Hajós öt másodperc alatt bárkit megtanít Beatlest játszani - videóval

Merénylet áldozata lehet az a néző, aki ellátogat a Hajós András és tettestársai műsorára a volt Szikra moziba. Lehet, hogy addig szekírozzák, amíg kénytelen felmenni a színpadra, és egy számára teljesen idegen hangszeren játszani.

Egész nap gondban voltam, hogy milyen szereplőt találjak erre a riportra. Hívtam az egyik ismerősömet, akit kellően exhibicionistának tartottam ahhoz, hogy egy kicsit hajlandó legyen hülyét csinálni magából. Úgysem tudtam volna előre elmagyarázni neki, hogy igazából semmi olyasmiről nincs szó, ami miatt utólag majd pironkodnia kéne. Főleg, hogy én sem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Így aztán csak mint stáb érkeztünk a helyszínre, szereplőt nem sikerült beszerveznem.

Azt nem lehet, hogy valaki azon játsszon, amin már tud

Mert ez a műsor kicsit többet vár el a közönségétől, mint csak ott lenni és lelkesen tapsolni. Az előadás lényege az, hogy némi stand-upos és számjátszós bemelegítés után az asztaloknál ülő közönségből többé-kevésbé noszogatott önkénteseket szed össze a főszereplő, hogy ki-ki különböző hangszert ragadjon, vagy énekessé, vokalistává váljon úgy, hogy egy helyben kitalált témára helyben kitalált szöveget, dallamot és hangszeres kíséretet rittyent Hajós András és zenésztársai támogatásával. Olyan hangszeren nem ér játszani, amin már tudunk, de így sem reménytelen a helyzet: egy gitározni nem tudó lány pillanatok alatt elsajátította a Beatles Egy nehéz nap éjszakájának híres kezdőakkordját. A nehézségért cserébe viszont a zenészek nagyon készségesek: rárakják a gyakorlatlan ujjakat a gitárhúrokra, megmutatják a billentyűkön, milyen harmóniákat kell lefogni egymás után, és két jelentkezőt is beültetnek a dobfelszerelés mögé, hogy ne egyvalakinek kelljen az összes dobot és cintányért kezelnie, mert az már tényleg övön aluli lenne.

Annyira figyeltem a gitárosra, hogy néha Andrásra nem

Azt csak reméltem, de nem tudtam, hogy helyben megoldódik-e képviseletünk, aki egy kicsit a szemünk, a fülünk lehetne a színpadon. De amikor Hajós megérkezett az estjére, és az utcán elkaptam, hogy utoljára megpróbáljak valami műsorrendre szert tenni, egy fiatalember termett mellettünk.

Gellér Dávid személyében egy igazi csillogó szemű rajongót találtunk, akit egyáltalán nem kellett unszolnom, hogy legyen ő a mi beépített emberünk. Nyitott volt mindenre: a dobra, a basszusgitárra, a billentyűkre és az élmények utólagos megosztására is. Kicsit tartottam attól, hogy a végén majd nem tudjuk benyomni a műsorba, de aztán egy határozott jelentkezés eredményeképpen helyet foglalt az elektromos zongora mögött.

Már három éve

Körülbelül egy éve született a Te sem lehetsz sztár címet kapott műsor ötlete, de Hajós Zenetréning néven felnőtteknek szervezetfejlesztő tréning keretében, Zeneladik titulussal pedig gyerekeknek egy Bárka Színház-beli műsor gyanánt már három éve tart közös dalírást.

Némi kummantásra azért fény derült: az alkalmi gitáros nem először fogott a kezébe gitárt (ismerte az akkordokat!) plusz az énekes lány is zavarba ejtően jó hangú és egész színpadra termett volt. Pedig nem erről volt szó! A magas, vékony basszusgitáros hölgy viszont hitelesen küzdött azzal a két hanggal, amit le kellett játszania a legvastagabb húron, a két dobfelelős  igyekezett tartani a tempót, és a mi emberünk is betanulta, hogyan tartsa a kezét, hogy a megfelelő billentyűket találja el. "Megdöbbentem, mennyire nehéz összhangban zenélni" - osztotta meg velünk élményeit - "Figyeltem a gitárosra, de annyira, hogy közben Andrásra nem."

Klipkoncert

Egy érdekes kezdeményezésnek is tanúi lehettünk az este során. Egyrészt új számok hangzottak el, voltak emilrulezes zenészek (Fekete-Kovács Kornél: trombita, billentyűk, Bruzsa „Bab” Gábor: gitár, Kisvári Ferenc: dob) közreműködésével, de jelen nem lévő muzsikusok is szerephez jutottak: a zenekar mögé vetített képanyagon nemcsak a dalok filmes illusztrációit láthattuk, hanem mivel előre felvett hangszerek is felcsendültek a dalokban, ezért ezek a kivetítőn is szerepeltek, akár egy komplett vonószenekar alakjában. "Ezek a dalok borzasztó lassan készülnek el, hiszen mindegyikhez klipet kell forgatni, stúdióba kell menni" - mondta a produkció létrehozásának nehézségeiről Hajós András.

Magunknak kedvet csinálni

Ennek kapcsán adta magát a kérdés, hogy ez a koncertezési forma látható lesz-e a későbbiekben is, felváltva a tetszhalott Emil.RuleZ!-t. "Az Emil.RuleZ! nem oszlott fel," - segített eligazodni Hajós - "de úgy nagyon nem is csinálunk semmit három éve. Hegyi Gyuri basszusgitárossal van olyan tíz-tizenöt dalunk, amin gondolkodunk, akár ilyen formában, akár máshogy, a zenekar korábbi tagjaival pedig csináljuk ezt. A mi zenélésünk elsősorban mindig is hobbi és szerelem volt, kompromisszum-mentesség és útkeresés és örömforrás, ezért most ezt keressük újból ebben a dologban. Szeretnénk magunknak kedvet csinálni."

Oszd meg másokkal is!
Mustra