KULTÚR

Adyval cimboráltak és a kiállításukon Bartók adott hangversenyt - A Nyolcak

2011. május 22., vasárnap 10:53

Különleges aktok, leheletfinom tájképek és lenyűgöző monumentalitás: a Szépművészeti Múzeum legújabb, közel 200 alkotást felvonultató kiállítása a XX. század elején létezett legendás művészcsoport, a Nyolcak műveit mutatja be. Ady és Bartók is imádta őket.

Május 17-től szeptember 12-ig látható a Szépművészeti Múzeum legújabb, A Nyolcak című tárlata, amely a századelő legkiemelkedőbb magyar művészcsoportjának történetét mutatja be. De még mielőtt azt gondolnátok, hogy egy száraz és unalmas múltidézésről van szó, hangsúlyozzuk: a Nyolcak csoportja egészen lenyűgöző festményeket produkált – amiben nagyban közrejátszott az olyan francia művészek hatása, mint például Cézanne vagy Matisse.

Elsőként követték a legmodernebb nemzetközi irányzatokat

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: a kezdeti szárnypróbálgatásoktól egészen a nagy port kavart sikerekig, amelyeket kronologikus sorrendben követhetünk végig. A kiállítás a Nyolcak három – 1909-ben, 1911-ben és 1912-ben megrendezett – budapesti tárlatának rekonstrukciójára tesz kísérletet: így arról is képet kapunk, milyen alkotások közt sétálgattak a kor legnagyobb művészei. Például Ady Endre, aki a párizsi kávéházakban egészen közeli kapcsolatba került a csapat Franciaországban inspirálódó tagjaival, vagy éppen Bartók Béla, aki a Nemzeti Szalonban 1911-ben megrendezett Nyolcak-tárlaton személyesen adott hangversenyt. Az utóbbi kiállítás enteriőrjét egy akkori viccújság, a Fidibusz címlapja is megörökítette, meglehetősen burleszkszerű képet festve a kor művészetpártolóiról.

Egyébként Ady és a csoport szoros kapcsolatának - és hasonló művészetfelfogásának - köszönhetően alakult ki az akkoriban dívó „festészeti adyzmus” kifejezés, amit előszeretettel használtak Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos munkáinak esetében. A Nyolcak jelentőségét a művészettörténet elsősorban abban látja, hogy ők voltak az első olyan, fiatalokból álló művészcsoport, akiknek a munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokba.

Unalom kizárva

Az őket ért hatások a fauvizmustól az expresszionizmusig terjednek: az izgalmas, a maguk korában helyenként felháborodást, máskor őszinte csodálatot kiváltó alkotások egyébként legutóbb Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében mutatkoztak be egy nagyszabású tárlaton. Az utóbbitól viszont több szempontból is eltér a budapesti verzió: itt nagyobb hangsúlyt kapnak a Nyolcak megalakulásának előzményei, a Kernstok Károly nyergesújfalui birtokán készült alkotások, aktok, emellett több olyan híres kép is helyet kapott, amelyek egy, a pécsivel párhuzamosan futó brüsszeli tárlat miatt csak most csatlakozhattak a többihez.

Az egészen finom, leheletkönnyű tájképektől kezdve a bizarr aktokon át a monumentális jelenetekig hihetetlen széles skálán mozognak az itt felvonultatott festmények: garantáltan nem fogtok unatkozni, ha beneveztek a Nyolcak kiállítására.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta