Háromszázötven milliót érnek John Lennon titkai

Yoko Ono a napokban hatalmas összegért adta el az egykori Beatle privát leveleinek szerzői jogait egy brit könyvkiadónak. A szerelmes levelek gyűjteménye 2012 őszére várható, a Love Me Do 50. születésnapjára.

Az egykori zenész ikont hamarosan sokkal közelebbről is megismerhetjük, hiszen a kulturális sokkjairól híres Yoko Ono a minap bocsátotta aukcióra néhai férje magánlevelezéseit. Hunter Davies, a Beatles életrajzírója kezdeményezésre Ono 2010-ben döntött úgy, hogy szerzői jogait a köz érdekében kalapács alá helyezteti. Mivel a levelek és a hozzájuk kapcsolódó dokumentumok Davies fiókjában pihentek, az árverésre az ő Észak-londoni házában került sor.

A kiadónak megérte a rekord összegű befektetés

A licit már önmagában százezer font felett indult, a győztes Orion könyvkiadó ötszázezer és egymillió font közötti összeget fizetett, ami mai árfolyamon mintegy háromszázötven millió forintot jelent. Ekkora summát a könyvek történetében kiadó aligha (vagy legalábbis igen ritkán) adott ki, Alan Samson, az Orion elnöke mégis elégedett: „Ezeket a leveleket még soha senki nem gyűjtötte össze, és nem is voltak láthatóak szinte senki számára. A másik, amiért az emberek megőrülnek a könyvért, az a tény, hogy a huszadik század összesen féltucat ikonikus figurája közül – Marilyn Monroe, Kennedy, Elvis – Lennon volt az egyik.“ Az Orion kiadó foglalkozott egyébként többek között Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv szerzőjének műveivel is.

Kerek évfordulók

A könyv körül több jubileum is lebeg: 2010-ben megemlékezhettünk születésének 70. és halálának 30. évfordulójáról – ekkor merült fel a nyilvánosságra hozatal terve. A kiadás időpontja pedig a Beatles-hez kapcsolódik, 2012 őszén ugyanis pont 50 éve lesz, hogy a csapat egyik első nagy sikere, a Love Me Do felkerült a játszási listákra.

A szókimondó zenész legbelsőbb érzései is olvashatóak lesznek

A kiadványban nem kizárólag Lennon Yoko Onohoz címzett szerelmes levelei jelennek meg: a zenész rajzai, lemezkiadóknak készített jegyzetei, újságoknak adott nyilatkozatai és egy nyolcéves kisfiúval váltott levelezésének teljes anyaga is helyet kap a több száz oldalas gyűjteményben. „Tele vannak csodálatos rajzokkal. Viccesek, néha szomorúak... Egyszóval igazán emberiek“ – mesélt Samson  a levelekről egy brit lapnak. John Lennon színészként, aktivistaként, de főként zenész- és dalszövegíróként mindig nagy hatással volt környezetére – már a Beatles kezdetén is. Dalszövegeiben őszintén mesél szerelemről, karrierről, szabadságról, békéről, lázadásról. Noha nyitottsága következtében folyamatos bepillantást engedett gondolataiba, leveleinek gyűjteményét mégis nagy várakozás előzi meg – hiszen őszintesége ezen írásokban kétségtelen.

A két akkordos világsláger története

John Lennon és Paul McCartney közös szerzeményét először 1962. június 6-án vették fel a legendás Abbey Road-on – az aznapi felvételek közül ez a dal az egyetlen, ami olyannyira jól sikerült, hogy a mai napig megőrizték. Ugyanakkor még volt rajta mit csiszolni: talán a legnagyobb változtatást a dobos-csere jelentette – Pete Bestnek a Love Me Do miatt intettek búcsút, a többi felvételen és az előadásokon is már Ringo Starr dobolt.

Annak ellenére, hogy a dal igencsak egyszerű – mindössze két akkordal és egy viszonylag egysíkú szöveggel bír, újító stílusa, fülbemászó dallama, Lennon szájharmónika játéka és a ritmus a kezdeti nehézségek után igencsak népszerűvé tette. A dalt végül az Egyesült Királyságban 1962. októberében, az Államokban ‘64. áprilisában adták ki.

Igazi énje Yoko mellett bontakozott ki

Hunter Davies szerint a nyolcadik legnagyobb brit (a BBC top 100-as listája alapján) a Yoko Onoval együtt töltött évek alatt bontakoztatta ki igazán énjét, kettejük kapcsolata azonban a többi Beatle-lel való együttműködést nagyban megrontotta – és rossz nyelvek szerint ez vezethetett a legendás együttes felbomláshoz is. Ketten harcoltak a békéért, a vietnámi háború ellen és a világ jobbá tételéért. A John és Yoko balladája eddig talán a legismertebb bizonyítéka kettejük sajátságos szerelmének. 2012-ben azonban egy újabb aspektusból ismerhetjük meg Lennont, Yoko Ono-hoz fűződő viszonyát, a Beatles-es éveit és saját, harcokkal tarkított világát, amit némileg ugyan homály fed, mégis talán aktuálisabb, mint valaha.

Szerző: Szita Kata

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek