Shakira többet jótékonykodik, mint énekel

Napi két dollárnál kevesebből meg lehet oldani egy gyerek taníttatását és étkeztetését, mondja az énekesnő, aki a Grammy, VMA és Bilboard díjaknál talán csak ENSZ elismerésből kapott többet. Shakira, aki százmilliós nagyságrendben hoz adományokat szegény gyerekeknek, május 5-én Budapesten rázza a Waka Wakát.

Határőrök inspirálták a turnét

Március elsején indult Argentínából, a fél világot bejárta, hamarosan pedig Budapesten riszál nyolc tagú zenekar kíséretével, és ha hinni lehet a setlistnek, a bulin egy Metallica feldolgozás is elhangzik majd. Az énekesnő, aki eddig tíz Grammyt és négy MTV Music Awardsot nyert, és közel ötvenmillió lemezt adott el, ezt a turnét tulajdonképpen a 2010-es világbajnokság miatt szervezte meg. Pontosaban a Waka Waka sikerének köszönhetően támadt fel benne a turnéláz: azt mondja, a szám új lökést adott karrierjének, hiszen állítólag még a határőrök is az ő slágerére táncoltak, amikor tavaly leszállt a dél afrikai főváros repterén.

A koncertsorozat apropóját adó album, melyhez a legutóbb áprilisban adtak ki kislemezt, több zenei hatás eredményeként állt össze. "Három nagyobb rétegből áll - mondta az énekesnő - először ott a romantikus, amivel az utóbbi években annyira nem foglalkoztam, de most hirtelen kijött belőlem. Aztán ott a rokkendroll, hiszen eredetileg rockénekesnőként indultam, s csak később váltottam a könnyebb műfajokra. Elég vicces volt újra ezzel a stílussal foglalkozni. Végül pedig ott van a latinos, trópusi hangulat, ami a gyerekkori merengue élményeimnek köszönhető. Ez a stílusú zene azóta is nagyon hiányzik. Az egész lemez nagyon spontán jött össze egyébként, teljesen ötletszerűen."

Ez elmondható az album tavaly októberben kijött kislemez, a Loca klipjéről is: az utolsó pillanatban hagyták el a stúdióban forgatást, és vitték ki az egészet Barcelona egyik utcájára. "Az egész dal a szabadságról szól, és arról, hogy ne fogjuk vissza magunkat, úgyhogy szerintem nagyon jól illett hozzá ez a megoldás." - mondta.

Vannak dolgok, amik fontosabbak a karrieremnél

Shakirát első sorban popzenei karrierje miatt szokás emlegetni, pedig jótékonysági akciói jóval fontosabbak. Az énekesnő 1995-ben kezdett komolyabban jótékonykodással foglalkozni, ekkor hozta létre alapítványát, amely speciális iskolákat működtetett Kolumbiaszerte a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az alapítvány hihetetlen hatékonysággal működik, mostanra sikerült elérni, hogy naponta hatezer gyereket lásson el megfelelő oktatással és étellel. A jótékonykodás, a nehéz sorsú gyerekek fölkarolása fontosabb Shakirának, mint maga az éneklés. Egy Reutersnek adott interjújában azt mondta: "A művészeknek óriási hatalmuk van, nagyon sok mindenkit el tudnak érni, mindenkivel tudnak kommunikálni, tudnak inspirálni, hatni. Számomra nagyon fontos. hogy a népszerűségemből adódó ismertséget arra tudjam használni, hogy láthatóvá tegyek egyébként nem olyan központi problémákat. Vannak dolgok, amik fontosabbak a karrieremnél, és nem tűrnek halasztást".

Máshol azt emelte ki, milyen kevésből megoldhatóak lennének ezek a problémák: "van egy modellünk, ami működik. Napi két dollárnál kevesebből meg lehet oldani egy gyerek taníttatását és étkeztetését. Ezt a modellt szeretném mindenhová elvinni, mert az országomban bevált és működik."

Csoda, hogy van ideje énekelni

Az énekesnő összesen kilenc alapítvánnyal áll rendszeres kapcsolatban, többek között a latin-amerikai gyerekeket segítő Alas Alapítvánnyal is, ami megpróbál a kormányokra hatni, ezáltal jobbítani a gyerekek sorsát. Az alapítvány Shakirának köszönhetően tett szert kétszázmillió dollárra (Carlos Slim, Mexikó leggazdagabb figurája, és Howard Buffet révén), ami mindenképpen tekintélyes összeg, még akkor is, ha egy teljes földrész elszegényedett gyerekeiről van szó (körülbelül harmincmillió gyerekről). A jótékonykodásba beletartozik számtalan segélykoncert is, amit megszervezett, vagy amin részt vett. 2008-ban húsz latin-amerikai zenésztársával adott jótékonysági koncertet Buenos Airesben és Mexikóvárosban, százötvenezres, illetve kétszázezres közönség előtt. De az elmúlt évtizedben minden jelentősebb segélykoncerten megtaláljuk, legyen szó akár Live Earth-ről, Live 8-ről, vagy akár a VH1 Save The Music alapítványáról.

Ezek után nem meglepő, ha minden második évre jut egy ENSZ elismerés, vagy komolyabb megemlékezés filantróp tevékenységéről, tavaly pl. a UNICEF megint kitüntette jótékonyságáért. Juan Somavia "a gyermekek és fiatalok igazi nagykövetének" nevezte, aki "rengeteget tesz a minőségi oktatásukért és a társadalmi igazságosság érvényesüléséért". Amikor jótékonysági nagykövetté választották, Carol Bellamy, az UNICEFtől a döntést azzal indokolta, hogy Shakirát az "elhivatottsága, szenvedélyessége és a globális problémák iránti érzékenysége miatt választották nagykövetté."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek