Éjszakázz kulturáltan, merülj nyakig ingyen a designban!

A kollektív örömködés és a közös kulturálódás a hétvége fő csapásiránya: a filmszemle mellett péntek este 9 kulturális intézetben éjszakázhatsz, a Kelet szerelmesei pedig hastáncosokban, selyemkelmékben és fűszeres ételekben dúskálhatnak.

A hétvégi események kollektív élvezetekre hívnak: pénteken éjszakázz kulturáltan, kulturálódj éjszakába nyúlóan, nézz filmeket orrvérzésig, vagy gyönyörködj hastáncosokban, illetve a legújabb lakberendezési csodákban.

Tiszta kézzel - szombaton a filmszemlén
Tiszta kézzel - szombaton a filmszemlén

1 éjszaka, 9 kulturális intézet

Május 6-án rendezik meg az Európai Kulturális Intézetek Éjszakáját, amikor is 9 kulturális centrum fog össze, hogy egy izgalmas – és nem utolsósorban mozgalmas – éjszakával ünnepelje meg a soros EU-elnökséget. Az EUNIC-Magyarország – azaz az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete – által szervezett eseménysorozaton lesz minden, mi szem-szájnak ingere: kiállítások, koncertek és filmvetítések egész sora. A Balassi Intézetben például 20 órától lesz hallható Kardos Dániel (Ektar, Tin-Tin Quintet, Hagesher) és Polnauer Flóra (többek közt a Planet 55 énekesnője) jazzkoncertje, a Cseh Centrumban pedig 21 órától a világzenét játszó cseh együttes, a BraAgas.

A Millenárison található Európa Pont a Dán Kulturális Intézetnek köszönhetően ad otthont a The Heavy Brass Guys tubakoncertjének, 20 órától pedig a Mint egy angyal című francia filmet nézheted meg ugyanitt. Emellett a Goethe Intézet, a Lengyel Intézet, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet és a Szlovák Intézet szolgál programokkal ezen az éjszakán.

Szemlézz filmeket és hastáncosokat

A hétvégén érdemes benevezni a 42. Magyar Filmszemle utolsó két napjára, ahol a magyar filmtermés legújabb és legfigyelemreméltóbb darabjai közül válogathatsz. Szombaton megnézheted például Merényi Dávid Napozz Holddal – A Kispálfilm című koncertfilmjét, vagy éppen A Föld szeretőjét, amelyben Zsolnay Vilmos (Őze Áron) élete elevenedik meg. Nem marad el a nagy nemzetközi sikert aratott Pál Adrienn, és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmje sem.

A könnyedebb programra vágyók 7-8-án a Budakalászi Sportcsarnokban (a budakalászi Cora mellett, a Megyeri híd lábánál) találhatják meg a számításukat, ahol ekkor zajlik az Orient Expo - Orientális Kiállítás, Vásár és Tánctalálkozó. Különleges beduin-sátrak, szultán-szerájok, gyönyörű hastáncosok, keleti-bazár, fűszeres ételek és selyem kelmék garantálják az egyszerre előkelő és bazári hangulatot.

Designkiállítás - ingyen

Hasonlóan sokrétű időtöltéssel kecsegtet Magyarország első 30.000 négyzetméter alapterületen kialakított designkiállítása, a törökbálinti MAXCity Lakberendezési Áruházban megrendezett Design+, ahol több mint 100 hazai és külföldi gyártó és forgalmazó mutatja be - több száz enteriőr segítségével – kollekcióját. Más kiállításokon eddig be nem mutatott innovációkkal, művészekkel és kollekciókkal ismerkedhet meg a nagyközönség, emellett szakmai előadások, bemutatók és vetítések segítenek a döntésben. Az ingyenes rendezvényen főzőbemutatók, grillparty, könyvbemutató, művészeti tárlatok, enteriőrverseny, koncert és ingyenes gyermek-játszóház is akad majd.

Az emberi kapcsolatok nyomában

Végül íme egy kis előzetes a jövő hétre: május 10-én 18 órától Typotex Egyetem – Pénz beszél. És az ember? címmel rendeznek konferenciát a Kossuth Klubban, méghozzá az emberi kapcsolatok szövevényes világáról. „Ha hatással vagyunk barátainkra, ők pedig az ő barátaikra, cselekedeteink olyanokat is befolyásolhatnak, akikkel még sohasem találkoztunk”.
Kapcsolatainkban nagyobb erő rejlik, mint gondolnánk: képessé tesznek minket - a kép minden értelmében. Az infografikák és a hálózatok világába kalauzol el bennünket a hat előadó, akik az emberi kapcsolatok, a gazdasági szereplők vagy éppen a virtuális világ összefüggéseit tárják fel. Ott lesz például Szvetelszky Zsuzsa, aki a pletykákról mesél, Pintér Róbert pedig az internet kapcsolatalakító erejéről rántja le a leplet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra