KULTÚR

Tavaszi programdömping – Koncertek, meseünnep és rasszizmusellenes buli

2011. március 19., szombat 15:02

A hétvégén Magyarországon lép fel a világhírű ütős, Trilok Gurtu, de a Bin-Jipet és Lajkó Félixet is hallhatjuk az országszerte dübörgő Tavaszi Fesztivál keretében. A víz világnapja a fővárosi állatkertben ígér cseppet sem unalmas családi programot.

Itt a tavasz, itt van újra – mondhatnánk Petőfi után szabadon, bár az égiek egyelőre csak néhánynapnyi jó idővel jelezték, hogy van okunk reménykedni. Amíg pedig az eső helyett újra napfényben fürdőzhetünk, íme néhány kellemes program a hétvégére.

Tavaszi Fesztivál - országszerte

18-án elindult az egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvénysorozat, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amihez rengeteg vidéki helyszín is csatlakozik. A budapesti programról már beszámoltunk, ezért most más városok kínálatából szemezgetünk. Győrben például március 15. és április 4. között olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint például a Ghymes, Ferenczi György és a Rackajam, vagy éppen a Csík zenekar. Ezen a szombaton Ránki Dezső zongoraestje, hétfőn pedig Dolhai Attila és Janza Kata musical-válogatása okozhat kellemes perceket a győrieknek.

Pécs sem bízza a véletlenre a fesztiválindítást: szombaton 19 órától a Kodály Konferencia és Koncertközpontban Harcsa Veronika zenekara, a Bin-Jip csap a húrok közé, majd egy világhírű ütőhangszer-virtuóz, az indiai származásúTrilok Gurtu zenekara és a norvég szaxofonikon, Jan Garbarek lép színpadra. A békéscsabai Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza ugyanezen az estén a Szászcsávási Zenekart látja vendégül, míg 18-án, pénteken este Szentendrén Lajkó Félix kápráztatja el a tőle megszokott módon a Pest Megyei Könyvtár Színháztermének közönségét.

Trilok Gurtu
Trilok Gurtu

A Magyar Mese Ünnepe

Szombaton 10 és 18 óra között hatalmas gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, rajzfilmekkel, mesekönyvekkel, meseújságokkal és óriás-társasjátékokkal árasztják el a gyerekeket. Lesz kézműveskedés, amely során különböző technikákkal készítik el a gyerekek által elképzelt saját kis mesekönyveket.

A Mesebálon minden vállalkozó szellemű olyan meseszereplővé válhat, amilyenné csak akar, a rongyok, jelmezek segítenek. A rendezvényen több mint ötven meseíró és illusztrátor is megfordul, ott lesz például Bartos Erika, a Bogyó és Babóca író-rajzolója, ezt követően Berg Judit, a Rumini-sorozat írója Bujtor Annával mutat be élőbábos előadást. Lackfi János költő, meseíró a Sajtkukacz zenekar közreműködésével mutatja be verseit, majd Bátky András, Pipogya medve megteremtője folytatja a sort: mesét készít a jelentkező gyerekekkel a színpadon, ahol Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére.

Szeresd a vizet!

A Fővárosi Állat- és Növénykert március 19-én és 20-án egy valóságos vízmű-utazásra invitál mindenkit a Víz Világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. A Mulatságcseppek hétvégéjén állatkerti séták várják az érdeklődőket, ahol zoo-pedagógusok mesélnek a vízi élet érdekességeiről és a Csodák Palotája Öveges termének kísérlet-bemutatóin is részt vehetünk. A Duna Múzeum interaktív modellekkel - Hajómalom, Vízemelő, Aquaeductus - szemlélteti a víz hasznosításának lehetőségeit, vasárnap pedig az ÖKO-Pannon környezettudatos játékai várják a látogatókat. Ezen a két napon vizes játékok, vetélkedők, tesztek is akadnak majd a kínálatban, a 14 éven aluli gyermekek számára idén is ingyenes a belépés.

Képregénnyel és partival a rasszizmus ellen

Március 21-én, az Antirasszista Világnapon képregény, karikatúra és humor találkozik a Millenárison található Európa Pontban, hogy felhívja a figyelmet a diszkrimináció abszurditására. A Comics Against Racism egy olyan olasz-francia-német bázisokon nyugvó kezdeményezés, mely a maga eszközeivel igyekszik reflektálni a rasszizmusra, a diszkrimináció különböző megnyilvánulásaira.

A kiállítás a Zene a Rasszizmus Ellen kampány meghívására érkezik az Antirasszista Világnapra, amelyet rövidfilm-vetítéssel és rengeteg zenével spékelnek meg a szervezők. 20 órától hallhatjuk például a Live Act Folkot és játszik dj Dermot (Irie Maffia Soundsystem) is. A kiállítás 19 órakor nyílik, majd fél 8-tól a Szubjektív Értékek Alapítvány által szervezett We Are Here digitális média projekt rövidfilmjeiből vetítenek egy válogatást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta