KULTÚR

Háromszázötven milliót érnek John Lennon titkai

2011. február 1., kedd 13:53

Yoko Ono a napokban hatalmas összegért adta el az egykori Beatle privát leveleinek szerzői jogait egy brit könyvkiadónak. A szerelmes levelek gyűjteménye 2012 őszére várható, a Love Me Do 50. születésnapjára.

Az egykori zenész ikont hamarosan sokkal közelebbről is megismerhetjük, hiszen a kulturális sokkjairól híres Yoko Ono a minap bocsátotta aukcióra néhai férje magánlevelezéseit. Hunter Davies, a Beatles életrajzírója kezdeményezésre Ono 2010-ben döntött úgy, hogy szerzői jogait a köz érdekében kalapács alá helyezteti. Mivel a levelek és a hozzájuk kapcsolódó dokumentumok Davies fiókjában pihentek, az árverésre az ő Észak-londoni házában került sor.

A kiadónak megérte a rekord összegű befektetés

A licit már önmagában százezer font felett indult, a győztes Orion könyvkiadó ötszázezer és egymillió font közötti összeget fizetett, ami mai árfolyamon mintegy háromszázötven millió forintot jelent. Ekkora summát a könyvek történetében kiadó aligha (vagy legalábbis igen ritkán) adott ki, Alan Samson, az Orion elnöke mégis elégedett: „Ezeket a leveleket még soha senki nem gyűjtötte össze, és nem is voltak láthatóak szinte senki számára. A másik, amiért az emberek megőrülnek a könyvért, az a tény, hogy a huszadik század összesen féltucat ikonikus figurája közül – Marilyn Monroe, Kennedy, Elvis – Lennon volt az egyik.“ Az Orion kiadó foglalkozott egyébként többek között Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv szerzőjének műveivel is.

Kerek évfordulók

A könyv körül több jubileum is lebeg: 2010-ben megemlékezhettünk születésének 70. és halálának 30. évfordulójáról – ekkor merült fel a nyilvánosságra hozatal terve. A kiadás időpontja pedig a Beatles-hez kapcsolódik, 2012 őszén ugyanis pont 50 éve lesz, hogy a csapat egyik első nagy sikere, a Love Me Do felkerült a játszási listákra.

A szókimondó zenész legbelsőbb érzései is olvashatóak lesznek

A kiadványban nem kizárólag Lennon Yoko Onohoz címzett szerelmes levelei jelennek meg: a zenész rajzai, lemezkiadóknak készített jegyzetei, újságoknak adott nyilatkozatai és egy nyolcéves kisfiúval váltott levelezésének teljes anyaga is helyet kap a több száz oldalas gyűjteményben. „Tele vannak csodálatos rajzokkal. Viccesek, néha szomorúak... Egyszóval igazán emberiek“ – mesélt Samson  a levelekről egy brit lapnak. John Lennon színészként, aktivistaként, de főként zenész- és dalszövegíróként mindig nagy hatással volt környezetére – már a Beatles kezdetén is. Dalszövegeiben őszintén mesél szerelemről, karrierről, szabadságról, békéről, lázadásról. Noha nyitottsága következtében folyamatos bepillantást engedett gondolataiba, leveleinek gyűjteményét mégis nagy várakozás előzi meg – hiszen őszintesége ezen írásokban kétségtelen.

A két akkordos világsláger története

John Lennon és Paul McCartney közös szerzeményét először 1962. június 6-án vették fel a legendás Abbey Road-on – az aznapi felvételek közül ez a dal az egyetlen, ami olyannyira jól sikerült, hogy a mai napig megőrizték. Ugyanakkor még volt rajta mit csiszolni: talán a legnagyobb változtatást a dobos-csere jelentette – Pete Bestnek a Love Me Do miatt intettek búcsút, a többi felvételen és az előadásokon is már Ringo Starr dobolt.

Annak ellenére, hogy a dal igencsak egyszerű – mindössze két akkordal és egy viszonylag egysíkú szöveggel bír, újító stílusa, fülbemászó dallama, Lennon szájharmónika játéka és a ritmus a kezdeti nehézségek után igencsak népszerűvé tette. A dalt végül az Egyesült Királyságban 1962. októberében, az Államokban ‘64. áprilisában adták ki.

Igazi énje Yoko mellett bontakozott ki

Hunter Davies szerint a nyolcadik legnagyobb brit (a BBC top 100-as listája alapján) a Yoko Onoval együtt töltött évek alatt bontakoztatta ki igazán énjét, kettejük kapcsolata azonban a többi Beatle-lel való együttműködést nagyban megrontotta – és rossz nyelvek szerint ez vezethetett a legendás együttes felbomláshoz is. Ketten harcoltak a békéért, a vietnámi háború ellen és a világ jobbá tételéért. A John és Yoko balladája eddig talán a legismertebb bizonyítéka kettejük sajátságos szerelmének. 2012-ben azonban egy újabb aspektusból ismerhetjük meg Lennont, Yoko Ono-hoz fűződő viszonyát, a Beatles-es éveit és saját, harcokkal tarkított világát, amit némileg ugyan homály fed, mégis talán aktuálisabb, mint valaha.

Szerző: Szita Kata

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta