Kocsonya, fánk és éjszakai fürdőzés

Ez a hétvége a gasztronómiai és testi élvezeteké: Miskolcon nyakig ér a kocsonya, Nagykanizsán farsangi fánkfesztivál zajlik, péntek éjszaka pedig a fővárosi gyógyfürdők kényeztetnek testet-lelket. Programajánló.

Kevés jó dolog van a télben, ezek egyike a farsangi szezon, amelynek elengedhetetlen kelléke a jóféle fánk minél nagyobb mennyiségben való bevitele.

Ennek a különleges hazai éteknek az ünnepét rendezik meg a hétvégén Nagykanizsán: a III. Országos Farsangi Fánkfesztivál nem csak ingyenesen látogatható, de rengeteg programmal várja a látogatókat.

Az eseménysorozat első napján, 18-án gasztronómiai és turisztikai konferenciát rendeznek a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban, 19-én pedig a MÁV NTE Sportcsarnokban folytatódik a fesztivál, ahol farsangi felvonulás és táncelőadások is szórakoztatják a betérőt. Természetesen nem maradhat el a hagyományos és különleges fánkok versenye, de lesz pálinkakóstolás, illetve a kézműves foglalkozás sem hiányzik majd. A fesztivált 21 órától álarcos farsangi bál zárja a Művelődési Házban.

Fánk után kocsonya

Aki kevésbé édesszájú, annak érdemes Miskolc felé vennie az irányt, ahol 18-20-áig a Miskolci Kocsonyafesztivál zajlik. A rendezvénynek köszönhetően a város egy óriási piactérré avanzsál, ahol langaléta garabonciások, vásári komédiások, jövendőmondók, a határon innen és túlról érkező népművészek, népi iparművészek és minősített kézművesek garantálják a minőséget. Az ínyencek rengeteg kocsonyakülönlegességet kóstolhatnak meg, de a különböző tájegységek étel- és italkülönlegességei sem hiányoznak.

A gyermek- és családi programokon túl sportrendezvények, ismeretterjesztő- és "zöld" programok, szórakoztató és gasztronómiai események, szakmai találkozók, könnyű- és komolyzenei, illetve népzenei koncertek, színházi előadások, filmes programok is szerepelnek a kocsonyaimádók órarendjében.

Rendhagyó családi hétvége: gyerekeknek kakaó, szülőknek kávé és sör

A nemrég megnyílt Szikra Cool Tour House ezen a hétvégén is bizonyítja hiánypótló voltát: Kakaó Bár névre hallgató „família-napjukon” minden vasárnap délelőtt 10:30-tól 17:30-ig várják a szülőket és csemetéiket, ahol azt is garantálják, hogy egyik fél sem fog unatkozni. A gyerekek egésznapos programoknak örülhetnek: színház, mozi, bábszínház, varieté, bűvész, zsonglőr, gólyalábas bohócok, arcfestés, játszósarok, koncert, habos kakaó, és nem utolsósorban DJ tánc-parti (fél 5-től fél 6-ig tartó kölyökdiszkó) is található a repertoárban.

A szülőket design-piac, internet-sarok, olvasószoba, valamint kávé-, és sörház várja: ezt tényleg kár lenne kihagyni. A táplálkozás kérdése is megoldott: 12:30-tól 14:30-ig Sunday Brunch néven futó vasárnapi családi „all-you-can-eat” büféebéd áll a vendégek rendelkezésére.

Aki pedig a kultúrára épülő, izgalmas családi programot tervez, az a Szépművészeti Múzeumban szombat délelőtt 11-től megtalálja a neki valót: a Láss csodát! című matinén Bíró Kriszta színésznő, Bujtor Balázs hegedűművész és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész közreműködik.

Csobbanj éjszaka!

A megfeszített evés-ivás után - vagy előtt – nem árt, ha kieresztjük a fáradt gőzt, erre pedig remek alkalom nyílik a 18-án, pénteken éjszaka, 22 és hajnali 4 óra között megrendezett Fürdők Éjszakáján. Ezúttal is a főváros gyógyfürdői, nevezetesen a Gellért, a Rudas, a Széchenyi, a Király és a Lukács fogott össze a nemes cél érdekében.

A Széchenyi Fürdőben például mások mellett a Compact Disco és az Anima Sound System szolgáltatja a talpalávalót, a Lukácsban Ungvári Tamás beszélget Vágó Istvánnal, a Dumaszínház képviseletében pedig Csenki Attila és Benk Dénes teszi tiszteletét. A Rudasban Volta Johntra & Paun & Rhina, Naga, Palotai és Karányi, a Török Fürdőben Keyser & Shuriken és a Mana Mana garantálja a hangulatot.

A Gellért sem marad ki: náluk a David Yengibarian Trio, Infra Gandhi és a The Dj Bootsie Akoustic Big Band lép fel, sőt vízibalett is várható, a Királyban pedig koedukált lounge-ra lehet ázni. A karszalaggal minden hely látogatható ezen az éjszakán, a jegy ára a rendezvény napján 4000 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek