész, esszéíró ezúttal Grencsó István szaxofonossal és Geröly Tamás dobossal egészül ki 10-i koncertjén, ahol belekóstolhatunk improvizatív zenéjébe. Emellett Ferenczi György és a Rackajam, a Napra és a Romungro Gipsy Band is tiszteletét teszi a Mediawave-en.

Oszd meg másokkal is!
Mustra