KULTÚR

Tüzes spanyol vér, díszkert-kiállítás és bringás szezonnyitó

2011. április 29., péntek 15:45

Kulturális és szabadtéri program terén egyaránt erős hétvégének nézünk elébe: ekkor zajlik a világhírű színésznőket felvonultató Spanyol Filmhét, a legjobb vidéki előadásokat bemutató Rivalda Fesztivál, a Corvinus Egyetem arborétumában és a Vasúttörténeti Parkban pedig a növényeknek és a bringázásnak hódolhatunk.

A jelszó ezen a hétvégén is változatlan: kultúra és szabad levegő.

Világhírű spanyol színésznők Budapesten

Április 29-től május 3-ig egy igazi nőcis programnak ad otthont az Uránia mozi. A Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében ekkor rendezik meg a Spanyol Filmhetet, ami az Alkotó nők jegyében telik: ráadásul nem csak a vásznon, de élőben is találkozhatunk velük. A filmhét alkalmából 5 világhírű spanyol színésznő látogat el Budapestre, akik a legnevesebb spanyol rendezők filmjeiben szerepelnek.

Mindegyikük a kortárs spanyol filmkultúra egy-egy generációját képviseli: itt lesz Ana Belén (Dolgok, amelyekért érdemes élni) aki amellett, hogy soklemezes énekesnő, színházi és filmszínésznőként is ismert, illetve Maria Barranco (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Kötözz meg és ölelj), akinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét. A faun labirintusából ismerős Maribel Verdú mellett a legfiatalabbak közül Elena Anaya (Szex és Lucía), és Manuela Velasco, a Rec című film Goya-díjas főszereplője érkezik hozzánk.

A filmhét április 29-én a Démonok a kertben című filmmel indul, amelynek vetítésén a rendező mellett Maribel Verdú és Elena Anaya is ott lesz, majd a programsorozatot május 3-án a Don Quijote lovag vetítése zárja. Nem lesz hiány szerelemben, horrorban és thrillerben sem: az utóbbi évek legjobb filmjei mellett persze az újabbak közül is jó párat megnézhetünk.

Lekvár és koponya

Ha viszont inkább az élő játék vonz, bőven lesz miből válogatnod a Thália Színházban május 10-ig tartó Rivalda Fesztiválon, ahol a legjobb vidéki színházi előadásokat nézheted meg. 30-án, szombaton például a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékát nézheted meg Orosz lekvár címmel, május 2-án, hétfőn pedig a debreceni Csokonai Színház hozza el A revizort Vlad Troickij rendezésében. Ugyanezen az estén a székesfehérvári Vörösmarty Színház monodrámával érkezik: Karinthy Utazás a koponyám körül című klasszikusa garantáltan nem hagy majd senkit unatkozni.

Láss csodát Ónodi Eszterrel!

Ha 8-10 éves gyereked van és biztosra akarsz menni a hétvégén, április 30-án, szombaton 11-kor vegyétek célba a Szépművészeti Múzeumot, ahol ismét megrendezik a Láss csodát! - Aegon-matinét. Az új sorozat az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékára épül. Neves művészek lépnek fel minden matinén, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, illetve az összhatások örömét: a versek, mesék, az ott születő zenei improvizációk és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből választott műtárgyak egy-egy témához kapcsolódnak. Ezúttal Ónodi Eszter színésznő, Lackfi János költő, Dés András (ütőhangszerek) és Szabó Dániel zongorista várja a kicsiket és a szüleiket.

Ki a szabadba: díszkert kiállítás és tavaszi kerékpáros szezonnyitó

A művészetek után – esetleg helyett – remek szabadtéri kikapcsolódást ígér a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában április 29-től május 1-ig megrendezett Corvinus Díszkert 2011 – Egyetemi kiállítás és vásár, ahol mindenféle kelléket megtalálsz, ami egy kerthez, vagy éppen a kedvenc virágod gondozásához kell. A látványos szakmai kiállításon most is a hazai kertészek, termelők és forgalmazók minőségi termékei és szolgáltatásai kerülnek a középpontba.

Végül, de nem utolsósorban a szombat a bringásoké: 30-a nem csak a Critical Mass miatt lesz emlékezetes, ugyanis ugyanezen a napon, a Vasúttörténeti Park területén 10 órától indul útjára a CUBE-MK Tavaszi Kerékpáros Szezonnyitó Nap. Emellett ekkor rendezik meg az V. Közlekedésbiztonsági Gyereknapot és a II. PORT.hu Bringavásárt is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta