KULTÚR

Tessék megőrülni a hétvégén! – Funky, rock és soul, ameddig a szem ellát

2011. április 8., péntek 16:01

A zenei kínálat különösen gazdag ezen a hétvégén, ezért ajánlónkban most leginkább a muzsikára koncentrálunk. A tombolós koncertek mellett ráadásképp a Titanic Filmfesztivál is tartogat egy igazán különleges, zenei témájú filmet. Ereszd el a hajad!

Zene nélkül mit érünk mi? – akár ez is lehetne a szlogenje ennek a hétvégének, hiszen egészen kiváló felhozatal ígérkezik zenei téren. Kezdetnek itt van mindjárt egy jó kis zenei témájú film.

Szex, drogok és rock & roll

Április 8-án kezdetét veszi a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén is a filmipar legérdekesebb és legizgalmasabb darabjaiból mutat be egy csokorra valót a hazai közönségnek. A kezdő lökést a mexikói határon felsorakozó önkéntes amerikai határvédők történetét bemutató dokumentumfilm adja (Határfigyelők – rendezte: Corey Wascinski), de az utóbbi harminc év egyik legnagyobb hatású és legeredetibb brit énekes dalszerzőjét, Ian Duryt bemutató Sex & Drugs & Rock & Roll is igen ígéretes. Az Ian Dury and The Blockheads nevű banda frontembere olyan együttesekre hatott, mint a Clash, a Pretenders vagy a Sex Pistols. Az énekes alig élte túl a gyermekparalízist, amely miatt mozgássérült maradt egész életére, és bottal kellett járnia – de ez adta hihetetlen akaraterejét is. A fesztivál április 8. és 16. között, négy helyszínen várja a nézőket az Urániában, a Toldi Moziban, a KINO-ban és az Örökmozgóban.

Gitárőrület Szegeden

7-10-éig zajlik a XII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, ami nem csak egy kellemes zenei élményt ígér, de remek alkalom arra is, hogy a család felkerekedjen és – újra – megnézze magának az ilyenkor különösen szép Szegedet. A fesztiválon a szakma sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak, a programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, mesterkurzusok alkotják. A fesztivál keretében másodszor rendezik meg a tehetségkutató Országos Egyetemi Gitárversenyt, amelyen nemzetközi zsűri dönt, az első helyezett pedig fontos koncert- és fesztiválmeghívásokat nyer magyar és külföldi rendezvényekre.

A csíkszeredai Tündérground a Szikrában pörget

A zenei csemegékben nem lesz hiány a hétvégén: április 9-én hosszú idő után újra Budapesten lép fel a csíkszeredai Tündérground zenekar, akik ezúttal a Szikrában csapnak a húrok közé. A hét főből álló Tündérground magyar, balkáni, török, spanyol világzenéből, instrumentális-pszichedelikus rockzenéből és chillout, trance elektronikus zenékből építkező, kirobbanó energiájú koncertjei mindig különleges élményt jelentenek, vendégeik pedig az instrumentális posztrockban kiteljesülő Sonar és a triphopban utazó Tape Underground lesznek.

Funky a Fogasházban, funky az A38-on

9-e kétségtelenül egy ropós estének ígérkezik, hiszen a Fogasház szintén ekkor rendezi meg a The Funkey Hustle 5. Birthday Bash elnevezésű funky, soul és hip-hop bulit, ahol Benskifater, Blaster B., Funkheim és Killah Quincy mutatja meg, milyen az igazi fekete-fíling. Az A38-on ugyenezen az estén a Kerekes Band mutatja be legújabb, What The Folk?! című lemezét, ahol garantált az ugrálós, megőrülős hangulat – ethno funk nevű, egyedi stílusukban ugyanis a funky, a rock, a jazz és a népzene keveredik –, hozzájuk pedig vendégként az ugyancsak egri Shapat Terror csatlakozik, akiknél szintén garantált a hajrázás.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta