Jeges élmények és Tolkien szelleme

A Balaton-Átcsúszásra gyakorolhatunk Balatonfüreden az I. Balatoni Jégsport Találkozón, de Tolkien születésének 119. évfordulója előtt is tiszteleghetünk a hétvégén. A programkínálatban a gyerekek is bőven találnak kedvükre valót.

Január 8-án, szombaton a Balaton-Átcsúszás újévnyitó programjaként rendezik meg az Első Balatoni Jégsport Találkozót, amelyre tárt karokkal várnak minden olyan vállalkozó szellemű delikvenst, aki ellenállhatatlan vonzalmat érez a jég és a siklás iránt. Itt a helye azoknak, akik szerelme a jégszörf, a fakutya, a korcsolya, vagy éppen a sífutás, hófutás vagy hóbiciklizés.

Fotó: Peter Voerman
Fotó: Peter Voerman

Ez a nap a január 15-re tervezett füredi jégkarnevál felvezető eseménye lesz, ahol az is eldől, milyen versenyeket, illetve bajnokságot lenne érdemes tartani az utóbbi nagyrendezvényen. A 8-i „főpróba” helyszíne a BYC (Balatonfüredi Yacht Club) előtti jég, ahol 11 órától várják a csúszkálni vágyókat. Nem messze innen rendezik meg a DN jégvitorlások magyar bajnokságát, így átfogó képet lehet kapni a balatoni jégsportokról. A melegfront miatt jó szelet jósolnak az előrejelzések, ideális jégvitorlázó-idő várható.

Tolkien születésnapja és pantomimmel generált nevetés

Január 8-án ünneplésre is lesz okunk: a Magyar Tolkien Társaság ugyanis egésznapos rendezvénnyel emlékezik meg J.R.R. Tolkien 119. születésnapjáról (ez eredetileg január 3-án volt) az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. „Ahogy ő írta egykoron, szándékosan hagyta homályban csodás világának egyes részeit, hogy az utána jövők majd kitalálják, élesítsék a részleteket, kitöltsék a hiányzó helyeket tánccal, dallal, ecsettel, ceruzával, gondolatokkal. Igyekszünk megfelelni e nemes feladatnak. Hogy mi mire jutottunk ezúttal, megláthatjátok, ha eljöttök az ünnepre” – írják a szervezők. A 11 és 21 óra között megrendezett eseményen a társaság különböző tárgyait lehet megvenni, emellett teaház, tudományos előadások, gyerekprogramok és kiállítás is várja a Tolkien-rajongókat.

Vasárnap (9-én) 19 órától egy már jól bevált előadássorozat újabb epizódjával találkozhatunk az Aranytíz Kultúrházban Szabó Máté, Andrássy Máté és Horváth Zoltán tolmácsolásában. A PANkreátorok című produkció tulajdonképpen szellemes, humoros stílusgyakorlatok egymásutánja, amely a pantomim műfaját alkalmazza a hagyományostól eltérő módon. A rekeszizmokat jócskán megviselő előadás eddig már számtalan néző szívébe belopta magát.

Bátran a színekkel!

Szombat délelőtt 10:30-tól a Ludwig Múzeum a gyerekek, családok számára tartogat meglepetést: a Bátran a színekkel! című kreatív alkotó gyermekfoglalkozás a Ludwig Múzeum Félreérthetetlen mondatok című gyűjteményi kiállításához kapcsolódik.

„A mostani foglalkozáson bármi lehetséges, ami a színekkel kapcsolatos! Egy mese segítségével belekerülünk egy színtelen város történetébe, amelyet szinte magunk előtt láthatunk a kiállítótérben Jovánovics György hófehér, érzékeny, alig észrevehető árnyalatbeli különbségeket mutató Relief című művét nézve. Majd megbeszéljük, mi is az a relief, és a világ színeinek föltérképezése után, a gyermekstúdióban mi is elkészítjük saját városunkat, amelyben kedvünkre újraszínezhetjük a világot!” – vázolják fel a szervezők a nem mindennapi kaland részleteit. A program 10:30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, arra kérik a látogatókat, hogy legkésőbb 11 óráig érkezzenek meg a múzeum 3. emeleti kiállítóterébe.

Az óvodás korosztály számára igazi csemegének számító előadás premierjére készül január 8-án 11 órától a Stúdió K Színház. A sünteknős című bábmesét Kipling nyomán Gerevich András írta. A darab valójában "nem csak a Sünről és nemcsak a Teknősről szól, hanem a pöttyös kis Jaguár gyerekről, aki a nap végére megtanulja, hogy barátokra lelni jó – még ha éhes is marad. Különben is, az egyik tüskés, a másik meg kemény. De melyik melyik?"

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek