Tessék megőrülni a hétvégén! – Funky, rock és soul, ameddig a szem ellát

A zenei kínálat különösen gazdag ezen a hétvégén, ezért ajánlónkban most leginkább a muzsikára koncentrálunk. A tombolós koncertek mellett ráadásképp a Titanic Filmfesztivál is tartogat egy igazán különleges, zenei témájú filmet. Ereszd el a hajad!

Zene nélkül mit érünk mi? – akár ez is lehetne a szlogenje ennek a hétvégének, hiszen egészen kiváló felhozatal ígérkezik zenei téren. Kezdetnek itt van mindjárt egy jó kis zenei témájú film.

Szex, drogok és rock & roll

Április 8-án kezdetét veszi a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén is a filmipar legérdekesebb és legizgalmasabb darabjaiból mutat be egy csokorra valót a hazai közönségnek. A kezdő lökést a mexikói határon felsorakozó önkéntes amerikai határvédők történetét bemutató dokumentumfilm adja (Határfigyelők – rendezte: Corey Wascinski), de az utóbbi harminc év egyik legnagyobb hatású és legeredetibb brit énekes dalszerzőjét, Ian Duryt bemutató Sex & Drugs & Rock & Roll is igen ígéretes. Az Ian Dury and The Blockheads nevű banda frontembere olyan együttesekre hatott, mint a Clash, a Pretenders vagy a Sex Pistols. Az énekes alig élte túl a gyermekparalízist, amely miatt mozgássérült maradt egész életére, és bottal kellett járnia – de ez adta hihetetlen akaraterejét is. A fesztivál április 8. és 16. között, négy helyszínen várja a nézőket az Urániában, a Toldi Moziban, a KINO-ban és az Örökmozgóban.

Gitárőrület Szegeden

7-10-éig zajlik a XII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, ami nem csak egy kellemes zenei élményt ígér, de remek alkalom arra is, hogy a család felkerekedjen és – újra – megnézze magának az ilyenkor különösen szép Szegedet. A fesztiválon a szakma sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak, a programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, mesterkurzusok alkotják. A fesztivál keretében másodszor rendezik meg a tehetségkutató Országos Egyetemi Gitárversenyt, amelyen nemzetközi zsűri dönt, az első helyezett pedig fontos koncert- és fesztiválmeghívásokat nyer magyar és külföldi rendezvényekre.

A csíkszeredai Tündérground a Szikrában pörget

A zenei csemegékben nem lesz hiány a hétvégén: április 9-én hosszú idő után újra Budapesten lép fel a csíkszeredai Tündérground zenekar, akik ezúttal a Szikrában csapnak a húrok közé. A hét főből álló Tündérground magyar, balkáni, török, spanyol világzenéből, instrumentális-pszichedelikus rockzenéből és chillout, trance elektronikus zenékből építkező, kirobbanó energiájú koncertjei mindig különleges élményt jelentenek, vendégeik pedig az instrumentális posztrockban kiteljesülő Sonar és a triphopban utazó Tape Underground lesznek.

Funky a Fogasházban, funky az A38-on

9-e kétségtelenül egy ropós estének ígérkezik, hiszen a Fogasház szintén ekkor rendezi meg a The Funkey Hustle 5. Birthday Bash elnevezésű funky, soul és hip-hop bulit, ahol Benskifater, Blaster B., Funkheim és Killah Quincy mutatja meg, milyen az igazi fekete-fíling. Az A38-on ugyenezen az estén a Kerekes Band mutatja be legújabb, What The Folk?! című lemezét, ahol garantált az ugrálós, megőrülős hangulat – ethno funk nevű, egyedi stílusukban ugyanis a funky, a rock, a jazz és a népzene keveredik –, hozzájuk pedig vendégként az ugyancsak egri Shapat Terror csatlakozik, akiknél szintén garantált a hajrázás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek