KULTÚR

Einsteint cáfolja a legújabb csodagyerek

2011. március 31., csütörtök 16:55

Mindössze tizenkét évesen már fizetett kutatói állása van egy egyetemen, és a világ keletkezésével foglalkozik Jake Barnes, az új kis zseni, olvasható a Yahoo News oldalán. A tini nem csak Einstein relativitáselméletét kérdőjelezi meg, de az ősrobbanás elméletét is szeretné a sajátjával felváltani. Ha sikerül neki, szinte biztos a Nobel-díj.

Sok szempontból Jake Barnett ugyanolyan, mint bármelyik más tizenkét éves gyerek. Játszik a számítógéppel, kosarazik és van egy - egyelőre plátói - barátnője.

Tizenkét évesen egyetemi kutató

Kicsit azért mégis más. 170 az IQ-ja, hároméves korában már ötezer darabos puzzle-t rakott ki nem sokkal azután, hogy az autizmus enyhe formájának számító Asperger-szindrómát állapítottak meg nála. (Az Asperger egyébként gyakran jár kivételesen magas IQ-val, a betegségről itt olvashatsz többet).

Fotó: Kelly Wilkinson, Indy Star
Fotó: Kelly Wilkinson, Indy Star

Pár évvel később két hét alatt megtanult deriválni és integrálni, elsajátította az algebrát és a geometria tudományát. Nyolc évesen fejezte be a gimnáziumot és most asztrofizikai tárgykörben folytat egyetemi tanulmányokat, valamint idősebb osztálytársait korrepetálja. Legutóbb egy fizetett kutatói állást fogadott el az indianai egyetemtől.

Új magyarázatot keres a világ keletkezésére

Most a világ keletkezését magyarázó leginkább elfogadott elméletet, az ősrobbanást kikezdő teórián dolgozik. Nem tudni, hogyan jutott következtetéseire, de szakértők azt mondják, jók a kérdései. Az egykor Einsteint is diákjának tudó Princeton Egyetem egyik professzora azt mondja, hogy az elmélet, amin Barnett dolgozik, érinti az asztro- és az elméleti fizika legkeményebb kérdéseit. "Aki ezeket meg tudja oldani, Nobel-díj-várományos lesz" - tette hozzá.

Kioktató hangnem a planetáriumban, háromévesen

"Akárhányszor a matekról beszélek valamelyik családtagommal, csak bambán bámulnak rám" - nyilatkozta a fiú, aki ezek szerint nem szüleitől örökölte tehetségét. Persze attól, hogy a matematikához nem értenek, a szülei az elejétől fogva bátorították fiukat. Barnett anyja így emlékezett vissza egy történetre, amikor egy planetáriumban jártak: "Mi csak ültünk a tömegben, és hallgattuk a fickót, aki megkérdezte, hogy tudja-e valaki, hogy a Mars körüli holdak miért krumpli alakúak és nem kerekek. Jacob jelentkezett és azt kérdezte: Bocsánat, de mekkorák a Mars holdjai? Az előadó válasza után Jacob azt felelte: A Mars gravitációja annyira nagy, hogy a holdak nem képesek kerek alakot felvenni saját gravitációs erejük által." Ebben a pillanatban az egész terem a gyerekre meredt, aki ekkor még csak három éves volt.

Az interneten cáfolja a relativitáselméletet

Jake anyukája segítségével a YouTube-on osztja meg matematikai és fizikai elgondolásait. Legutóbb Einstein relativitáselméletét elemezte, kifejtve, hogy ő másképp látja a dolgot. "Az elsőszámú észrevételem az, hogy a fénynek is van tömege," mondja. "Nyilvánvaló, hogy az energia másképpen nem őrizhető meg egy fényt kibocsátó rendszerben. Lehet, hogy később megváltozik a véleményem, de jelen pillanatban ezt gondolom.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta