Böjtölj családilag a Skanzenben vagy csápolj a Backpackers’ Fesztiválon!

A hétvégén tárt kapukkal vár mindenkit a szentendrei Skanzen, ahol a böjti hétvége ellenére is jóllakhatunk. A Gödörben többek közt a 30Y-ra és a Vad Fruttikra rázhatunk, sőt, Budapest utcáin egy bűntény játékos felderítésére is lehetőségünk nyílik.

Az első igazi tavaszi hétvége a Skanzenben

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ezen a hétvégén böjti hétvégét tart, hiszen hamvazószerdával beléptünk a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjtbe. A Skanzen két tájegységében, a Kisalföldön és a Felföldi mezővárosban várja az érdeklődőket: az ásványrárói lakóházban például igazi finomságot, tócsnit sütnek. A reszelt krumpliból készült népi étel a legszegényebb időket idézi, de a leleményességnek köszönhetően különböző feltétekkel gazdagítható. A kézműves foglalkozásokon emellett papírhintalovat és rongybabát készíthetünk.

Az Észak-magyarországi falu tájegység interaktív helyszínein lesz tárlatvezetés, ahol megismerhetjük, hogyan zajlott az élet Palócföldön. A vezetett séták során elárulják, mit jelent a kabolás kemence, miért visít a malac a Márianosztrai lakóház udvarára lépve, miért üvegfalú az Erdőhorváti módszertani ház, és hogy milyen előnyökkel rendelkezik egy egyszerű barlanglakás. Az április 1-jei tavaszi szezonnyitástól a múzeum egyébként már hétköznapokon is látogatható.

30Y és Vad Fruttik a Gödörben

Aki inkább zenei élményre vágyik a fővárosban, március 25-26-án vegye a Gödörbe az irányt, ahol ekkor rendezik meg a tizenegyedik Backpackers' Spring Festivalt. Az első estén olyan zenekarok képviseltetik magukat, mint például a Hippikiller, az Óriás, vagy éppen a 30Y, míg 26-án a Marlboro Man, a Velőrózsák és a Vad Fruttik csapnak a húrok közé. Jó hír, hogy a budapesti ifjúsági szálláshelyek igazolt szállóvendégei 5 Ft-os, jelképes árú jeggyel látogathatják a koncerteket.

Mozdulj ki és nyomozz! – Vérfagyasztó játék

Március 26-án, szombaton igazi ínyencfalatnak örülhetnek a krimirajongók. A krimiestek.hu ugyanis ingyenes játékot szervez valahol Pest belvárosában. Egy gyilkosság felgöngyölítése a cél – Gyilkosság c-mollban –, amihez minden nyomozni vágyó segítségére szükség lesz. A kérdés az, hogy ki, mikor, hol, miért és hogyan követte el a kegyetlen tettet.

„Az egyes - Budapest utcáin található - nyomok elvezetnek más nyomokhoz, végül a kép összeáll és az igazság megállíthatatlanul tör majd a felszínre” – írják a szervezők. A vállalkozó szelleműeknek gyalog kell indulniuk, helyszín helyszínt követ, ahogy a játékosok egyre jobban beleélik magukat a nyomkeresésbe és a tettes hajszolásába. A megoldáshoz némi elszántság, egy kis elmehasználat, valamint kalandvágy szükségeltetik.

A nyomozás körülbelül két órát vesz igénybe, a nyeremények sorsolás útján találnak majd gazdára - azok között, akik birtokában vannak a helyes megfejtésnek (amihez minden egyes nyomot fel kell deríteni). A gyilkossági ügy részletes leírását és az első nyomot március 26-án, szombaton 10-19 óráig egy bilincshez rögzítve itt találjuk: „Híres poétánk nevét viseli e tér, Hol földalattink útja véget ér. A keresett nyomot négy oroszlán vigyázza, Mögöttük keresgélj, s nem teszed hiába”. Az ügy megoldását a nyomozás napján este 20 óráig várják.

Építészet a mesében – Bartos Erika-kiállítás

Végül egy kiállítást ajánlunk, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezni fognak: a FUGA Budapesti Építészeti Központban ugyanis Meseépítészet címmel lehet megtekinteni a Bogyó és Babóca mesekönyvek szerzőjének, Bartos Erikának a kiállítását. Az író-illusztrátor 1998-ban szerezte meg építészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd rövid ideig építészként dolgozott. Bár gyerekei születése után végleg felhagyott ezzel a tevékenységgel, az építészetet sohasem hagyta el egészen, mindig igyekszik könyveibe csempészni építészeti részleteket.

A 2010-ben megjelent Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városába című könyvére különösen igaz ez, ennek a könyvnek maga a város a főszereplője. „Pécs szépségeit, épített környezetét igyekeztem bemutatni a legkisebbeknek az Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódva. Nagy élmény volt számomra a könyv, örömteli visszanyúlás eredeti szakmámhoz” – írja a szerző. A FUGA építészeti központban április 11-ig megtekinthető kiállításon a Bartos Erika mesekönyveiben szereplő építészeti jellegű illusztrációkból láthatunk egy válogatást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek