Tüzes spanyol vér, díszkert-kiállítás és bringás szezonnyitó

Kulturális és szabadtéri program terén egyaránt erős hétvégének nézünk elébe: ekkor zajlik a világhírű színésznőket felvonultató Spanyol Filmhét, a legjobb vidéki előadásokat bemutató Rivalda Fesztivál, a Corvinus Egyetem arborétumában és a Vasúttörténeti Parkban pedig a növényeknek és a bringázásnak hódolhatunk.

A jelszó ezen a hétvégén is változatlan: kultúra és szabad levegő.

Világhírű spanyol színésznők Budapesten

Április 29-től május 3-ig egy igazi nőcis programnak ad otthont az Uránia mozi. A Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében ekkor rendezik meg a Spanyol Filmhetet, ami az Alkotó nők jegyében telik: ráadásul nem csak a vásznon, de élőben is találkozhatunk velük. A filmhét alkalmából 5 világhírű spanyol színésznő látogat el Budapestre, akik a legnevesebb spanyol rendezők filmjeiben szerepelnek.

Mindegyikük a kortárs spanyol filmkultúra egy-egy generációját képviseli: itt lesz Ana Belén (Dolgok, amelyekért érdemes élni) aki amellett, hogy soklemezes énekesnő, színházi és filmszínésznőként is ismert, illetve Maria Barranco (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Kötözz meg és ölelj), akinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét. A faun labirintusából ismerős Maribel Verdú mellett a legfiatalabbak közül Elena Anaya (Szex és Lucía), és Manuela Velasco, a Rec című film Goya-díjas főszereplője érkezik hozzánk.

A filmhét április 29-én a Démonok a kertben című filmmel indul, amelynek vetítésén a rendező mellett Maribel Verdú és Elena Anaya is ott lesz, majd a programsorozatot május 3-án a Don Quijote lovag vetítése zárja. Nem lesz hiány szerelemben, horrorban és thrillerben sem: az utóbbi évek legjobb filmjei mellett persze az újabbak közül is jó párat megnézhetünk.

Lekvár és koponya

Ha viszont inkább az élő játék vonz, bőven lesz miből válogatnod a Thália Színházban május 10-ig tartó Rivalda Fesztiválon, ahol a legjobb vidéki színházi előadásokat nézheted meg. 30-án, szombaton például a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékát nézheted meg Orosz lekvár címmel, május 2-án, hétfőn pedig a debreceni Csokonai Színház hozza el A revizort Vlad Troickij rendezésében. Ugyanezen az estén a székesfehérvári Vörösmarty Színház monodrámával érkezik: Karinthy Utazás a koponyám körül című klasszikusa garantáltan nem hagy majd senkit unatkozni.

Láss csodát Ónodi Eszterrel!

Ha 8-10 éves gyereked van és biztosra akarsz menni a hétvégén, április 30-án, szombaton 11-kor vegyétek célba a Szépművészeti Múzeumot, ahol ismét megrendezik a Láss csodát! - Aegon-matinét. Az új sorozat az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékára épül. Neves művészek lépnek fel minden matinén, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, illetve az összhatások örömét: a versek, mesék, az ott születő zenei improvizációk és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből választott műtárgyak egy-egy témához kapcsolódnak. Ezúttal Ónodi Eszter színésznő, Lackfi János költő, Dés András (ütőhangszerek) és Szabó Dániel zongorista várja a kicsiket és a szüleiket.

Ki a szabadba: díszkert kiállítás és tavaszi kerékpáros szezonnyitó

A művészetek után – esetleg helyett – remek szabadtéri kikapcsolódást ígér a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában április 29-től május 1-ig megrendezett Corvinus Díszkert 2011 – Egyetemi kiállítás és vásár, ahol mindenféle kelléket megtalálsz, ami egy kerthez, vagy éppen a kedvenc virágod gondozásához kell. A látványos szakmai kiállításon most is a hazai kertészek, termelők és forgalmazók minőségi termékei és szolgáltatásai kerülnek a középpontba.

Végül, de nem utolsósorban a szombat a bringásoké: 30-a nem csak a Critical Mass miatt lesz emlékezetes, ugyanis ugyanezen a napon, a Vasúttörténeti Park területén 10 órától indul útjára a CUBE-MK Tavaszi Kerékpáros Szezonnyitó Nap. Emellett ekkor rendezik meg az V. Közlekedésbiztonsági Gyereknapot és a II. PORT.hu Bringavásárt is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek