KULTÚR

Nyers férfiösztön, páratlan zoknik és vízimajális

2011. május 13., péntek 14:41

A hétvégén az ideális férfit keresve nyakig merülhetsz a tesztoszteronban, a legnépszerűbb nyomtatott lapok fesztiválján az alkotókkal is találkozhatsz, a népszigeti vízimajálison pedig kalózbőrbe bújhatsz.

RUMBLE - Maszkulin monológok a Trafóban (Fotó: Dömölky Dániel)
RUMBLE - Maszkulin monológok a Trafóban (Fotó: Dömölky Dániel)

Ezen a hétvégén központi szerepet kap az olvasás: a Vörösmarty téren ötödik alkalommal rendezik meg a nyomtatott sajtó legjavát felvonultató Sajtófesztivált, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak ad otthont, ahol az újrahasznosítást, az újraírást és a különböző művészeti ágak közti átjárások kérdését járják körül. Emellett a nyers férfiösztön is jócskán szóhoz jut.

Fesztivál a nyomtatott sajtó legjavával és a The Mooggal

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) május 14-én ötödik alkalommal szervezi meg a Vörösmarty téri Sajtófesztivált. Az itt felvonuló kiadók régi és új kiadványaikkal több mint 40 standon, író-olvasó találkozókkal és kedvezményes előfizetői akciókkal várják a betérőket. Az országos és megyei napilapok mellett szaklapokból, folyóiratokból és magazinokból is lehet válogatni, sőt, maguk a készítők - lapkiadók, szerkesztők, újságírók - is jelen lesznek. A nagyszínpadon zajló szórakoztató programok között találjuk az Alma Együttes koncertjét, de lesz bohócműsor, beatbox- és zumba-bemutató, sőt, Balkan Fanatik és The Moog-koncert is.

Iparművészeti termékek és olvasás – Újraírás, újrahasznosítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum idén szintén ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi fesztiválján, a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon ebben az évben az újrahasznosítás, az újraírás és a különböző művészeti ágak közti párbeszéd kerül fókuszba. Idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a fő együttműködő partnerük, a külföldi kulturális intézetek közül pedig a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a Cervantes Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és Mexikói Nagykövetség.

Az újraírás mellett az újrahasznosítás, a fenntartható fejlődés is nagy hangsúlyt kap. 13-án, pénteken 19 órától Újraírt történet 3. címmel rendeznek beszélgetéssel egybekötött felolvasóestet, ahol Bartis Attila íróval és osztrák kollégájával, Antonio Fiannal Wernitzer Julianna irodalomtörténész beszélget. 21 órától a ruhákra írt szövegek bemutatója következik, míg 14-én egész nap iparművészeti termékeket csodálhatunk és készíthetünk újrahasznosított anyagokból.

Tánc és hímek: nyers férfierő és -ösztön a Trafóban

Egy kissé más műfajok felé kalandozva érdemes 13-14-én este a Trafót célba venni, hiszen egy igazi pasis, mégis a nők érdeklődésére is joggal számot tartó előadásnak, a Duda Éva Társulat RUMBLE - Maszkulin monológok című premierjének lehetsz tanúja. A tavaszi 200% tánc sorozat záróeseménye - amelynek keretében az elmúlt hetekben világhírű koreográfusok munkáit láthatta a magyar közönség – a férfiak világába vezet be bennünket a táncon keresztül.

RUMBLE - PREMIER @ TRAFO 05.13-14. from Eva Duda Dance Company on Vimeo.

„Mit követel a tradíció, a neveltetés, az ego és az ösztönök, és mit kínálnak a trendek? Milyen az ideális férfikép? Mi dédapáink öröksége?” A fiatal alkotó, Duda Éva - aki Lunatika című előadásáért tavaly megkapta az év legjobb kortárs táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat - ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

Egy páratlan zokni sztorija és vízimajális a kalózokkal

És hogy a családosok se maradjanak program nélkül: május 15-én 11 órától az Aranytíz Kultúrház látja vendégül BRUB-ot, a zoknit, akinek nincs párja. A zenés, bábos, kalandos interaktív mesét 3-10 éveseknek ajánlják: bár Brub elveszítette a párját, éppen ennek köszönhetően találta meg legjobb barátait, Trappot, Uppit és Kexet. Négyük kalandjait meséli el az elődás, amiből kiderül, mitől lesz náthás egy életerős porszívó, hogy érdemes játszani a bújócskát, kitől kérhetünk kölcsön bátorságot és hogy mikor támad a kupiszörny. (Előadják: Kis Bernadett, Berki Szofi, Bernáth Dénes.)

A szabadtéri kikapcsolódás egyre többek szükséglete, ennek kielégítésére ad lehetőséget a Vízimajális a Népszigeten – Kalózok és matrózok című esemény. A Budapest Evezős Egyesülettel közösen, a Népsziget déli végén található evezőstelepen megrendezett programra olyan családokat várnak, akik május második szombatját a Dunához közel szeretnék eltölteni és szívesen avanzsálnának kalózokká vagy épp matrózokká. A gyerekeket reggeli tücsöktorna, kézműves foglalkozás és kalózjátékok várják, a Trambulin Színház előadásában pedig Az aranyhal meséjét is hallhatják. Az idősebbek sanzonoknak és kupléknak, a fiatalabbak pedig az ír kocsmapunkot játszó Firkin zenekarnak örülhetnek. A belépés díjtalan, további információ itt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta