KULTÚR

Mandulavirágzás a Balaton partján, kalandok a 4-es-6-os vonalán

2011. április 15., péntek 18:59

Mandula Ünnep verőfényes napsütésben, szórakoztató irodalmi orgia és pszichológiai fejtegetések áradata: ez a hétvége sem lesz unalmas.

Kimozdulnál, de olvasgatni is van kedved a hétvégén? A két lehetőséget minden további nélkül kombinálhatod a Margó Feszten, de ha inkább pszichológiai előadásokat hallgatnál, annak sincs akadálya.

Pszinapszis – Buli és fejtegetés

A hétvégén 15. alkalommal rendezik meg a Pszinapszist, amely minden évben több ezer embert vonz: a különböző pszichológiai témákat sokoldalúan és érdekesen körüljáró eseménysorozat előadásai és műhelyei ezúttal a Határok nélkül cím köré épülnek. Az én határai és azok veszélyeztetése mellett a határok csoportban történő feloldódásával is foglalkoznak, fontos szerepet kap a pszichológia és határtudományainak kapcsolata, a tudományok közti határvonalak lebontásának lehetősége, emellett a rendezvény nemzetközi szekcióját, angol nyelvű programját is erősítik.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban megrendezett közel 40 előadás során a szakma legkiválóbb képviselőivel találkozhatsz és 50 műhelyfoglalkozás közül választhatsz, hogy megtapasztald a pszichológia gyakorlati oldalát. Az előadók közt találjuk Tari Annamáriát, Almási Kitti, Vekerdy Tamást és Sas Istvánt is.

Menj végig a TÁP Színházzal a 4-es-6-os villamos vonalán

Természetesen nem lehet nem szót ejteni a hétvégén is zajló XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról, ahol rengeteg felolvasás, író-olvasótalálkozó, kerekasztal-beszélgetés, és nem utolsósorban számtalan hazai és külföldi könyvújdonság várja a betérőt. Ezek közül mi most nem emelnénk ki egyet sem (érdemes az esemény honlapját böngészni, vagy csak egyszerűen sodródni a Millenárison), inkább a fesztivállal párhuzamosan zajló „kistestvér”, a Margó Feszt néhány hétvégi - és ingyenes - programjára hívjuk fel a figyelmet.

16-án 10 és 18 óra között például a meséké a főszerep a Millenárison található Európa Pontban, ahol többek között Bogyó és Babóca, Boribon és Kippkopp, Varró Dániel és magyar gyerekfilm-klasszikusok tűnnek fel. Szombat délután 17 órától Bölcsőd az címmel nőírók beszélgetnek a Szatyor Bárban a születésről, 19 órától pedig egy igazi kaland, az Európai Irodalom Éjszakája veszi kezdetét a TÁP Színházzal, akik segítségével a kortárs európai irodalom különleges helyszíneken, alternatív előadásmódban jelenik meg ezen az estén.

15 ország, 15 író 15 műve, 15 különböző helyszínen: 19 és 23 óra között a résztvevők felfedezhetik Budapest számukra ismeretlen arcát, olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak, mindezt színművészek előadásában, egy-egy adott könyv részletéhez kapcsolódó helyszíneken – a 4-es-6-os villamos vonalán. Indulás: a Millenáris Európa Ponttól.

Fesztivál és mandulavirágzás

Aki pedig egy kis kiruccanásra vágyik, vegye célba a 15-17-éig Alsóörsön, Csopakon, Felsőörsön, és Lovason zajló Mandula Ünnepet, amelyen versenyek, túrák, koncertek, ételkóstolók, előadások, gyerekprogramok és kézműves bemutatók is bőven akadnak. A helyiek célja, hogy a helyi értékeket, borokat és gasztronómiát a mandulavirágzás idején, teljes pompában tárják a vendégek elé. Idén lesz borverseny, szezonnyitó horgászverseny és halászléfőző verseny, de a mandulás sütemény készítői is összemérhetik erejüket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta