Egyedül csak a templomba megy az ember – Te jársz színházba?

Március 27-én lesz a színházi világnap, ennek apropójából kérdezősködtünk egy verőfényes délutánon, hogy ki mennyire jár színházba. Szúrópróbaszerű körképünkben a teátrum kissé alulmaradni látszik, többen az idő- és társasághiányt jelölték meg okként - ám egyvalaki azért megvédte a mundér becsületét.

Vasárnap ismét eljön a színházi világnap, amikor országszerte rengeteg színház készül speciális, közönségbarát programokkal. A Katona József Színház például jegyakcióval ünnepli az Ivanov és a Koccanás 150. előadását, 26-án 11 órától pedig a Nordost című produkció nyílt próbájára lehet bekukkantani.

A hétvége mindkét napján 12 és 22 óra között kedvezményesen lehet jegyet vásárolni a színház pénztárában, ahol a művészek is megjelennek. Az Örkény Színházban a János király című előadás után beszélgetést rendeznek, a Bárka Színház pedig bazárral és kulisszajárással  várja a betérőket, ahol ráadásképp Mucsi Zoltán főz tejbegrízt, de a következő évadot is ismertetik. Ebből az apropóból kérdeztük az utca emberét, hogy ki mennyire jár színházba, és ha igen, milyen színházakat, előadásokat kedvel.

A táncos darabok a nyerők - Eszter (20), pszichológushallgató

"Nem nagyon szoktam színházba járni, csak az Operába, és ott is balettot nézek, tehát színdarabokat nem, csak táncos darabokat" - mondja a pszichológushallgató Eszter (20), aki már csak amiatt is érdeklődik a táncos műfaj iránt, mert ő maga is balettozik, néha hobbiból mást is táncol. "Utoljára az Örvényben című előadást láttam az Operaházban" - tette hozzá.

Mennék, csak nincs kivel - Gábriel (39), pizzafutár

A mosolygós pizzafutár, Gábriel (39) elmondta: "Sajnos csak nagyon ritkán jutok el, mennék én, csak általában nincs kivel. Ha mégis sikerül, akkor a Vígszínházba megyek, mert oda van, aki szívesen jön velem – meg hát egyedül csak a templomba megy az ember. Legutóbb három éve voltam a Vígszínházban, de az előadásra már nem nagyon emlékszem".

Nem nagyon van időm - Lajos (27), nevelőtiszt

Gábrielhez hasonlóan Lajos (27) is ritkán jut el színházba, bár nevelőtiszti elfoglaltsága érthetővé teszi, hogy a sok munka mellett miért nyílik csak kevés alkalma erre. "2-3 éve voltam utoljára színházban Szegeden, már nem tudom, mit néztem, talán a Hegedűs a háztetőn című előadást. Szeretnék eljutni színházba, csak nem nagyon van időm, meg mostanában nincs hozzá társaság. Egyébként nyitott vagyok elég sok mindenre, a klasszikusabb és a modern darabokra is kíváncsi vagyok".

Minden láttam, ami létezik - Edit (56), könyvelő

Már épp kezdtünk csalódottak lenni, hogy senkinek sincs igazán ideje a színházbajárásra, amikor rábukkantunk a könyvelő Editre (56), aki, mint kiderült, lelkesen megnéz minden zenés darabot. "A Madách Színházba és az Operettszínházba járok, bérletem is van, minden musicalt megnézek, mindent láttam, ami létezik. Utoljára az Operettben láttam a Szerdán tavasz lesz-et, de nem tetszett. Néztem, néztem, de nem mondott semmit, keveredett a retró a jelennel, és valahogy nem azt hozták ki belőle, amit kellett volna – de ez volt az egyetlen ott, ami rossz volt. Számomra egy színházi előadásban a zene és a mozgás a fontos, hogy legyen benne élet, mert az ember akkor tud kikapcsolódni".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek