KULTÚR

Ingyen mozi és magyar zenedömping a hétvégén

2011. január 21., péntek 16:28

Az Urániában tavaly bemutatott hazai filmeket nézhetsz ingyen, de elmerülhetsz a magyar könnyű- és népzene hullámaiban is. A január 22-én esedékes magyar kultúra napja alkalmából ezúttal leginkább magyar előadók programjait ajánljuk a hétvégére, de azért egy cseppnyi Japán is becsúszik.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ezen alkalomból több kulturális intézmény is rendezvénnyel készül.

Ingyenes vetítések az Urániában – Ne felejts el időben helyet foglalni!

Az Uránia mozi például éjszakai mozizás címmel szervez ingyenes filmvetítéseket a 2010-ben bemutatott magyar filmekből: 18 óra és 23:15 közötti kezdésekkel 11 film pereg majd, köztük a Köntörfalak, a Varga Katalin balladája, Hajdu Szabolcs szemle-fődíjas Bibliothéque Pascalja, a Budapest és a Szélcsend. Bár a vetítések ingyenesek, előzetes bejelentkezés szükséges, a lefoglalt jegyeket pedig január 22-én 18 óráig lehet átvenni az Uránia jegypénztárában.

A magyar népzene legjobbjai is ünnepelnek

Talán nem véletlen, hogy a hazai népzene egyik legnagyobbszabású eseménye is a magyar kultúra napjának szomszédságában, 23-án kapott helyet a naptárban. Bár a népzene hosszú ideje az egyik legszervesebb és legfontosabb eleme kultúránknak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mégis csupán 3 éve indult el a népzene tanszék. Ezt a régóta várt eseményt 2008 januárjában nagyszabású gálaesttel, A népzene ünnepével köszöntötte a szakma a Művészetek Palotájában, amelynek legújabb epizódja most hétvégén esedékes. Az eseményen többek közt a műfaj olyan kiemelkedő képviselőivel találkozhatunk, mint például a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, az Etnorom, a Makám, a Kolinda, Lajkó Félix és Bognár Szilvia.

Világvelejét rengető buli a Gödörben

A január 19-22-ig megrendezett XII. Világveleje Fesztivál ugyancsak remekül passzol a magyar kultúra-tematikába, egyúttal azonban az önfeledt szórakozást is szem előtt tartja. A Gödör Klub évindító banzája a „de jó, hogy mégis tovább élünk!”-életérzés jegyében hatalmas koncertdömpinggel, kiállítással és előadásokkal, ráadásul olcsó jegyárakkal rukkol elő. Az összművészeti fesztivál nem titkolt célja, hogy véget vessen a január eleji uborkaszezonnak és beindítsa az év buli-időszakát.

21-én például az Intim Torna Illegál ünnepli első születésnapját, velük együtt, Kiss Erzsivel karöltve örül majd az Erik Sumo, a Punnyany Massif pedig közkedvelt vendégzenészekkel és lemezbemutatóval fokozza majd a hangulatot. A 22-i zárónap pedig igazi nagy durranásnak ígérkezik, hiszen ezen az estén a ColorStar akusztik verzója vendégekkel csap a húrok közé, de a Harcsa Veronika nevével fémjelzett Bin-Jip és a Mitsoura is kellemes estét garantál.

Japán Debrecenbe költözik: kiállítás és eseménysorozat

Magyar kultúra ide vagy oda, azért egy nem idevágó eseményt is megemlítünk. Debrecenre is érdemes odafigyelni a következő hetekben: 20-ától ugyanis a Malompark Bevásárlóközpont ad otthont a Japán maskarádé – a farsang jegyében című kiállítással egybekötött rendezvénysorozatnak. A japán színházi kultúra tárgyait bemutató tárlaton többek közt a hagyományos japán női viseletet, kjógen jelmezeket, no-színházi maszkokat és komikus álarcokat csodálhatjuk meg, de szamurájpáncélokat, legyezőket, tükröket, tálakat és hangszereket is láthatunk.

Emellett a japán ecsetírás rejtelmeibe is bepillanthatunk: Aojagi Siro tojamai művész nagyméretű alkotásai mellett japán fotóművészek díjnyertes képei is terítékre kerülnek. A kiállítást szombatonként 40 féle teát kínáló japán teaház kíséri, emellett rendezvényekbe is belebotolhatunk: most szombaton, 22-én 10 órától például A rút kiskacsát láthatjuk a Debreceni Színjátszó Stúdió prezentálásában, délután pedig origami játszóház és japán dobshow várja a betérőket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta