Kinetikus futóműtárgy a színház homlokzatán

Rendhagyó köztéri műalkotást láthatunk a Magyar Színház homlokzatán: a Szövetség’39 Művészeti Bázis tagjai 2400 darab, levél alakú rugóacéllapocskát helyeztek el az épület Wesselényi-Szövetség utca felőli oldalára.

A különleges hatású kinetikus futóműtárgy apró elemei a szélmozgásra lépnek működésbe, így a nagyvárosi kúszónövények mozgását modellezi.

A 200 nm2-es felületet beterítő AER egy eredetileg 2007-es elgondolás továbbfejlesztett és végül meg is valósított eredménye. A levél formájú acéllapocskák szélcsendben mozdulatlanok, napsütésben vibrálóan fényesek, ha pedig felerősödik a szél, egységként mozgó kúszónövénnyé változnak.

A rendhagyó köztéri műalkotás a Magyar Színház megújulásának egyik állomása, ugyanakkor emléket állít a múltnak is. A több ezernyi fémlevél közül hatszázra már felgravírozták a Magyar Színház múltbéli és jelenlegi művészeinek neveit, a leveleket pedig feltették az épület homlokzatára. Hasonlóképpen kerülnek majd a jövőben a társulathoz csatlakozó művészek nevei is a színház homlokzatára, és a bővítést a tervek szerint egy online felületen is nyomon lehet majd követni.

A homlokzati műalkotás megvalósítására a Szövetség'39 Művészeti Bázis és az Artopolis Egyesület közösen adott be pályázatot, majd a nyertes ötlettel helyszínként megkeresték a Magyar Színházat. Az intézmény művészi és gazdasági megújulás alatt áll, és mivel ebbe az épület is beletartozik, a színház vezetése örömmel fogadta a projektet. Az AER telepítésével párhuzamosan megtisztították a Magyar Színház külső falait. A Szövetség'39 Művészeti Bázis és a D1618 Műhely közös tervei alapján ezután megfestették a homlokzati síkból 8 cm-re kiugró betonpaneleket és éleiket. A színátmenet a különböző nézőpontokra és mozgásra épül. Az egyes szakaszok színei a közlekedési iránytól függően változnak. A homlokzati színterv a megújuló Magyar Színház egyik arculati eleme.

A Szövetség'39 Művészeti Bázis elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik, jellemzően a téralkotás valamely formájához kapcsolódóan. A csoport jelenlegi tagjai: Baróthy Anna, Bozsó Melinda és Kolozsvári Csenge.

További információt az alábbi oldalakon találhatsz a műalkotásról, illetve az alkotókról:

www.szovetseg39.blogspot.com/

www.magyarszinhaz.hu/

www.placcc.hu/

www.d1618.wordpress.com/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek