KULTÚR

Betiltották Coelhót Iránban - az író sejti, mi áll a háttérben

2011. január 11., kedd 15:45

Az egyik legsikeresebb brazil író hétfőn értesült arról, hogy könyveit betiltották Iránban. Szerinte a dolog félreértés, és reméli, hogy kormánya sikeresen megoldja a problémát. Ha nem, akkor összes könyvét felteszi az internetre perzsa nyelven.

Paulo Coelho a blogján posztolta a történteket, és közzétette a levelet, amelyben iráni kiadója értesíti, hogy az ország kulturális minisztériuma megtiltotta műveinek kiadását az országban. Szerinte ez egy „félreértés lehet”, és reméli, hogy a brazil kormány megteszi a megfelelő lépéseket a helyzet megoldására.

Egyszer már betiltották

Coelho művei 1998 óta jelennek meg a perzsa országban, és eddig több mint hatmillió példány kelt el belőlük, bár nem ez volt az első alkalom, hogy az iráni kormány levetette írásait a polcokról. 2005-ben a Zahír című könyvének példányait kobozták el kormányügynökök a teheráni könyvvásáron. Az ok, ahogy a kiadója, Arash Hejazi akkor fogalmazott, „a kulturális minisztérium kivételes aggodalma Paulo Coelho népszerűségének növekedése miatt.” Az országban egyébként Dan Brown A Da Vinci Kód, és Gabriel García Márquez Bánatos kurváim emlékezete című műveit is betiltották.

Kiadója megmentése lehet az ok

Coelho úgy érzi, könyveiben soha nem sértette meg az iszlám vallást, erről így írt blogjában. „1998 óta adják ki a műveimet Iránban, 2000-ben magam is jártam az országban, ahol több ezer rajongó várt a repülőtéren”- nyilatkozta. „Az a legszürreálisabb, hogy még a kalózpéldányokat is betiltották. Azt nem tudom, ezt hogyan fogják kivitelezni.”

Szerinte a betiltás egyik oka lehet, hogy ő segített kiadójának elmenekülni az országból, aki a 2009-es tüntetések során próbálta menteni Neda életét. A nőt a néma tiltakozás során lőttek le, utolsó pillanatairól, és ahogy Coelho kiadója, az egyébként orvos Arash Hejazi próbálja menteni az életét, mobiltelefonnal készült felvétel, ami bejárta a világsajtót (a videót csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk). Az ügy nagy nemzetközi visszhangot váltott ki.

Coelho bejelentette, amennyiben a betiltási rendelet életben marad, az interneten ingyen teszi közzé a könyveit perzsa nyelven.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta